pátek 28. září 2018

Poznáváme Česko

Po dlouhé době jsme si naplánovali dovolenou. Plán byl dokonalý. Promyšlený do posledního detailu. Začneme rozlučkou se svobodou, pak si dáme 2 týdny cestování po vlasti a zakončíme svatbou.

Mám dvě skvělé kamarádky z vejšky. Jedna se s přítelem rozešla týden před svatbou. To však neznamená, že ta druhá se s tím svým nemůže rozejít měsíc před svatbou.... tak si tak říkám, jestli já tehdá před třemi lety neudělala něco blbě?! :D

Můj dokonale promyšlený plán A se zhroutil. Třeba vymyslet plán B. Plán B se postupně taky rozpadl, třeba vytvořit plán C. Na D už bych se vykvákla! Na C však nakonec naštěstí došlo.

Protože jak víte, nemám času nazbyt, co takhle vám to tu zaplácat fotkama a udělat si malý kvíz? Hádejte, hádejte, kde jsme byli, co jsme navštívili. Nepodvádět, negooglovat!


Jako první nás ve svém bytě vřele uvítal a s all inclusive ubytoval Martinův prastrejda. 13let se neviděli, 13 let uběhlo od doby, kdy byl Martin v bytě ve můěstě ********* naposledy.
Maršálkovic historka: Chci do infocentra, žádám Martina, ať mi ho najde na mapě v mobilu.
Vede mě tam. Vede mě snad 2 kilometry.
"Tady to máš."
Stojíme před zákaznickým centrem MHD....

V tomto městě stojí u náměstí věž, zvaná Zelená brána, ze které máte takovýhle krásný výhled na město.


Obávám se, že název města bude prozrazen, když řeknu, že jsme se jeli podívat do Perníkové chaloupky. Moc zajímavé místo s vlastní pohádkovou měnou, krásnými perníčky, úžasnou průvodkyní a ježibabou s vousama! :) Pouze vstupné je řešené nešťastně, kdy 80 korun platí opravdu každý, i sebemenší miminko.


V tom samém městě můžete navštívit i Muzeum kouzel. Najdete tu nejrozsáhlejší soukromou sbírku kouzelnických rekvizit v ČR. My se účastnili i kouzelnického vystoupení dua Standa a Zdena. Přirovnala bych k duu Eva a Vašek, ale byli moc milí a to je hlavní!


Stále se nacházíme ve městě *********. I toto město, má svůj zámek. Prohlídky nejsou tradiční s královským nábytkem, ale ve stylu ukázky fresek a muzejních expozic. Zde expozice "příroda".


Ve městě se nachází i Natura Park, enviromentální návštěvnické centrum s řadou zajímavých atrakcí.


Jedeme dál! Tentokrát do města ****** *******. Na břehu řeky Labe tu stojí vodní elektrárna Hučák. Vzdělávat se je třeba odmalička, navštívili jsme zajímavou interaktivní expozici "obnovitelné zdroje".


Hned u elektrárny se rozléhá krásný park "Jiráskovy sady", v němž stojí dřevěný Kostel sv. Mikuláše z 15.století, který byl rozebrán a do ****** ******* dovezen ze Slovenska v roce 1934-


Na náměstí se tyčí opravdu vysoká (72m) Bílá věž, která v sobě ukrývá třetí největší zvon České republiky- Augustin. Žádné dřevěné schody, interiér je moderní, ale velice hezký.

A teď jeden z nejhezčích zážitků naší dovolené. V malém parčíku se tu nachází železnička dlouhá necelého půl kilometru, na které se můžete svézt. Tři okruhy za 40 kaček na osobu. Vážně skvělá věc.


Další vřelé uvítání nás čekalo u Jitky a Mikea, našich přátel z Anglie, kteří nám poskytli další nocleh na jejich chalupě.


Co by to bylo za výlet bez pořádné ZOO? A to rovnou té ve ***** ******, kde jsme byli i ubytovaní v malém domečku přes přes Airbnb.


Věděli jste, že **** není žádný zámek, nýbrž bývalý špitál?? Přiznám, já ne. Zjistila jsem to až na internetu, když jsem hledala místa, která navštívíme. Zde absolvoval Mathi svou historicky první prohlídku interiéru s průvodcem.


Svou druhou prohlídku zmákl levou zadní na místě, které jistě všichni poznáte. Ano, jsou to **********.
Budu vzpomínat mimo jiné na to, jak kolem jel pán s valníkem plným nádherných velkých jablek, zastavil, motor nastartovaný a něco nám povídá a ukazuje na valník. Nerozuměla jsem, myslela jsem, že se asi ptá, jestli mu nepadají jablka z valníku... napotřetí jsem rozuměla dobře. "Vemte si nějaký jabka!" Jen tak, zadarmo. Vzala jsem si nesmělě dvě, pán krčil rameny, že si jich neberu víc... byly fakt výborný a lituju, že v tom údivu mě nenapadlo říct, že si od něj aspoň kilo koupím.


Nedaleko našeho dalšího ubytování v penzionu Wolf, leží město ******. Štěstí na klasické prohlídce jsme již nepokoušeli, zvolili jsme prohlídku věže, terasy a sklepení bez průvodce, což bylo pro nás stejně nejatraktivnější, na věže a rozhledny my jsme prostě úchylní.



Zmiňovaný penzion Wolf leží u známé vodní nádrže jménem ******. Jak vidíte, Mathi byl spokojen a my též, potkali jsme zde moc příjemné lidi, vysokoškoláky, s fenkou seniorkou, synem pouze o 3 týdny starším, maminka Klára je psycholožka amá navíc přehled o ergonomických nosítkách...víc náhod už by snad nešlo? Ale šlo, taťka Mirek je narozen 17.11., tedy shodně jako Mathi :D


Kvůli nepříznivé předpovědi počasí jsme se nakonec rozhodli dovolenou ukončit předčasně. Poslední den jsme však museli věnovat městu ******* *** *******. Městu Martinových vzpomínek. Jezdíval sem za babičkou, kterou měl moc rád. Navštívili jsme ji na hřbitově, podívali se na vchod v domě, kde bydlela, lezli po těch původních klasických prolézačkách, které tam stály už před mnoha lety.
Na malé nákupní třídě jsme vstoupili do obchodu, přičemž dveře nám sám od sebe přidržel asi 12tiletý klučík. V obchodě se mě pak ptá:"Můžu si ho pohladit?" Hledala jsem Ketynku, ale pak si uvědomila, že ta je na dovolený u našich. Ten klučina si pak po mém svolení s takovou dobrotou hrál s Mathim.... že mě to až dojalo! Jó, někde je svět ještě v pořádku :)
Mimo to, se ale ve městě nachází Muzeum hraček. Velice zajímavé je, že je umístěno v bytě, kde žila a svou kuchařku napsala M.D. Rettigová!

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...