úterý 5. července 2016

Važ si svého gynekologa!

Pravidelná preventivní gynekologická prohlídka v Anglii neexistuje. Ne a ne a ne. Jediné preventivní vyšetření je stěr z děložního čípku, tzv. "smear test". Toto vyšetření je každotříroční, v případě nějakého nálezu každoroční.
A právě takový stěr jsem dnes absolvovala. Ani u gynekologa, ani u lékaře. Provádí ho totiž zdravotní sestra.
Obyčejné lehátko, žádné gynekologické křeslo, pohodlí na posledním místě.
Sestra s údivem přemýšlí, ze které vyspělé země že to pocházím, když jí sděluji, že v Čechách už od mladistvého věku každoročně chodíme (měli bychom) na preventivní prohlídky ke gynekologovi a součástí je i stěr z děložního čípku.

Tady gynekologa opravdu jen tak neuvidíte, jelikož s každým problémem (pokud to není vyloženě akutní pro pohotovost) musíte nejdříve k obvodnímu lékaři, který vás ke specialistovi, v tomto případě na gynekologii, pošle až v případě, že si sám neporadí.

Jsem zhýčkaná. Zhýčkaná z pravidelné péče mé bývalé plzeňské gynekoložky. Věřte nebo ne, ale tam jste se vážně pomalu těšily, a pravidelná prevence vůbec nebyla ničím na obtíž. Jste v klidu, že je vše jak má být a v případě, že nebude, máte velkou šanci, že jste na to přišly včas.

Proto, milé ženy, choďte na prevence a užívejte si, že tu možnost máte!

22 komentářů:

  1. Já chodím na prohlídky každého půl roku, ono je to jistější...

    OdpovědětVymazat
  2. No, něco podobného jsem zažila i tady u nás. Když jsem potřebovala na gynekologii, nechala jsem si doporučit doktorku, kam chodí moje máma... Když si teď vzpomenu na ty prohlídky, je mi celkem zle - obyčejný lehátko, na něm rozložený papírový "ubrus", kterej doktorka měnila tak 2x denně, gumové rukavice si myla pod tekoucí vodou. V ordinaci neměla jedinej přístroj kromě psacího stroje, na kterém psala recepty na antikoncepci - rozlišovala pouze "levnou" a "drahou". No, jsem ráda že jsem zdrhla a furt nějak nechápu, jak může pořád ordinovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Hodně mne to překvapilo, myslela jsem, že pravidelné prohlídky jsou ve vyspělých zemích také samozřejmostí, ale asi ne. Je pravda, že dost žen si této možnosti neváží i když v mnoha případech může taková prohlídka zachránit život. Jsem přesvědčená, že kdyby tato možnost u nás neexistovala, právě tyto ženy by byly první, které by to patřičně kritizovaly.

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych si ho (z)vážila, ale kde mám vzít tak velkou váhu?

    OdpovědětVymazat
  5. Je fajn, že u nás takovou možnost automaticky máme. Prevence je jistota. Náš gynekolog se změnil na soukromého, kvalita narostla o 1000 %, pohoda a laskavost, bez objednání. Príma ordinace. Chodím jako hodinky a stejně tak dostávám dobré zprávy. Zůstal poplatek - formou "nástroje na jedno použití", ale beru to. Z něčeho po zrušení (mnou vítaného) poplatků. Jenže i při poplatcích si to nechal zaplatit.
    Je fajn, že máme možnost srovnání, jak je to jinde. Přeji co nejpříjemnější návštěvy u gynekologů a jen dobré zprávy

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Mně vyhovoval ten jeden rok. Navíc myslím, že víckrát už to nepokrývá pojišťovna.[2]: No tak to zní strašně. Můj první gynekolog byl taky protože tam chodila máma... a děs běs. Závěs, kde ses mohla svléknout byl v čekárně... takže když jsi přišla v kalhotách, tak jen v ordinaci na férovku před ním. Pak když jsem si našla svou doktorku, to jsem teprve valila oči na ten rozdíl...[3]: Taky si myslím [4]: Jakoukoli osobní, nebo chodíš snad k nějakému tlusťochovi, co by ji strhnul? [5]: Tak to je dobře. Výsledky mi přijdou za dva týdny poštou domů , věřím, že jako vždy žádný problém nebude

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Tak to je taky moc pěkný s tou čekárnou. Já změnila asi před 2 rokama, krásná moderní ordinace, strašně moc přístrojů a teď tam bylo takový to počáteční trapný: "A teď se před vámi budu muset svléknout." Tak abych to prolomila, pochválila jsem prostředí a zmínila svou starou doktorku a ta nová na mě chudák jen vyděšeně zírala.

    OdpovědětVymazat
  8. Koukala jsem do statistik a byla bych čekala, že když mají méně častý stěr, budou mít procentuálně víc úmrtí...a ono naopak.

    OdpovědětVymazat
  9. A to si představ, že ve Finsku je to třeba 4-5 let. Važ si tříletého intervalu! [8]: Tříletý interval je ze zdravotního hlediska dostačující, rakovina děložního čípku má dlouhé předrakovinné stadium, klidně i deset let a více, které ale lze odhalit právě screeningem u gynekologa. Problém s úmrtností v ČR je hlavně v tom, že ženy jsou nedisciplinované, obzvláště ty kolem menopauzy a výše, kdy hrozí největší riziko. Na pravidelné kontroly u nás chodí cca 55% žen, jenže převážně těch mladých, u kterých je riziko nízké. A vo tom to je.

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Přesně to mě napadlo taky.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Tak to je výzva pro nějakou Lucii Bittalovou starší...asi...

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Výzvou bych to nenazvala, ale když už, tak by byla pro ženy všech věkových kategorií, které, stejně jako Lucie, na preventivní prohlídky nechodily a nechodí.

    OdpovědětVymazat
  13. [8]: Jójo, to je to, co moc nepobírám.... že ty statistiky mají lepší i celkově. Asi máme v Čechách o tolik horší životní styl, že ani ta péče to nezachrání.[10]: No to je to, co jsem taky potřebovala slyšet Ale mně jde hlavně spíš o tu normální preventivní prohlídku. Dřív jsem to ani moc neřešila, ale čím jsem starší, tím víc bych toho doktora potřebovala

    OdpovědětVymazat
  14. To se tedy taky divím a je pravda, že v něčem to určitě je u nás lepší, i když mluvíme o zdravotnictví.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Ježurko, právě když mluvíme o zdravotnictví, tak to je V Čechách lepší, tak nějak celé V minulých článcích jsem do toho taky trochu šťourla

    OdpovědětVymazat
  16. Mám dceru v Británii, ale domů lítá za doktory, to zdravotnictví u nich je ve standardu bída...

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: To dělá tak mnoho lidí. Pokud si někdo může dovolit létat často, je to velká výhoda a není co řešit. Ale u nás je to složitější a o Vánocích pojedeme víc, než po roce. A kdo ordinuje o Vánocích... takže my to tady budeme nejspíš muset vyzkoušet všechno.

    OdpovědětVymazat
  18. [13]: Protože v Anglii se snídá a pije čaj o páté Vlastně jsem nevěděla, co k článku napsat, ale k těm komentářům toho mám spoustu
    U mojí gynekoložky se taky svléká až v ordinaci, ale má křeslo za plentou, takže to docela jde. Jen přímo proti křeslu má umyvadlo a veeeeelikánské zrcadlo. No, vlastně už ne. Paní doktorka si stěžovala na úbytek pacientek po tom, co se přestěhovala do nového.
    Prý přišly, nechaly se zkontrolovat a příště už šly pro kartu.
    Řekla jsem paní doktorce, že mě to zrcadlo taky docela děsí, ale že jí to klidně řeknu na rovinu, že se mi nelíbí jí při práci koukat pod ruce
    Takže když jsem se oblékla, skočila paní doktorka na křeslo a až se sama lekla, jaký má výhled. A to byla oblečená
    Zrcadlo má teď maličké nad umyvadlem a křeslo pootočené

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: A rozhodně tu mají nějaký lepší vzduch, protože jak tu vypadají lidé v pokročilém věku je prostě neskutečné.
    Křeslo za plentou já právě beru jako ten "správný standard".
    Já se vždycky dívám do stropu, ale chápu, že kdo ne, tak zrcadlo není na gyndě úplně nejlepší volba

    OdpovědětVymazat
  20. Jak se člověk může naučit vážit si i nepříjemných a otravných věcí, jako je běhání po doktorech Díky za to - až zase příště půjdu svoje doktoří "kolečko", vzpomenu si na tebe a hned mi to zvedne náladu

    OdpovědětVymazat
  21. [8]: Se méně stresují a je jim to buřt :)

    OdpovědětVymazat
  22. Taky jsem na to koukala jako z jara, když jsem tam bydlela, měla jsem nějakej problém, a když jsem zjistila, jak to tam chodí, přestal být radši akutní

    OdpovědětVymazat

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...