pátek 8. dubna 2016

Kolegové

Na následujících řádcích představuji mé kolegy, se kterými pracuji. Můžete si podle nich tak docela dobře představit i obyvatele Anglie obecně.

Lisa- kromě mě jediná žena v naší pracovní skupině. Narodila se 25.12., tedy přesně o Vánocích, před 38 lety. Černoška, které byste hádali o 10 let míň. Což není překvapením, protože o deset let mladší v Anglii vypadá kdekdo. Lisin otec pochází z Jamajky a maminka z ostrova Svatý Kryštof a Nevis. Nemá muže, ale má osmiletou dceru. Ve firmě je přes dva roky, předtím pracovala také v logistice. Ráda sportuje, tancuje a nakupuje. Pro dovolenou má ráda Maroko. V Čechách nikdy nebyla, stejně tak jako nikdy nejela na dovolenou za sněhem.
Lisa je skvělá osoba, moderní maminka. Když s ní mluvím, mám pocit, že mluvím s vrstevnicí a fakt, že její 38, je neuvěřitelný.

Steve-je pětačtyřicetiletý Angličan, který do této firmy jezdí teprve 9 měsíců. Předtím pracoval na stejné pozici, ale v kosmetickém průmyslu, kde skončil, jelikož změnili šéfa, k horšímu. Jezdí svým sportovním Audi TT, které miluje. Ani jemu byste věk nehádali. Chodí vždy stylově oblečený a navoněný. Jeden z nejatraktivnějších chlapů ve firmě. Chodí do posilovny, ale vždy jen na hodinu, protože chce trávit čas se svou přítelkyní a jejími čtyřmi dětmi. Sám Steve je 2x rozvedený, 3. svatbu nevylučuje. Velkým koníčkem je muzika, dříve si doma i mixoval muziku jako DJ. Nikdy nelyžoval, ale rád by jednou zkusil snowboard.
Se Stevem trávím nejvíc času, je můj nejbližší nadřízený a jednou mi bude chybět. Je veselý, vždy milý a dokáže povzbudit. Už jsem byla počastována slovy jako darling, my love nebo star, což mě vždy mile potěší.

Marc- má 48 let a šestnáctiletého syna z rozvedeného manželství. Teď žije sám. Má dvě auta, malou sportovní Mazdu a velkou SUV Hondu. Ve firmě je už 20 let. V Čechách nikdy nebyl, ale po Evropě cestoval hodně. A nejen po Evropě, byl v USA i v Austrálii, kde má dokonce část rodiny a přátele a na dovolenou tam tak létá poměrně často. Se životem v Anglii je spokojen a pokládá ji stále za velmi bezpečné místo, s nejlepším kamerovým systémem v Evropě.
Marc je můj kolega, kterému nosím krabičky, které zkompletuji a narážíme tak na sebe také poměrně často. Je to úžasný klidný a milý člověk, který si se mnou vždy rád popovídá a vždy pomůže. I ten mi bude velmi chybět.

Jes- je třiapadesátiletý Angličan, kořeny má ale v Indii, odkud se jeho rodiče přistěhovali v šedesátých letech. Ve firmě pracuje 10 let. Má přítelkyni Robin, které byste hádali 30, ve skutečnosti je jí o 15 víc. Děti však nemá, ale má psa jménem Bow, který je křížencem russell teriéra a stafbulla. Bow je přes den u Jesovy maminky, kam ho Jes přiveze každé ráno, než jede do práce. Jede na kole nebo jeho malým Wolkswagenem. V Čechách byl mockrát, dokonce i na české svatbě. I toto léto se do Čech chystá, má zde přátele. Na dovolenou jezdí dvakrát do roka, nejvíce se mu líbilo v Thajsku. Žádná zimní dovolená, jen za teplem.
Jesovi je přezdíváno strýček Jes a to právem. Je hodný, milý a vždy se na něj můžete obrátit s prosbou o pomoc či o radu.

Joe- je padesátiletý Portugalec, který však žije již 25 let v Anglii, z toho 16 let pracuje v této firmě. Je zasnoubený, má pětiletého syna. Do práce chodí dříve, aby mohl být brzy s rodinou. Na dovolenou jezdí 4x ročně, nejraději má jižní Itálii a portugalské Algarve. Bývalý boxer a voják. Miluje zahradničení a jeho zahrada podle toho vypadá, je neskutečně nádherná.
Joe je prostě Joe. Neustále srší vtipem, zkrátka veselá kopa. Chodí na mě bafat do kanceláře a pak se mi směje, že se leknu. Pak si rád povídá o všem možném a doplňuje fotkami z mobilu.

Saj- žije v Anglii od nějakých dvaceti let, nyní je mu k 50. Původem z Pakistánu, odkud pochází i jeho manželka, se kterou má pět dětí, dcera studuje práva. Do firmy, kde pracuje tři roky, dojíždí Fordem Fiesta.
Se Sajem se spíše míjíme a moc si nepovídáme. Zdá se jako hodný a milý člověk, ale názorově se velmi lišíme.

Ian- velý šéf, který, jak jsem psala nedávno, mi práci docela znepříjemnil. Velký šéf doslova. Je velký a široký. A bručoun. 42 let, ve firmě dvacet let, je to jeho první zaměstnání. Kuřák, jako jediný z naší skupiny. Děti nemá, manželka pracovala pro armádu. S manželkou se potkali před pár lety v hospodě, kam od osmnácti let chodil každičký den. Opíjet se. Řekl jí, že pokud s ním chce být, musí za ním chodit do hospody a ona mu řekla, že žádný problém. Po šesti měsících jí požádal o ruku a po dalších šesti se vzali. Ianova odpověď, jestli má nějaké koníčky byla: opíjet se. V únoru byl tři týdny na pravidelné dovolené v Austrálii. Než odjel, zeptala jsem se, co tam bude dělat. Prý pít pivo.
Ian je zkrátka jiný, než ostatní. Je výbušný, zbytečně. Což není zrovna nejlepší vlastnost pro šéfa...

Don- suverénně nejstarší zaměstnanec a paradoxně asi největší chlípník. Původem z Indie. V Anglii žije od devatenácti a už je tu 50 let... sami si tak spočítáte jeho věk. Jediný člověk, který však vypadá starší. Hádali byste tak 127. Jméno sedí, je to totiž starý Don Juan. Když za mnou byl naposledy, vyprávěl mi o tom, že není rodinný typ a že to má těžké, protože se mu nelíbí ženy jeho věku, on rád mladší... a začal se smát. No mě do smíchu nebylo. Pak mi začal vyprávět, jak byl o Vánocích v Thajsku, páč tam jel za padesátiletou Thajkou, kterou si vyhlídl na netu. Má čtyři syny a jednu dceru, ale z jeho vyprávění nepředpokládám, že s jednou ženou...


Možná Vám to bude znít skvěle a řeknete si, že toho nadělám... ale když se to ve Vás sevře jen, když slyšíte šéfův hlas, je to blbý, je to blbý. Skvělí kolegové mi pomáhají to prostě přežít, tak uvidíme, jak dlouho to přežívání bude trvat.

7 komentářů:

  1. Logistická firma - napíšeš mi, klidně soukromně, jaká? A první datum narození máš únorové a ne prosincové :) Jinak ti přeju hodně sil a pevné nervy, za chvilku tě budu kopírovat a popisovat svoje pracoviště spediční firmy. A toho šéfa nemám ráda jen od popisu, nepříjemný a "nízký" ...

    OdpovědětVymazat
  2. No máte tam vskutku barvitý kolektiv Docela mě překvapilo, jak jste mezinárodní, minimálně původem. Na to jsme v Čechách jen málo zvyklí.

    OdpovědětVymazat
  3. Milé kolegy Ti přeju, nabručeného šéfa ne. Ale co, vypadá to, že ostatní tu jeho nabručenost tak nějak vyruší, ne?

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá práce i kolektiv. Všude je něco, ale taky jsou všude lidé. Vstřícní nebo méně vstřícní. Pokud se ti práce líbí, bojuj, naučíš se při nejmenším jazyk. A to v dnešní době není k zahození.
    Zaujalo mě - Vánoce v únoru? Nebo jsem to špatně pochopila?

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Kitty, zaujalo Te to spravne. Ovsem ja to spatne napsala, chybi mi tam jednicka. No jo, psala jsem to vcera vecer pred spanim a uz jsem nemela silu na kontrolu, tak to tak vypada. Vecer doma vse opravim.[3]: Ale jo... dneska dokonce ani moc nebrucel, tak se to nekdy snasi lip.[2]: To mame, ve firme je polovina cizincu, nejvic Indu. Jak jsme se dozvedeli, v Indii totiz na inzenyra jde 90 procent studentu a navic anglictina je vedlejsim urednim jazykem.[1]: Jani, tohle je inzenyrska firma- softwary a takovy veci, kterejm nerozumim... jen ja jsem v logistickym oddeleni. Takze uz mas praci! Tesim se na clanek.

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem si tak pročítala, s jak pro nás zajímavýma lidma se stýkáš, hned mě to zas nakoplo k angličtině - mému velkému limitu, i když já bych asi vyloženě potřebovala, aby mi to do té hlavy někdo nalil! Rozšíříš si obzory, získáš sebevědomí...
    A k firmě - však není jediná, chvilku vydrž, ať máš nějakou praxi a uteč!

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: V tom jsme dvě, má angličtina má také limity , a velké. Na útěku se pomalu, ale jistě pracuje, snad se vše vyvrbí k naší radosti...uvidíme v příštích dnech či týdnech.

    OdpovědětVymazat

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...