pátek 20. listopadu 2015

Se psem do Anglie

Tento článek adresuji především pejskařům. Pejskařům, kteři se chystají se svým věrným přítelem za hory, doly a kanál La Manche a kteří si před touto cestou kladou některé otázky, které jsme si kladli i my.

Jak psa transportovat?
  • Autem? Tak to je bezpochyby nejlepší možnost. My jsme však naše auto před odjezdem prodali. Za prvé mělo volant na špatné straně a za druhé by nás dovezlo tak za dva dny, jestli vůbec. Ne-e, náš osud do kol 13 let staré C3 o objemu 1,1 opravdu nevložím.
  • Letadlem? Podmínky jednotlivých leteckých společností se liší, avšak obecně vzato na palubě letadla nelze přepravovat psi větší, než malé (rozumějte o hmotnosti větší než 6 kg). Liposukci jsme zavrhli, stejně tak jako přepravu v nákladovém prostoru. Navíc jsme potřebovali převést i naše dvě matrace, bez kterých nemůžeme spát a žít a další osobní věci, které se do 2 kufrů nevešly.
  • Stěhovací společností? Vzhledem k naší matračkové situaci, jsem kontaktovala několik stěhovacích společností s prosbou, zda by do Anglie odvezli nás, matrace a psa. Stěhovací společnosti byly však ochotny stěhovat pouze věci. Kromě jedné, která by to však dělala poprvé a stálo by to majlant. Ne, děkuji, v této situaci jsme si opravdu nemohli dovolit býti pokusnými králíky.
  • A tak jsem hledala a hledala, jak nás všechny a všechno bez úhony přepravit. Zcela náhodou mi strejda Google vyplivnul přepravu lidí, nákladu a zvířat do Anglie i zpět. A to bylo ono. Za 45 liber za osobu a zavazadlo, 85 za psa, a 1 libru za kilo nákladu jsme se s ostatními cestujícími (včetně nás cestovalo 9 lidí, 3 psi, osmák degu a morčata) dostali 9-místným transitem s přívěsem až do Anglie. Za příplatek z domu do domu.


Co třeba zařídit před odjezdem?
  • Pet Pass. Vystaví veterinář. Běžně tato procedura zabere 10 minut. Doporučuji však nenechat na poslední chvíli, nikdy nevíte, co může být za problém. My na veterině strávili hodinu, jelikož bylo třeba zjistit datum čipování. Což u psa, kterého jste se ujali v jeho osmi letech, je problém. Ať žije byrokracie.
  • Mikročip. Bez něj nejede vlak, na hranicích si ho čtečkou zkontrolují.
  • Očkování proti vzteklině starší 21 dnů. Veterinář zaznamená do Pet Passu. Důležité je, že čipování musí předcházet očkování! Pokud máte tedy sice platnou vzteklinu, ale nemáte čip, je třeba po očipování psa přeočkovat a toto očkování bude opět platné až 21 dní po očkování!
  • Ošetření proti echinokóze (odčervení) 1 až 5 dní před vstupem do Británie. Účinnou látkou musí být Praziquantel. Pozor!! Je třeba mít v Pet Passu razítko a samolepky skutečně v kolonce proti echinokokům! Musí být vyplněno nejen datum, ale i přesný čas!


Cestou necestou, pod mořem nebo po moři?
  • Osobní zkušenost máme pouze s Eurotunelem. Před ním je třeba navštívit Pet reception, kde zkontrolují psovi Pet Pass a čtečkou načtou čip. Pokud je vše v pořádku, pokračuje se do vlaku, který vás za půlhodinky vyplivne už na anglické půdě. Celou dobu můžete být v autě se psem. Nepozorovala jsem na Ketynce žádné změny, to jen mě chvilku trochu bolely uši.
Co když ale vše v pořádku nebude? Pokud by bylo něco špatně, se psem vás prostě nepustí. Takže je třeba sehnat veterináře a doplnit, co je třeba. Případně se ubytovat v hotelu nebo odjet zpět do ČR, podle toho, jaký problém zrovna máte. To vše stojí peníze a nikoli málo, proto doporučuji před odjezdem nic nepodcenit.

  • Cesta trajektem z Calais do Doveru oproti tomu trvá hodinu a půl a pes zůstává sám v autě.

Seženeme ubytování?
Seženete. Ale nebude to rychle, nebude to zadarmo a nejspíš to nebude to, co jste si představovali.
Všechno jde, když se chce. Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.
Ano, můžete si po prvních pěti odmítnutích prostřednictvím formulky No Pets říci ona slova, která jsem četla a slyšela už 1588554x. Ona slova "to nejde, v novém bydlení nechtějí psa, pes nemůže jet se mnou". Nebo odpovíte na tolik inzerátů, na kolik bude potřeba. Doporučuji tedy hledat bydlení s dostatečným časovým předstihem.


Co psí žrádlo?
Stejně jako u nás může člověk nakoupit krásně barevné obilné srajdy v každém supermaketu. Nebo objednat třeba z Amazonu, tak asi budeme činit i my, jelikož u nás ve zverimexu jsem našla spoustu značek, ale Essentials nebo Acanu nikoli. První pytel jsme si však dovezli pro jistotu z Čech, navíc zrovna byla sleva na Spokojeném psu a tak nás to pořád vyšlo levněji, jelikož kvalitní psí granule jsou tu z hruba o pět stovek dražší.
Oproti tomu jsou tu však perfektní poundlandy, neboli krámky, kde mají vše za libru. A zde seženete krásné sadičky na štěňátka, sady gumových míčků, gumové odchlupovací kartáče, psí adventní kalendáře... co je libo, za libru.


Jak je to s pohybem psů "navolno"?
Zkušenost mám pouze z našeho městského parku, kde je to bohužel pro nás stejné jako v Čechách. Psi, též především ti velcí, bez vodítka v uctivé vzdálenosti od majitele, který si buď povídá se svým protějškem nebo čumí do mobilu.


Jsou v Anglii některé psí rasy zakázané?
Ve Spojeném království je v rozporu se zákonem vlastnit určité typy psů. Jsou jimi: pitbulteriér, tosa inu, brazilská fila a argentinská doga. Jde skutečně o typ, nikoli přímo o rasu, jelikož o tom, jestli je pes zakázaný rozhoduje spíše jeho vzhled, než jeho plemeno či jméno. Z logiky věci jsou tak zakázáni i kříženci výše zmíněných plemen.
Pokud máte psa, jehož vlastnictví je zakázáno, váš pes může být zabaven i přesto, že nic nezpůsobil. V případě, že je pes na veřejném místě, k jeho zabavení nepotřebuje policie ani povolení soudu. Poté bude rozhodnuto, o jaký typ psa se jedná a zda je nebezpečný veřejnosti. Pes pak bude buď propuštěn nebo držen v chovatelské stanici dokud nerozhodne soud. Do rozhodnutí soudu nemáte povolení svého psa navštěvovat. U soudu je pak důkazní břemeno na vašich bedrech, vy musíte prokázat, že váš pes není zakázaný. Pokud to prokážete, pes vám bude navrácen. Pokud nikoli, budete souzen za trestný čin, za nějž můžete dostat pokutu v neomezené výši nebo si jít sednout až na 6 měsíců do vězení. Případně obojí. Váš pes bude utracen.
V případě, že pes je shledán zakázaným, ne však nebezpečným veřejnosti, může soud udělit výjimku, která platí po celý život psa. Váš pes pak ale musí být: kastrovaný, čipovaný, na vodítku, a s náhubkem kdykoli je na veřejném místě.


Přeji všem cestovatelům a jejich psím přátelům hodně zdaru a žádné komplikace. A k tomu Vám dopomáhej tento článek Smějící se

21 komentářů:

  1. Dobry den, dekujeme za bezva souhrn informaci. Ceka nas za chvili neco podobneho.Mohla by jste prosim poslat nejaky odkaz na tu "stehovaci firmu", ja nic podobneho nenasel. Dekuji predem Pavk

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, dekuji za rychlou odpoved, uz jsem nasel i nejake telefoni cisla. Mame 5 mesicniho slovenskeho kopova a pojedeme do Cardiffu. Pekny den

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den chtěla bych se zeptat jaké očkování a jak staré musí být při Odjezdu z Anglie. Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Tak jsem se poptala u pána, s kterým jsme přijeli a s kterým pojedeme v létě zase zpátky na dovču. Z UK do CZ třeba jen čip, pas a platnou vzteklinu.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj jake mate zkusenosti s dopravou v Londyne? V metru vidím casto, ale co treba autobus? Nedari se mi vygooglit. děkuju za odpověď

    OdpovědětVymazat
  6. V Londýně nevím, ale myslím, že to bude podobné, případně je třeba mrknout na stránky dopravců. Autobusoví dopravci u nás  převážejí psi bez poplatku. Osobně jsme i vyzkoušeli a naprosto bez problému.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, moc děkuju za článek. Chtěla jsem se zeptat, jaký preparát proti echinokóze jste použili?

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Není zač Mrkla jsem, a měli jsme Prazitel Plus

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Děkuju za odpověď. Ještě mám jednu otázku.. pojišťovali jste pejska nějak (myslím tím cestovní pojištění)? Prohledala jsem internet, ale nepodařilo se mi nic objevit..

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Ne, vůbec nijak. Vzhledem ke stáří naší Kety by nás na nemoc apod. nikdo nepojistil a způsobení škody u nás nehrozí.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj,perfektní stránky, vtipné a milé čtení.
    S přítelem zvažujeme odchod do Anglie. Nečekáme nemožné a nemáme vzdušné zámky. Většinou se chováme celkem racionálně...
    Má to jeden malý háček. Těch háčků je vlastně celkem pět - tři psi a dvě kočky.
    Otázka zní, jak je dostat do Anglie, aby to každý z nás přežil a nepřišel o rozum ?
    Každá rada drahá, protože naše rozhodnutí stojí i padá právě na zvířatech. Než bych se kteréhokoli z nich vzdala, lépe řečeno, když jsem se jich jednou ujala, nesu za ně plnou zodpovědnost a to do konce jejich života a navíc, jsem na nich závislá stejně, jako oni na mně, raději zůstanu sedět doma na zadku (ač nerada).
    Prosím, prosím, jakékoli postřehy a rady uvítám. Krom té o sezení doma na zadku...

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: Ahoj Noro, dekuji, tvuj komentar je jeste milejsi, vzdy mam radost z kazdeho cloveka s takovym pristupem! Napis mi na email, pisnu vsechno tam!

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, moc děkuji za krásné shrnutí. Už jsem toho pročetla snad milión a tajně doufám, že to bude stačit na klidnou cestu do UK :) Chtěla bych se ale přece jen zeptat, jestli náhodou nevíte, zda je nutné mít v pasu zvířete napsáno jméno člověka, který s ním cestu absolvuje či nikoli. Náš pesan pas má, ale je napsán na mého otce, který s námi nepojede. Příjmení máme stejné, tak nevím, jestli vyřizovat nový pas nebo to neva... Moc děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Vzhledem k tomu, že se psi běžně převážejí i bez ofiko majitelů, tak si myslím, že určitě ne Kam se chystáte a s jakým pejskem?

    OdpovědětVymazat
  15. Jééé, to je super, že mi google na mou otázku, vyplivl zrovna Tvůj blog! Mohu Tě poprosit o pár rad? Ráda bych strávila velkou část léta ve Skotsku a potřebuji s sebou vzít i svého pejska. Velkého, černého, chlupatého flat couted retrievra. No a zjistila jsem, že největší problém bude s překonáním kanálu La Manche. Pejsek je čipovaný, očkovaný, s pasem. Všechno tohle je tedy ok.
    Ale mám pár otázek a budu Ti nevýslovně vděčná, pokud si najdeš chvilku a odpovíš mi na ně. :)
    Zaprvé - jak se jmenovala ta společnost, která Vás takto převezla i s pejskem do Anglie? Pak jsem moc nepobrala, na kolik by to vyšlo. Těch 85 liber, to by byla cena jen za psa a bylo by tam třeba připočítat i těch 45 liber za osobu a zavazadlo nebo to je cena osoby, zavazadla a psa? A to je cena jen tam, že? Takže zpátky by to vyšlo asi nastejno?
    No, pak se chci zeptat, někde jsem četla, že když jede pes eurotunelem, tak je za něj další obří poplatek, tak jestli o tom něco nevíš.
    Taky bych ráda věděla, jestli jsou nějaké speciální podmínky, když se převáží pes z Anglie do Francie. Fakt nerada bych v tomhle udělala chybu a o toho psa přišla nebo se už s ním nedostala domů.
    No a ještě se chci zeptat... napadlo mě, že bych se přifařila k někomu do auta a jela přes trajekt, ale někde jsem četla, že by musel být v autě v přepravce. Je to pravda? Přepravku nemám a i kdybych ji měla, tak bych se s ní nemohla tahat. :/
    To je asi zatím všechno, co mě napadá.  Budeš moc hodná, když mi na to odpovíš tady nebo na mail nebo mě nasměruješ někam, kde bych našla odpovědi.
    Jinak, to s těmi pravidly o pitbullech a dogách, je teda dost šílený. :/

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, chtěla bych se také zeptat na par otázek 😊 Jak se jmenuje ta společnost kterou si jela a na kolik Tě to celkem vyšlo ? 😊 Předem děkuji za odpověď 😊😊

    OdpovědětVymazat
  17. Mohla bych se prosím zeptat která společnost Vám pejska přepravovala a mohla ste jet s nim ? Potřebujeme právě odvézt pejska do Skotska a sou s tím problémy . Děkuji .

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Byl to Matěj Klapetek (k naleznutí přes Google nebo na FB), ovšem Skotsko taky nejezdí, z Londýna byste si museli přepravu doorganizovat sami.

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravim, dekuji moc za vas clanek! top! Akorat ten posledni bod psycho bych nepřežila kdyby mi utratili psa! To je proste moje dite!
    Chystam se s fenkou JTR (jack russel) se pristehovat k segre do UK. Ale to je muj mazel je strasne citliva no proste rozmlazena tak sem zvedava jestli to da.. nechci ji uspavat, ale je neco aby to nejak nepostrehla??

    OdpovědětVymazat
  20. Katka Mackalová12. října 2018 v 16:08

    Zdravím,již nějakou dobu řeším,jak bych se svou jezevčíci mohla přestěhovat do Skotska. Váš článek mi přišel nejprinosnejsi. Mohla byste mi prozradit,kdo Vas tam nakonec přestěhoval. Jsem zoufalá,nemám auto,abych se tam mohla přestěhovat sama. Moc děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...