úterý 13. června 2017

Jedeme dál!

Dámy a pánové, držte si klobouky, jedeme dál! Jedeme dál! Deutschland volá.

V Německu se nám naskytly tři možnosti. Všechny měly své nesporné výhody. Jednou jsme tak byli rozhodnuti pro oblast Stutgartu se služebním bavorákem, podruhé pro malebné lázeňské městečko, až jsme naši blízkou budoucnost přiklepli zavedené firmě v Erlangenu u Norimberku, pouhé tři hodiny do Prahy!
Martin nastoupil včera, můj přesun závisí na tom, jak rychle se nám podaří najít bydlení. Samozřejmě se psem! :)

Ale jak jsme se vůbec měli doma, v ČR?
V prvé řadě jsme první týdny hodně ouřadovali. Vyřídit tohle, zařídit tamto... Ale mohu říci, že všichni úředníci, s kterými jsem se musela setkat byli neuvěřitelně ochotní a milí!

Chodili jsme po výstavách. Mnoho z Vás možná ví, že Litoměřice mají svou Zahradu Čech. Výstaviště, kde se konají nejrůznější akce. My jsme tak navštívili jeden víkend Autosalon a další víkend Mezinárodní výstavu psů. Přispěli jsme do kasičky útulku z Ústí nad Labem a pozdravili se s pejsky, kteří se na místě nabízeli k adopci. Byli dokonalí, všichni.

Hodně času jsme strávili ve vesnici u Libochovic. Mnoho let jsem tam jezdila s rodinou do pár set let starého domečku bez koupelny, s kadibudkou na konci dvora. Během těch mnoho let však táta měnil hospodářské stavení naproti v plnohodnotný dům. Už pár let na chatě tedy relaxujeme o něco moderněji. Ovšem samozřejmě stále bez internetu! :) Ale když se chcete dobře dovolat, nemusíte lézt za komín- jenom pod ořešák, který je velkou dominantou zahrady.
Nedávno rekonstruovali náves, a protože naše stavení stojí přímo u ní, máme to pár kroků od vrat na dětské hřiště, stolní tenis a petangue. Nutno říci, že jako správní soutěživci využíváme pingpong a petangue opravdu hodně!
Další bezvadnou vlastností naší vesnice je řeka. Ohře protéká asi tak minutu a půl chůze od vrat.

Letos jsme konečně ulovili pár turistických vizitek z okolí chaty. Nejdříve jsme vyrazili do vesnice Stradonice, u které se nachází rozhledna Stradonka se slunečními hodinami z kamenů. Vyzkoušela jsem, a jsou funkční :) Popis jednotlivých kopců kolem samozřejmě nechybí. Ze Stradonky můžete dohlédnout až na Krušné hory.


Oldřichův Dub naleznete u Peruci. U tohoto dubu se podle pověsti scházel kníže Oldřich s krásnou selkou Boženu, kterou poté pojal za ženu.
Nedaleko se nachází Boženina studánka, kde Oldřich Boženu poprvé spatřil "perúc prádlo....". Proto obec zřejmě později dostala jméno Peruc.
V Peruci naleznete také zámek, který je nyní v rekonstrukci. Zámeckým parkem však dojdete k Muzeu české vesnice, kde na třech podlažích můžete vidět staré zemědělské stroje, hračky, nádobí či školní třídu.


Z Peruce jsme se vydali na poslední zastávku. Do Panenského Týnce, kde stojí nedostavěný klášterní kostel. Toto místo je známé svou magickou silou, která má údajně odhánět depresivní, přinášet radost ze života a dokonce zlepšovat obranyschopnost organismu.

Tož tak...
sama jsem zvědavá, o čem a odkud bude příští článek!

14 komentářů:

  1. Paráda, konečně víme, jak se máte. Dobře.
    A taky chápu, že Tě mrzí, že Martin přibral. Nechci být rejpavá, ale není to ani zdravý, ani hezký....nějak ho zpracuj k obrazu svému...

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Snazim se uz strasne dlouho, ale bezuspesne, je to stale zacarovany kruh :(

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Tak to je fakt brambora, takový chytrý a hezky kluk...

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, jsem ráda, že se všechno podařilo vyřešit celkem brzo, to bydlení určitě také dobře dopadne. Dovolená na chatě nemá chybu, máte tam krásné prostředí a počasí evidentně také vyšlo

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný výletování!
    Přeji hodně štěstí v novém domově .

    OdpovědětVymazat
  6. páni, krásná "dovolená" i když vy jste fakt aktivní, pořád v pohybu

    OdpovědětVymazat
  7. Parádní dovča. V tom nedostavěném chrámu v Týnci se mnohokrát filmovalo, třeba pan Strach.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak Maršálci, ať se vám skvěle šprechtí a brzy se uhnízdíte.
    Vaše akční rekreace neměla chybu a nejvíc se mi líbí u tatínka na chalupě     

    OdpovědětVymazat
  9. To zní jako super dovolená :) Fotky jsou boží a těším se na další povídání!

    OdpovědětVymazat
  10. Dovolená bez internetu, tomu říkám idyla! Hned pohlížím na absenci článků na tvém blogu s lítostí o něco menší

    OdpovědětVymazat
  11. Už od úterka se chystám se u Tebe zastavit Na blogu, samozřejmě...
    A nějak nestíhám
    Tak dnes.
    Martinko, hodně štěstí s tím novým domovem

    OdpovědětVymazat
  12. [4]: No už už jsme si mysleli, jak nám to krásně vychází, že se budu v červenci stěhovat... a prd, na poslední chvíli nám zrušili potvrzovací schůzku, že mají někoho jiného! :([5]: Děkuji![6]: No já nevím, já si přijdu, že poslední měsíc jsem v tom pohybu dost zakrněla![8]: No, on tatínek tam sice maká...ale chalupa je to maminky, když už to bereš takhle do detailu [9]: :)[10]: Idyla to byla vždy...ale teď je zrovna období, kdy bylo a je třeba něco  neustále zařizovat, takže na nezbytnosti jsme stejně na wifinu zajet museli... ale kaju se, kaju![11]: To mi povídej... já nestíhám psát, číst, komentovat...

    OdpovědětVymazat

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...