neděle 22. dubna 2018

Těhotenství na třetiny

Že se celá etapa těhotenství skládá ze tří trimestrů ví každý. Ale ne každý stráví každý trimestr v jiné zemi. Já ano, a tak vám můžu poskytnout pohled na to, jaké to je být těhotná v Anglii, v Čechách a v Německu.
Někdo sbírá známky, někdo motýly...


První trimestr v Anglii
Anglie je poměrně známá svým zdravotnictvím. Většina lidí řekne, že stojí za prd. I já mezi ně patřím. Tamější systém mi nevyhovoval a tak jsem si další těhotenskou péči i porod velice ráda nechala ujít.

Do ordinace praktické lékařky (jak jsem už psala, gynekologie tu nefrčí) mi stačilo jen přijít a říct, že jsem dle domácího testu těhotná. To stačilo. Aniž by lékařka cokoli sama ověřovala, už už mi předávala všechny informace a létaky k těhotenství. Protože jsem se zmínila o určitých problémech, bylo mi dopřáno toho luxusu a absolvovat malé vyšetření v nemocnici. Luxusu proto, protože pokud vám nic není, doktora v těhotenství v podstatě nevidíte.

A tak mi za pár dní lékařka volala, že "Haló, haló, za půl hodiny je volný termín v nemocnici...". Takže rychle volám taxíka a první návštěvu prostě absolvuji sama. Zde už si dle testu ověřují, že fakt nekecám. Lékařka ultrazvukem zjišťuje, že až na obrovskou cystu je všechno v pořádku a dostávám i obrázek.

V Anglii funguje institut tzv. midwife. Midwife je porodní asistentka, kterou navštěvujete pravidelně po celý čas těhotenství. Změří tlak, vezme krev, odevzdáte moč, pokecáte si o tom co vás trápí... ale není to doktor, žádné odborné vyšetření neprovádí. Midwife si zde nemůžete vybrat, je přidělena jedna na určitou oblast. Já k ní docházela do budovy, kde sídlila i má praktická lékařka. Při první návštěvě dostávám veliké desky, které začínáme vyplňovat a které mám nosit pokaždé s sebou, pokud bych šla k lékaři. Klasickou těhotenskou průkazku tak, jak ji známe my, tu nevedou.

Další prohlídky v nemocnici už se mnou absolvuje i Martin. Budu vždy se sentimentem vzpomínat, jak jedu na jeho skládacím kole a on běží vedle mě. Pár kilometrů to bylo. Stihneme takhle absolvovat další dvě prohlídky. Neprovádí je doktor, ale sestra. Myslela jsem, že už mě nic nepřekvapí. Chyba lávky, překvapí. Ležím na obyčejném lehátku, nohy na přisunuté židli, žádná moderna to fakt není. Sestra mi říká, ať si sama zavedu vaginální ultrazvuk. Prosím? Opakuji po ní, nejsem si jistá, zda jsem dobře rozuměla. Rozuměla. Ok. Takhle trapně mi dlouho nebylo. Sestra musí výsledek ultrazvuku konzultovat s lékařem. Čekáme přes dvě hodiny na jednoduchou větu o třech slovech- "Vše v pořádku."
Jsem možná zhýčkaná, ale další (ne)péči jsem fakt riskovat nechtěla, i to byl jeden z důvodů, proč se mi chtělo z Anglie už pryč.


A jak to bylo v Čechách ve druhém?
Ještě z Anglie jsem se snažila najít dobrého gynekologa. V Praze. Za prvé u nás v Litoměřicích žádného takového neznám, a za druhé, kdybychom nakonec zůstali v ČR, bylo by to nakonec v Praze. No... byl to oříšek, co oříšek, málem přímo ořech. Kokosovej. Stejný, jako když hledáte zubaře. Ti dobří už prostě neberou.

Ale už jste si asi všimli, že když mi teče do bot, nakonec mě pose*e holub. To jsem takhle zase hledala na znamylekar.cz, ke komu bych se chtěla upíchnout. Na paní doktorku Vetešníkovou-Koubovou jsem klikla náhodně, jmenovala se totiž jako moje skvělá sestřenice-Vetešníková a jako nejlepší kamarádka mojí mamky za svobodna- Koubová. No a hele... měla skvělé hodnocení a nakonec tam jezdil ještě přímý spoj od mé kamarádky. Každou návštěvu jsem pak den předem přespávala u kamarádky, vždyť jsme se tak dlouho neviděly! Paní doktorka je vážně skvělá, stejně tak sestřička... a to by nebylo...dříve žila s manželem a dětmi v Německu! To, jak je skvělá dokazuje fakt, že se na mě nevykašlala, ač nové pacienty neberou. Pochopila mou situaci a dokonce, pokud bych se do 5 let do ČR vrátila, můžu zase k ní, neskartovala mě :)
V Čechách jsem pak absolvovala klasicky všechny screeningy i test na cukrovku.

(Vsuvka: Ne všichni měli pro mou situaci pochopení. Potřebovala jsem absolvovat běžnou těhotenskou preventivní prohlídku u praktického lékaře. Přišlo mi logické i nejsnazší kontaktovat toho posledního, kterého jsem navštěvovala v Litoměřicích. Ano, sestra našla mojí kartu, že jsem tam v minulosti opravdu chodila. Když jsem jí však sdělila, že se za pár měsíců budu stěhovat, jedubaba mě sjela jak malé děcko, že si z toho nebudu dělat holubník! Ještě, že jsem jí měla jenom na telefonu, jinak bych na ní z toho mýho šťastnýho holubníku jednoho nadupanýho borce poslala. A pak si zavoláte jinam, kde jste nikdy nebyli a oni nemají nejmenší problém vás vzít. A ještě jsou zas milí a skvělí a úžasní. Na to není co říct.)


Jak v Německu ve třetím?
I v Německu existuje institut tz. midwife, zde řečené hebamme, hrazené pojišťovnou. Ovšem zde si hebamme hledáte a vybíráte samy. Víceméně ihned potom, co najdete dvě čárky na testu, zkrátka čím později, tím hůř, protože se může stát, že nebude z koho vybírat. Hebamme jsou totiž velice časově vytížené. Sama jsem se o tom přesvědčila, 3 měsíce před porodem mě nevzala žádná. Jak víte odtud, holub mi však poslal do porodnice Janu :)
Různé hebamme jsou různě školené, třeba na akupunkturu, aromaterapii, předporodní kurzy... a mnoho dalšího. Po porodu za vámi jezdí domů, tuším 8 návštěv je hrazených. Ukáže vám vše, co potřebujete, zváží miminko, zkontroluje stehy... mně dokonce povlékla postel, kterou Martin povlékl naruby :D Vždy přijížděla k zoufalé matce pomalu se slzami v očích a odjížděla od maminy s úsměvem na rtech. Mně pomohla velice ve všech směrech.

Sehnat gynekologa tady bylo asi nejtěžší. K nepřijímání nových pacientů se přidružil problém s jazykem. Snad po měsíci jsem splašila jednoho. Když jsem koukla na jeho hodnocení na internetu, zhrozila jsem se. To bych snad radši zpátky do Anglie!

Ale zase to štěstí.... v té době jsme přebývali ve sdíleném domě u jedné hodné paní. Zavolala do vynikající ordinace, kam chodila její dcera. Musela si asi dupnout, jelikož když se tam teď chtěla registrovat moje známá, sdělili jí, že nové pacienty neberou.
Ordinace sídlí ve stejné ulici jako porodnice- zn. ideál, trénovali jsme cestu. Bez problémů jsem se domluvila anglicky se všemi lékaři. Pracuje zde asi 60tiletý gynekolog, jeho dcera a lékařka původem z Rumunska. Všichni přátelští a sympatičtí, zkrátka přístup, který jako nováček v cizí zemi oceníte. Zde jsem poprvé absolvovala CTG, vždy půl hodiny před samotnou návštěvou lékaře.

Rozdíl v péči zde a v ČR neshledávám nijak extra odlišným, ale... jsou zde věci, které mě zaujaly. Na moč dostanete pokaždé zkumavku s vaším jménem (v ČR jsem musela mít svojí) a na záchodě bylo takové okénko přístupné z druhé strany, kam jí po akci odevzdáte. A v tom okýnku už jsou třeba jiné zkumavky někoho jiného...jakože nesmíte být paranoidní, že vám tu vaší někdo ukradne, vylije nebo cokoli :D
(Vsuvka: V ČR si samozřejmě místo zkumavky můžete vzít jinou nádobku... mně teda přijde těch 5kč za zkumavku důstojnějších...ale jednou jsem četla, jak jedna paní přinesla svůj materiál ve sklenici od okurek :D )

Vedle toho na toaletě, ale i v kabince jsou volně přístupné dámské vložky a tampony, s tím jsem se také v ČR nesetkala. A s čím už vůbec.... že by vás nechali v ordinaci samotné! Ano, nejdříve čekáte klasicky v čekárně, ale pak nás vždy sestra odvedla do ordinace a tam jsme čekali na doktora. Někdy chvilku, někdy i 20minut. Stejná praxe panuje i u našeho dětského lékaře. Jedubaba od praktickýho z Litoměřic by asi dostala infarkt, vědět jak lidsky to tady chodí.

Při poslední návštěvě mi pan doktor říká:"Termín máte sice 17., ale jak vás tady tak vidím, já myslím, že se spolu ještě za týden uvidíme." No, neviděli. Jak víte, Mathi to zvládl na den přesně :)

O tom, jak to vypadá v takové německé porodnici snad brzy!






14 komentářů:

  1. Máš ten život vážně pestrý...

    OdpovědětVymazat
  2. tak to je hodně zajímavý článek, no v té Anglii je to maras:)
    s gynekology je to strašné, nemám dobré zkušenosti..dokud je vše v pořádku jsou milí a jak je něco zlé, jsi na obtíž

    OdpovědětVymazat
  3. Já to říkám pořád, ať si kdo chce co chce říká, na naše zdravotnictví nadávat by bylo asi nefér...

    OdpovědětVymazat
  4. A rodí se v Anglii ve výsledku méně zdravé a živé děti než u nás?A nepostřehla jsi tam, jak se tam staví k prvotrimestrálnímu screeningu?

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Screening dobrovolny stejne jako v CR. Nebo mas na mysli neco konkretniho? Pokud mas nejaky specificky nazor, sem s nim, rada si ho prectu.Na prvni otazku neznam odpoved...ale nemyslim, ze by to byl zasadni rozdil. Nicmene pro klidny prubeh tehotenstvi treba citit se v klidu s pocitem, ze jsi v dobrych rukach. A tak ja se proste necitila. (Clovek si teda muze zaplatit soukromou peci... ale to jsou sileny palky)[3]: Taky tak. Nadavat na jednotlivy doktory beru...ale celkove ne-e.[2]: Ja si zatim stezovat nemuzu... ale u me kazdej doktor prochazi narocnym vyberovym rizenim. Vybiram ho jak spotrebice na Heurece. [1]: Ty ho taky nemas uplne cernobilej, hele!

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Pravda, zeptala jsem se nepřesně :) Měla jsem na mysli, jestli je tam taky tak hojně využívaný jako u nás - jestli ho lékaři taky tak silně doporučují a hlavně jestli je po něm poptávka ze strany maminek?Jinak mně to množství kontrol a vyšetření akorát stresovalo. S dobrýma rukama souhlasím, jen bych se s nimi setkávala méně často :))

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Tak to nevim presne, ale nez jsem odjizdela, tak jsem jeste vyplnovala formular, co vse chci podstoupit. Zaskrtla jsem u vseho, NE vedela jsem, ze na to pujdu v CR. To ovsem sestra jeste nevedela... a ptala se proc jsem zaskrtla ne a jestli urcite pujdu... tahle sestra to urcite doporucovala, ale jestli muzu zevseobecnit, to tezko rict.Mne naopak,mne kazda kontrola uklidnila. Nez jsem zacala citit pohyby, tak jsem do kazde dalsi byla vylozene nesva.Tady v Nemecku dostanes seznam-cenik ( ceny se lisi gynekolog od gynekologa), a vyber si, co chces provest. Tehotenstvi je tu nakladnejsi.

    OdpovědětVymazat
  8. To je moc pěkný přehled zajímalo by mě klidně i širší pojetí, srovnání s více zeměmi, mimo EU.. :) Jen tak, aby si člověk znovu uvědomil, že na tom nejsme tak špatně, jen moc krafáme..
    Jinak co se týče gynekologů, tak co bydlím v Praze, našla jsem si novou. Je to jiná liga, než na co jsem byla zvyklá u nás na maloměstě. Tam ordinuje jedna už starší paní, ze začátku byla dost nepříjemná,pak se ale zklidnila. Odradilo mě ale to, že hodně žen z okolí na ní nadávalo v tom směru, že u nich něco zanedbala a pak se to rozjelo ve větším měřítku atd...
    Teď v Praze chodím na kliniku, nóbl s recepcí to mě fakt baví ale je fakt, že už se mi tam moc chodit nechce.. Protože dost trpím na záněty, ale jelikož už mě s nimi léčili dvakrát v jednom roce, tak potom už byli taky nepříjemní a já si připadala jako hypochondr.. Tak se mi tam už moc nechce

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: No, na kom si doktor má zchladit žáhu, když ne na pacientovi?! Přece nebude nadávat na vlastní neschopnost (a že by u chroniků musel dost často)!

    OdpovědětVymazat
  10. tak pro příště bych potřebovala porovnání porodu ve třech zemích, tak jednu už máme, ještě další dvě děcka musíš počít a přestěhovat se, co bys neudělala pro dobrý článek na blogu, ne?

    OdpovědětVymazat
  11. Již vím, že v Anglii rodit nechci, ne, že bych to plánovala.
    Jediné, co mi vrtá hlavou je, proč jste každý trimestr trávila v jiné zemi? Nejspíš bych se to dozvěděla po hlubším pročtení vašeho blogu, ale přesto? U některých lékařů tady, také dostanete zkumavku. Záleží, na koho narazíte. Ovšem okénko mě vskutku zaujalo! Pamatuji si na jednu příhodu u své praktičky, kdy jsem měla odevzdat moč a toalety byly bohužel na chodbě. Tam jsem tedy ten úkon vykonala a cestou zpátky jsem si to štrádovala se svou močí přes celou čekárnou. Všichni přítomní se na mě dívali celí žhaví, aby zjistili co si to nesu. Tuto "uličku slávy" bych již zažít nikdy nechtěla. Ať jste zdraví.

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: Protože v Anglii jsme žili, ale pak se rozhodli přestěhovat do Německa. No a než jsme našli bydlení pro nás všechny, trvalo to akorát ten druhý trimestr, který jsem strávila u rodičů v ČR.U paní doktorky jsem taky dostala zkumavku, jenom jednou, na začátku, s tím, že když jí budu chtít zpátky k opětovnému použití, tak si musím o ní říct

    OdpovědětVymazat
  13. jako nastávající maminka už určitě přemýšlíte o tom, jaký kočárek pořídit..osobně mám skvělou zkušenost se značkou Baby Merc..mrkněte:https://zelenazirafa.cz/cs/180-detske_kocarky_baby_merc

    OdpovědětVymazat

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...