středa 15. června 2016

NHS = Na Hovno Systém?

Zkratka NHS v sobě ve skutečnosti ukrývá slova National Healthcare Service, které můžeme do češtiny přeložit jako národní zdravotní služba. O NHS, tedy zdravotním systému v Anglii, bylo napovídáno mnohé. Většinou mnohé špatné.
Faktem je, že jsem ještě nepotkala člověka, který by byl se zdejším zdravotnictvím spokojen. A že jsem se ptala i rodilých Angličanů.
Já si zatím nedovolím hodnotit, jelikož české a anglické zdravotnictví funguje na rozdílných principech, jedná se o země s naprosto rozdílným počtem obyvatel a v neposlední řadě zde nemám zkušenost se soukromým pojištěním, které by vám mělo zajistit určitou nadstandardní péči a menší čekací lhůty.
Ovšem něco už jsem tu vypozorovat stihla.

Systém placení v Čechách: Platím zdravotní pojištění. Vždy. Buď ho za mě platí zaměstnavatel, úřad práce nebo já sama.
Anglie: Zdravotní pojištění, tak jak ho známe z Čech, neexistuje. Pokud nejste zaměstnaní, platit ho nemusíte a přesto jste ošetřeni. Postačuje vám už to, že tu bydlíte.

Návštěva lékaře v Čechách: Není mi dobře, tak jdu k obdvodnímu lékaři. K mým lékařům jsem mohla jít vždy rovnou, bez objednání, jen jsem si vyseděla případnou frontu. Mám vyrážku, jdu na kožní. Chodím na pravidelné preventivní prohlídky na gyndu.
Anglie: Objednáte se k obvodnímu lékaři, ať už je vám, co je vám. Pokud vás objednají dříve, než za týden, jste šťastní lidé. Obdvodní lékař vás případně pošle ke specialistovi. Na prevenci na gyndě zapomeňte. Prohlídku si můžete vyžádat až v případě, že už vás nějaký problém trápí. Ovšem antikoncepce je tu zdarma.

Ve stále ještě poměrně nedávné době jsem získala zkušenost s urgentní návštěvou nemocnice, ze které si moje brada díky mé koloběžce, prudkému kopci a rannímu mrazíku odnesla několik stehů. Pokud se chcete zpětně pokochat cizím neštěstím, můžete tady. Nutno podotknout, že to nebyla zkušenost špatná (kvalitu šití však neumím posoudit).

No. Bohužel jsme v ještě méně nedávné době, rozumějte před pár dny, získali další zkušenost. Tentokrát s noční návštěvou nemocnice. Tu už musím podoknout, že je štěstí, že stav se nakonec ukázal jako života neohrožující, jelikož v opačném případě by se NHS mělo překládat jako Necháme Ho Skonat.

Manžel měl zdravotní potíže, které se stupňovaly tak, že jsme v 11 hodin večer telefonovali o pomoc. Pokud jde o bezvědomí, infarkt atp., voláte na 999. Jinak 111. I když byly problémy závažné, z obavy ze "zneužití" linky 999 jsme vytočili 111. Po nadiktování milionu údajů a informací došli k závěru, že pro nás někoho pošlou. Hodina pryč a my stále vyhlíželi pomoc. Voláme znovu. Jsou extrémně zaneprázdnění, pošlou pro nás taxíka. Za hodinu přijel taxík. Ulevilo se nám, nasedli jsme. V následujících minutách se nám ale extrémně přitížilo. Ještě při nasedání se nám nešťastnou náhodou podařilo malinko, opravdu malinko, znečistit sedadlo. Stačil by jen papírový kapesníček. Taxikář se ale začal chovat naprosto arogantně, vyhodil nás a odjel. Své arabské národnosti opravdu dobrou reklamu neudělal. Stáli jsme naprosto opaření před domem. WTF? Co to k***a je?
Další telefonát, tentokrát už 999. Zde už tolik údajů diktovat nemusíte. Po další hodině přijela ta extrémně zaneprázdněná prázdná ambulance. Prázdná zůstala i celou cestu do nemocnice, ve dvě ráno už se asi všici uzdravili.
V nemocnici jsme proseděli další tři hodiny, během kterých udělali krevní testy a rentgen. Naším lékařem byl mimochodem asi tak podobně starý mladík, který studoval medicínu v Čechách.
Testy dopadly dobře a v půl šesté ráno jsme se taxíkem dostali domů. Taxikář byl pro změnu typický rodák, starší veselý dědeček s přízvukem jak prase, nerozuměla jsem mu skoro ani slovo. Taxametr ukazoval 12. 70, tak to zaokrouhlil. Na 10! To by se mi asi v Čechách nestalo.
To je pro mě osobně základní znak Anglie. Jednu chvíli jí skoro nesnáším, ve druhé chvíli jí zbožňuji.

Poučení pro příště: taxíka volat rovnou, hřebíčky hodlám zatloukat tak akorát do zdi nebo do pomerančů na Vánoce.

16 komentářů:

  1. Taxíkem do nemocnice tady u nás jezdím běžně
    Taky to jsou moje jediný cesty taxíkem
    Vezla jsem se tak do porodnice, na pohotovost s šílenou angínou a čtyřicítkama horečkama, na urologii se zánětem ledvin...
    Hmmm, teď mi tak dochází, že většinou se ségrou Ale hlavně doufám, že je Martin v pořádku...

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Nevím proč, ale nás to napadlo až potom, co jsme čekali na ten  odvoz. Martin je v pořádku, tak jen doufám, že napořád.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím vás oba a doufám, že už o tom ani nevíte. Zase jsem se poučila, i když to zřejmě nikdy nevyužiju. Doufám

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Také posíláme pozdrav. Můžeš využít alespoň tak, že když by se ti někdy chtělo láteřit nad českým zdravotnictvím, tak si vzpomeneš, že vůbec není špatné. Pro mě je teda naprosto perfektní

    OdpovědětVymazat
  5. No zdravotnictví se kazí všude, to mi věř. Ale ten anglosaský přístup mi nikdy moc neseděl

    OdpovědětVymazat
  6. tak to je maras, jak říkal náš učitel na střední škole
    Oni tam nemají sanitky, co zapnou houkačky a dojedu vcelku rychle..nebo jeli odkud?

    OdpovědětVymazat
  7. No, zajímavý srovnání - a systém. A ta zkratka fakt sedí Kdyby měl člověk koliku a svíjel se v bolestech, tak teda nevím...

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: [6]: Ty tu mají, viděla jsem je, ale asi nás nevyhodnotili jako opravdu vážný případ. Ta nemocnice je vzdálená 15 minut.

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Já vím. Kamarádka má manžela Angličana. Měl zánět žlučníku a svíjel se v bolestech...volali sanitu a ta přijela za dvě hodiny a ještě jim vynadali, že to není případ, kdy je mají volat. Pak čekal další dvě hodiny v nemocnici na doktora a další dvě, než mu dali morfium. Celou dobu  se tam svíjel a zvracel...

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: To je právě to: kdyby to byla jenom bolest, ale prakticky vždy je tam ještě to podráždění vegetativního nervového systému a zvracení! Člověk neví, co má dělat dřív: jestli zvracet, doplazit se na záchod, když je průjem - nebo se svíjet bolestí...
    Kdyby si to někteří doktoři prožili, možná by jednali jinak...

    OdpovědětVymazat
  11. Žlučníkový záchvat doporučuji všem. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Chudinky... to jsou tedy zážitky, to ti řeknu. Snad už je manželovi dobře a víckrát už kvalitu tamního zdravotnictví testovat nebudete! (Anebo alespoň méně urgentně.)

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Před chvílí jsme se zrovna byli zaregistrovat tady u GP (obvoďák). Vypadá to pěkně a dokonce nás objednali za 14 dnů na vstupní prohlídku, to v minulém bydlišti nebylo. Momentálně se děsím zubaře, kam bych už měla zajít... ale ani ti tu nemají dobrou pověst.

    OdpovědětVymazat
  14. Jojo, já říkám furt, že jsem byla hloupá, když jsem nadávala na český doktory. Tady - hodně podobný. Takový čekání na "spečálistu" jde do měsíců.

    OdpovědětVymazat
  15. [13]: Zubaři nemají dobrou pověst snad nikde Někdy váhám, jestli to spolu s rodinou a zákazem incestu není další antropologická konstanta

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Taky, taky? [15]: Za mě se ale v Čechách dají najít dobří zubaři... tam je akorát problém, že když jedou na pojišťovnu, tak maj pořád plno a nový pacoše neberou. No a dobrýho soukromýho si může dovolit málokterej mladej začínající Čech... Měli jsme perfektní zubařku v Plzni, skvělá v péči, navíc na pojišťovnu, amalgámy zdarma. Pak jsme se přestěhovali do Prahy a za prvý plno v za druhý obyč amalgámy zdarma tam snad už nikdo nedělá. Že je to nekvalitní... já je mám přes deset let bez jediného problému, takže dozadu do stoliček opravdu nic jiného nepotřebuji...obzvlášť, když už mám zbytek huby stříbrnej. Dopadlo to tak, že soukromá pražská doktorka mi chtěla vrtat pět zubů, každej za osm kil...no, vzhledem k tomu, že jsme tam byli dva, tak jsme nechali prozatím ošetřit jen jednoho a já si pak dojela do tej Plzně.  Představ si, že ta mi nevrtala nic! Takže tomu teda vůbec nerozumím   Každopádně už je to rok a žádný problém.

    OdpovědětVymazat

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...