úterý 3. ledna 2017

Vnímejte složení psích granulí! Aneb pes nebo slepice?

Od doby, co jsme si k sobě připoutali Ketynku, se stalo součástí našeho vědění mnoho nových věcí. Jednou z těchto věcí je i vědomost, že takové Pedigree nebo Chappi nejsou krmiva pro psy, ač jsem si i já v počátcích myslela, že právě s takovými krmivy přeci nemůžete šlápnout vedle. Omyl. Pokud se podíváte na složení, zjistíte, že tato krmiva můžete jít směle vysypat do kurníku slepicím a ani pro ně to díky umělým barvivům a nadměrnému množství soli to nejlepší nebude.

Situace je bohužel taková, že v podstatě jakékoli krmivo, na které běží reklama v televizi a které najdete na pultu supermarketu, nestojí ani za starou bačkoru. Zaslechla jsem, že někde se mělo objevit alespoň krmivo značky Brit, které sice stále není tím nejlepším, ale díky bohu alespoň za tyto dary.

Nejsem inženýrka přes psí výživu, vlastně nejsem inženýrka přes nic. A tak se spoléhám hlavně na svůj selský rozum kombinovaný s poznatky, které jsem vyčetla od zkušenějších. A v neposlední řadě se spoléhám na to, jak můj pes na tom či onom prospívá nebo neprospívá.

Existuje mnoho diskuzí, zda je pes masožravec, či všežravec. A světe div se, v posledních dobách někteří dokonce dělají ze psů vegany! Inu, zase ty peníze. Jak jinak obhájit krmivo se směšným procentuálním zastoupením masa, než říci, že pes ho vlastně nepotřebuje, že.

Obecně je třeba při koupi krmiva dodržet několik jednoduchých zásad.
  • Maso na prvním místě! Pokud je na prvním místě pšenice či jiná obilovina a masíčko se nesměle krčí daleko v závěsu, běžte o pytel dál. Ovšem není maso jako maso, výrobci jsou mršky vynalézavé. Nenechte se nachytat! Příklad: Na jednom obalu vidíte psáno 40% čerstvého masa a na druhém obalu 35% masa sušeného. Jako naprostý laik si patrně vyberete první značku, jelikož to je přeci čerstvé masíčko a je ho tam dokonce víc! Chyba lávky. Pokud výrobce uvádí maso čerstvé, musíte si ho ještě vydělit třemi, abyste zjistili, kolik masa ve skutečnosti zbyde po vysušení. Rázem se tak maso z první příčky řítí nezadržitelně dolů a druhý výrobce vyhrává v poměru 35:13, tedy krmivo obsahuje téměř třikrát více masa, než konkurence, což už je sakra rozdíl.
  • Bez barviv! Barevné granulky....to je základní znamení krmiv, na které byste neměli ani koutkem oka pohlédnout. Pes barvičky stejně nevidí (a i kdyby je viděl, věřte, že by mu to bylo u ohonu). Jedná se pouze o reklamní tah na neznalé zákazníky, kteří tak bohužel nevědomky svému psovi spíše uškodí, než přilepší. Zde opravdu platí, že méně je více!
  • Co nejméně obilovin a sóji! Hlavním znakem nekvalitních krmiv je nízké zastoupení masa. Z něčeho se ale skládat musejí. Z obilovin! Krmivo tak není masité, ale pšeničné, ječmenné, kukuřičné a tak dále... Problém spočívá v tom, že obilniny jsou pro psa velice těžko stravitelné a navíc mají téměř nulovou výživovou hodnotu. Vedle toho jsou navíc i častým zdrojem alergií. Pokud můžete, sáhněte tak nejlépe po granulích bezobilných (grain free).
  • Hledět na cenu denní krmné dávky, nikoli pytle! Z důvodu výše zmíněné velice nízké výživové hodnoty musí být krmná dávka nekvalitního krmiva vyšší, než krmná dávka krmiva kvalitního. Pytel kvalitního krmiva vám tak vydrží déle. Skutečný cenový rozdíl je ve výsledku například pouze dvě koruny za den, ba dokonce kvalitní krmivo může vyjít i levněji.
Obrázek Vás po rozkliknutí nasměruje na zoom.iprima, odkud je stažen a kde se můžete o problematice psího krmiva dozvědět ještě více.

Někdo si řekne: "Ale mému psu ty levné granule chutnají a prospívá".
1. Samozřejmě , že mu chutnají, protože jsou plné soli a ochucovadel!
2. Nikdy nemůžete vědět, zda pes prospívá, pokud jste nikdy nevyzkoušeli jinou možnost.
Příklad ze života: Když jsme se Ketynky ujali, s její výbavou jsme dostali i pytel nejlevnějších marketovek, kterými byla krmena celý život. Můj dojem: obézní, hodně líná a to celoročně- ale je to přeci pes, hodně prdí-je to pes..., žere h***a - je to prase,no..., po veliké procházce je hodně unavená, ale je to přeci senior....
Houby s voctem! Po pomalém přechodu na opravdové psí krmivo se nám měnila před očima. Zeštíhlela a "ožila", srst se zkvalitnila, chlupů v domácnosti ubylo (v zimě ani chloupeček), únik smrdutého plynu ustal a h***a neměla potřebu žrát, protože její tělo doma dostalo, co potřebovalo.
Máma se mi později svěřila, že když jsme jí prvně přivezli, tak si jen říkala, co jsme si to vzali za ošklivého tlustého psa. Ale pak sama musela uznat, že jsme z ní udělali nádhernou psí dámu. A za všechno může správná strava. Je to jako u nás, u lidí...

Stejně tak můžete slyšet: "Ale můj pes z těch kvalitních dostal sr*čku."
1. Opět jako u lidí. Pokud budete jíst celý život jenom kořínky a pak si dáte steak, hádám, že vaše útroby to také v klidu nenechá. Při přechodu na nové krmivo někdo doporučuje hladovku, někdo postupné přimíchávání.


Ptáte se, kde tedy taková krmiva koupit, když v supermarketu je nenajdeme?
Existuje několik možností, kde krmivo zakoupit

a) u veterináře- což nedoporučuji, jelikož žijeme v době "peníze až na prvním místě" a téměř každý veterinář vám doporučí značku, na kterou má s dodavatelem podepsanou smlouvu… čím víc prodaných pytlů, tím víc penízků se mu přihrne- jednoduchá matematika, jejíž výsledkem je doporučení značky bez ohledu na její složení.

b) ve zverimexu- naleznete již zpravidla větší výběr krmiv, než u veterináře, ovšem výběr byste nikdy neměli nechat jen na prodavači, jelikož praxe bývá leckdy obdobná, jako u veterináře.

c) na internetu- Za cé je správně! :-) Žijeme v době internetu, na kterém nalezneme vše, včetně nesčetného množství internetových obchodů s velikým množstvím psích krmiv. Konkurence je veliká a tak nejenže ceny bývají lepší, než v kamenných obchodech, ale také můžete tuhle dostat barel zdarma, tamhle nějaký pamlsek, onde slevu na další nákup… ale hlavně si v klidu doma můžete prostudovat složení vybraných krmení a zvolit to správné. Pokud objednáváte velký pytel, poštovné neplatíte. S tímto pytlem se navíc nemusíte tahat, protože Vám ho doručí až domů.


Tento článek jsem měla rozepsaný už dlouho. Impulsem pro konečné dopsání a zveřejnění je mi Tobík, něcojakobišonek od rodičů, který se brzy díky mým radám bude těšit z lepší stravy. A z toho mám velikou radost :-)

81 komentářů:

  1. Já mám psa i kočku. Pes po mém stěhování zustal  u rodičů ale i ak hlidám aby dostával kvalitní. Na značku si ted bohuzel nevpomenu ale v bytě mám kočičí dámu Mainskou mývalí, a také dávám pozor co ji dávám. Po pokusech žrádla z marketů ji bolelo bríško a začala se jí mastit srst. Přešli sme na Ontario a njednou to byo něco jiného. Tvoje zmíněné Brit jsem taky vyzkoušeli a nebyl žádný problém. Dneska je hold těžké najít něco kvalitního no :/

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za užitečné informace, takhle jsem o tom nikdy nepřemýšlela

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: V kočičích krmivech přehled nemám, ale  psí Ontario patří složením mezi ty méně kvalitní. Ale jestli vám vyloženě sedí, proč ne...určitě lepší, než Whiskas
    Ale s poslední větou nesouhlasím, na trhu je kvalitních krmiv opravdu dost [2]: Není zač, jsem jenom ráda, když si z toho někdo něco vezme

    OdpovědětVymazat
  4. Safra, podobný článek mám taky v plánu, si mi to vyfoukla! každopádně moc hezce napsané :)

    OdpovědětVymazat
  5. Marti i naše paní veterinářka rozhodně není pro Pedigree, a to jsem také myslela, že je to značka dobrá. Suché krmení používáme Brit, obsahuje poměrně hodně procent masa a Barča si nestěžuje   

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Tak to snad zadny veterinar! Ja spis myslela takovy Royal Canin napriklad, coz je predrazeny srot...a nekolik dalsich. Jak jsem psala, Brit v te zakladni rade, tedy Brit premium, je takovy zaklad... nic moc, ale lepsi nez Pedigree. A masa ma velmi malo, schvalne mrkni na obal :) A ty obiloviny...
    Brit Care uz je lepsi a Carnilove ( take odnoz Britu) nejlepsi. Prave z obyc Britu bude mamka prechazet na Carnilove na zkousku.
    Ja tedy tady krmim Barking heads, v Cechach jsme brali nejvic Acanu.

    OdpovědětVymazat
  7. S pořízením zvířete tak nějak člověk procitne z reklamního světa do reality, u nás totéž proběhlo u kočky, kdy jsme začali zjišťovat, co je whiskas apod zač.

    OdpovědětVymazat
  8. Výborně napsaný. Jednu vadu to ale má, je to vlastně čtivě sepsaný naučný článek: Google se hodně řídí názvem - proto bych ho být tebou změnila a dala do názvu to, co lidi budou hledat(např. Složení krmiv pro psy aneb Pes či slepice).Já vím, je to dlouhé, ale najdou to pak lidi i přes Google. Názvy na mém blogu jsou sice blbé a zdánlivě bez nápadu, ale vždy přemýšlím, jaké spojení slov se nejčastěji z dané tematiky googluje. Je totiž škoda, aby tak dobrý článek zapadnul!

    OdpovědětVymazat
  9. Mimochodem, hodně zdraví a pohody nejen v novém roce.

    OdpovědětVymazat
  10. Mám ráda rady od zkušených. Začnu se zajímat. Terezka je sportovní fena a přesto na zimu tloustne. Není tolik pohybu a je pravda, že jí kupujeme šunt granule z marketu. Dávám jí jich ale málo, raději pro ni vařím králičí a má i syrové masiko, není na granulích. Díky za osvětu. Člověk takto nepřemýšlí - ale za stav psa je odpovědný jen on. S tím, že výživa i pohyb psa i rozvoj je na člověku a jen na něm. Když nechám psa za vraty celý rok a sypu mu jen granule, patřím na psychinu. Gúgl v tomto směru využiju - a v zverimexech si vybíráme, jenže často se necháme zlákat na ceny v Penny. Už jsi mi otevřela oči. Aspoň pohybu jí dopřeju (i sobě) dosyta

    OdpovědětVymazat
  11. Sice je naším domácím mazlíkem králík, ale článek jsem si přečetla ráda. Je to jako se vším, než člověk něco koupí, musí udělat průzkum kvality, ceny, trhu, internetu a pak něco zkusit.

    OdpovědětVymazat
  12. No jo, já vím, že pejsci nemají mít lidské zbytky, ale když naši vaří vlastně dietně Málo smaží, málo solí, to si pak Justinek ochotně pochutnával...
    Marti a kdybychom tedy měli vařit pejskům doma, co tak nejlépe?
    Tedy, ono už je to celkem fuk, my žádného nemáme a našim umřel na dlouhověkost, ale pokud si zas nějakého pořídí...
    Ono jsou děsní odpůrci granulí...

    OdpovědětVymazat
  13. [7]: No, někteří. Bohužel jsou i tací, kteří si nenechají nic vymluvit....
    a pak v Černých ovcích vidí, že podle DTestu je úplně jedno, co pes žere, hlavně že mu chutná a že nejlepší granule jsou granule z DMka.... totální hovadina. Jenže to má háček, protože se posuzovala nikoli kvalita granulí, ale jak se údaje na obale shodují s obsahem. Tedy kvalitní granule například měli údaj na obale o něčem, co je v granulích málo žádoucí, raději vyšší...a díky tomu byli třeba níž. To na vysvětlenou....jsem zapomněla v článku.[8]: Díky za radu! Já nad tím už nepřemýšlím, já jsem jednou zkoušela takhle do vyhledávače třeba zadat přesně název článku mého a nic... vyjížděly články, které ani ten přesný název neobsahovaly... tak nevím.
    Ale změním to, co kdyby.[10]: A já jsem moc ráda, když se lidi raději zamyslí, než aby kolem sebe jen bezmyšlenkovitě kopali, i tací jsou. Takže palec nahoru pro tebe
    Syrove maso je úplně nejlepší! Ale pozor na vepřové, ta, je nebezpečí Aujezskyho choroby. A mluvíš o vařeném králičím? Dáváš jen maso? Protože jakékoli vařené kosti jsou pro psa velice nebezpečné. Nemusí se mu stát nic, ale taky může... vygooogli případně vařené kosti a pes, dozvíš se víc.
    Sypáním granulím určitě člověk na psychinu nepatří, ale měl by si hlídat jaké sype... když otevřeš pytel kvalitních... to ti je vůně, že tomu psovi závidíš! Jako fakt!
    Jestli chceš, napiš mi cenový strop denní dávky na den a já se ti po něčem mrknu. Cokoli bude lepší než marketovka... a Terezka s vámi může být o nějakou dobu déle [11]: Tak tak.[12]: Tak zase záleží jaké zbytky... ale tam je spíš problém, aby měl pejsek všechno, co potřebuje.
    S vařením doma já neporadím. Že mu tam nevykydnou hranolky s kečupem apod asi vědí Snad jen, že pozor na ty vařené kosti, jak už jsem psala Kitty. Já taky jednou nechci krmit granulemi, chci BARFovat. To je asi pro psa to nejlepší a cenově to vychází i lépe. Je to krmení psa SYROVOU stravou, tedy syrové maso, zelenina atd. Ale musí mít člověk dost místa v mrazáku (proto to já stále nepraktikuji ) a trochu si načíst, aby pejskovi stravu poskládal správně.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: No ona pozice Google závisí hodně i na návštěvnosti. A nějakou chvíli to taky trvá, než se člověk někam dostane. Tak jsem zvědavá, kam to s článkem dotáhneš.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Aha....no tak mně teď poslední měsíce nechodila ani noha... ale teď už jo, tak snad se to zlepší

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Kecko. Kdyby ses měla řídit podle Blog.cz, tak nevím... A stejně to počitadlo je dost pofidérní - ve srovnání s TOPlist mi přidalo včera i předevčírem zhruba 40 lidí...

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Já nevím, já jiný nemám Tak to bude určitě pofidérní TOPlist, ten ti určitě o 40 ubral!

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Taky není přesný, ale srovnávala jsem dřív i s Google Analytics.
    Spíš na Blog.cz asi nějak počítaj opakovaný návštěvy - přiznám se, že nevím. Od doby, co mi na loňské Vánoce, kdy jsem to ještě hodně prožívala, vykresloval Blog.cz samé nuly a nebyla to pravda, tak na počitadlo Blog.cz kašlu. Dívám se jen orientačně na čísla u článků.

    OdpovědětVymazat
  19. Ono to pak je hodně i o tom, co komu sedne. Když vidím, kolik lidí vychvaluje Orijen a moje se pos*ala jen při pohledu na to... Ale ono se není čemu divit, když je to nadupaný hrachem atd. Stejně jako třeba TOTW... Když vidím, kolik lidí tím krmí.
    Feně vyhovují Yoggies granule, doplňuju konzervama - Lukullus, GranCarno, Mac's, Hermanns Bio... Zkusila jsem jednou i Carnilove, ale to asi leda bych jí chtěla způsobit hnačku.
    Já jsem hlavně dál omezená i tím, že ke mně ten pes přišel už v dost zbědovaném stavu - ne tedy, že by se u paní v dočasce měla blbě, to vůbec, jenže bylo hrozně těžký v ní něco udržet... první měsíc  jsem doma měla jen kostru potaženou kůží, která nedala prakticky nic (až ty yoggies, díky kterým začala přibírat), nesmí ale nic, v čem je pšenice, to bych ji potom mohla používat jako zbraň na bioplyny a vyklízet tak velké haly jedním pšoukem... no a lítat pak třeba pětkrát za noc ven. Nemluvě o tom, jak asi musí být jí.
    Občas dávám syrové krky - kuřecí, krůtí, nebo křídla. (na barf prostě nemám mrazák, na větší nemám místo, ale nemyslím si, že by mnou zvolené krmivo bylo nějak špatné a nevyhovující, takže u toho plánuju i zůstat)Psina je viditelně spokojená. Jen je pořád pár lidí (babička a podobné bytosti), kteří mi tvrdí, že kitekat je přece kvalitní a že jsem magor.

    OdpovědětVymazat
  20. Mám tři kočky, jedna z nich je alergická na kukuřici / než se po třech měsících přišlo, proč má 30x denně průjem a dokáže se rozškrábat do krvavých šliců /, kupoval jsem ještě před zjištěním poměrně kvalitní stravu. Po zjištění, že je slečna Farkašová těžký alergik, musela jsem pro všechny / u koček nelze dělit stravu, žerou si navzájem /začít pročítat přesné složení a vím, co granule, kapsičky i konzervy obsahují. Jsem nucena kupovat hodně drahé krmivo, protože jen to neobsahuje obilniny.
    Domnívám se, že se vše odvíjí od peněz, každá rodina nemá na nákladné stravování.Já mohu nakupovat pouze na internetu, krmivo normálně v obchodech vůbec ani netuší, jak vypadá.

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: Vsak ano, zalezi na jedinci, ale urcite je blbost kdyz nekdo zatrati krmivo po prvnim dni. Po Acane, kterou jsme krmivali si take hodne lide stezovali na srajdu, ale u nas teda vubec, nam sedla krasne. JCarnilove taky vyzkouseno a taky bez problemu, po tolika letech na marketovkacb uz ta nase ma asi zaludek ze zeleza :) Jeste nam nadherne sedly Essentials contour, ty jsou doporucovany na hubnuti a fakt, to jsme mely figuru
    Yoggies jsou fajn [20]: No jo, ta kukurice...to byva casto.
    Muj nazor je takovy, ze pokud clovek nemuze (nebo nechce...) psa kvalitne krmit, nemel by si ho porizovat. To mluvim o osmi, deseti korunach denne...coz mj neprijde nakladne ( Samozrejme zalezi na plemenu...a pak kdyz nem na krmivo pro dogu, poridim si neco mensiho...). Protoze kdyz neni na krmivo, na ty blby 300 stovky mesicne, bude na veterinu? Za posledni tyden vim o nekolika pripadech, kdy kopli psa do zadele, protoze se jim porouchal a potreboval opravit... ( to nemluvim o tom, kdyz se poroucha kvuli nevhodne strave...)
    A kurna, jsem odbocila trochu, ale nemohla jsem si pomoci...

    OdpovědětVymazat
  22. Super článek! Problém nastane pouze tehdy, když do koček liju peníze za lepší žrádlo, přemáchávám, postupně měním, masíčkuju a nakonec se ukáže, že moje kočka nepozře (u mne doma, nevím kam ještě chodí) nic jiného než ProPlan a pšeničnou kapsičku Whiskas ... A jo, masíčko, když jsme zkoušeli barfovat, to je kuřecí. Hovězí ani vepřové, krůtí, králičí - fujky fuj :)A to jsem mezi chovateli vyrostla a umím se o jídlo zvířat starat lépe než o své vlastní ...[8]: Souhlasím!

    OdpovědětVymazat
  23. [21]: Tvůj názor je zdravý, ovšem nereálný. Mnoho lidí si pořizuje zvířata velice zkratkovitě, nepřemýšlí, že se zavazuje k dlouhému časovému úseku v dobrém i zlém...kdyby to bylo jinak, zvířata by netrpěla na ulicích hlady a zimou, útulky by nepraskaly ve švech...proto je tvůj názor zdravý, podporuji ho, ale zároveň je velice naivní, bohužel, smiř se s tím...

    OdpovědětVymazat
  24. [21]: Zatratit krmivo po prvním dni taky jde a ne vždycky je to nutně špatný krok. Třeba zrovna ten orijen. Kdybych jí ho dala ještě jednou, spíš jí tím ublížím, než aby si na to v pohodě zvykla. Jsou zkrátka situace, kdy je lepší něco už znova nedat a hned přejít na jiné.Mimochodem, se svým výrokem: Yoggies jsou fajn, jsi snad úplně první člověk, který nezačal vyvádět, jak si dovoluju koupit předraženou kopii markusek.
    Ale za studena lisované už bych opravdu nevyměnila. Je to zase něco úplně jinýho a hlavně mi přijde, že ty "obyč" jsou všechny takové zvláštně mastné a prostě divné.

    OdpovědětVymazat
  25. [22]: U kocek je to jeste horsi, co vim tak ti jsou dokonce vyhradni masozravci, vid.[23]: S tim ja jsem smirena, vzdyt vis, ze nejsem slepa, ale nezmenim ho. Presne takove nazory meni svet k lepsimu, suce velmi pomalu...znas to- i kdyby jeden clovek...
    Navic tohle je mnohdy fakt o nechteni nez o nemohoucnosti... staci si zapalit o cigaretu min, koupit o lahev alkoholu min nebo i nejit do kina, cokoli. [24]: Tak zalezi na pripadu asi no... my jsme nikdy stridat hned nemuseli, je to desna popelnice a ten zaludek ze zeleza k tomu Jak pisu, nejsem inzenyr a mam jen nejake fakt zakladni poznatky.... a na FB na Granularich pokud si dobre vzpominam kvuli nim nikdo nevyvadel, naopak se mi zdaji docela oblibene

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: Já na fb vůbec nejsem, tak netuším, jak fungují komunity tam. Střetla jsem se s podsvětím zvaném iFauna, který dělá i z prdu kuličku, takže to bude asi tím. (Ale chodím si tam zkracovat dlouhé chvíle při práci... a někdy se tam dokonce i něco dozvím, víceméně je to ale fakt spíš o hádání s lidmi. )
    Tam hlavně jede Wolfsblut a i tak jsou vlastně všichni granuláři nejspíš zlí démoni, tam všichni jsou dokonalí, barfujou a jsou tak vůbec... vyšší životní forma asi. Inženýr taky nejsem... na nic, oficiálně ani neoficiálně. Jen jsem odjakživa zvířecí člověk a prostě se o všechno kolem svých zvířat ráda zajímám a tak... V psím krmivu se taky neorientuju jako nějaký expert, ale myslím, že aspoň obstojný rozhled už taky mám.

    OdpovědětVymazat
  27. [26]: No ty Granulari naopak musim rict, ze jsou fakt dobri. Jako ze nejedou jen Orijen...nebo treba Ziwi Peak Fakt se snazi poradit i kdyz ma nekdo ten strop mensi. Ja jsem takhle jednou zkousela Profine, oblibene jakoze dobry pomer cena kvalita, ale nakonec jsem si zase trochu priplatila, bobku bylo na muj vkus moc.
    Ifauna nevim, ja jsem zase v uplnych zacatcich prvni vlezla...ty jo ja ted nevim, ale neco podobneho, snad hafici...a to bylo to same co popisujes

    OdpovědětVymazat
  28. [27]: Tak to já zase s tou diskuzí věděla, do čeho jdu, ne že bych tam vlezla a pak se divila.
    Jen jsem k hlodavcům postupně přidala i psí témata.
    Že jsem docela držka, tak se prostě nedám a občas se i dost dobře pobavím.

    OdpovědětVymazat
  29. [25]: Však já platím za místního podivína, když kupuju krmení pro místní bezdomovečky a dávám ho lidským dobrákům, kterí je krmí.
    Já razím zásadu, nikomu nedávám peníze, ale vždy nakoupím tašky plné žrádla a odvezu to do útulku a nebo to rozdám bezdomovečkům...hodně lidí mě už řeklo, že jsem blbá a já je mám...však víš, kde.
    Martinko, já ti fandím, vždyť víš a přeji si, aby ten zasraný svět byl ke zvířatům daleko lepší.

    OdpovědětVymazat
  30. [29]: Vim kde je mas, takove tam mam taky Tak si fandime vzajemne, jo

    OdpovědětVymazat
  31. Nemám doma žádné zvířátko, nepočítám-li rybenky v koupelně a prasátka u stolu. Ale i těm podstrojuji podle svého nejlepšího vědomí a svědomí!

    OdpovědětVymazat
  32. Jo! Když zadáš složení psích granulí, tak už jsi na vrcholku 2. stránky v Google. Takže počítám, že se posuneš brzy na 1. stranu- Tudíž lidi z tohoto dobrého článku i z diskuse něco vytěží.

    OdpovědětVymazat
  33. [31]: Rybenky fuuuuj Ale když jsi u těch ryb... jsem včera ochutnala Ketynky granule, Martin to dělá běžně při novém pytli, já jsem měla jen nějakou náhlou pohnutku mysli... a myslela jsem, že se pobleju, jsem si neuvědomila, že má zrovna s lososem a já teda rybinu nevyhledávám Ale jí šmakuje teda dost [32]: Tak já nevím... projela jsem 10 stránek a nic

    OdpovědětVymazat
  34. Až takhle špatné to je? Nevím teda, co jsem čekala, ale nemyslela jsem si, že všechno, co běžně prodávají, je předražená nekvalitní náhražka... ach, já naivka. Jako u lidí a ještě hůř.

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: Každý musí někdy prozřít... jak píšu, já taky myslela, že Darling atd. jsou úžo labůžo
    Pokud tedy budeš mít v budoucnu zvířátko, vzpomeň si na toto

    OdpovědětVymazat
  36. To jsou moc užitečné informace! Díky za ně

    OdpovědětVymazat
  37. [35]: Rozhodně, jestli taková situace nastane, určitě si vzpomenu!

    OdpovědětVymazat
  38. Ja som granule jedla a chutia rovnako ako voňajú. Ale ako vločky s mliekom by som si ich fakt nedávala. Ani mi vlastne nevieme, čo sa skrýva pod ruskom syra, polotovaru alebo akéhokoľvek iného jedla.

    OdpovědětVymazat
  39. Značka Apple Paw, tvůj názor?

    OdpovědětVymazat
  40. [39]: Patrne myslis Applaws? Pokud ano, tak to jsou obecne granule, za ktere se vubec nemusis "stydet" :)

    OdpovědětVymazat
  41. Vyzkoušeli jsme všechny granulky, co jsou dostání ve zverimexu, další od veterináře i z internetu. Četli jsme recenze, rady chovatelů čivavek i jiných psíků, ale pokud nechceme, aby náše Jessinka přes den měla co k zakousnutí, tak bohužel jen Royal Canin. Nic jiného nesní ani z donucení, ani když jí je necháme v misce několik dní, ani nakočené a ani v ničem zabalené. Může to mít 99% masa a nic to s ní nedělá. Takže díky za pojednání, ale my zůstaneme u toho, co naší prďolce chutná. Veterinář řekl, že je skvěle stavěná, je čilá, hravá, tak nevidím důvod jí zase do něčeho nutit, jen proto, že se to píše na netu, protože pes to nepochopí ani když mu to přečtem :).

    OdpovědětVymazat
  42. [41]: pokud chceme samozřejmě :)

    OdpovědětVymazat
  43. V prvé řadě Martinko, moc děkuji za tento článek! :)[28]: S dovolením bych se připletla do vaší diskuze. Yoggies krmíme taky, podařilo se mi naše přemluvit, ať paní Elfíně přihodí i druhou značku (krmí Platinum. Střední kvalita, ale velmi chutné a měkké, takže pro nežravce). Hlavní rozdíl? Yoggies jsou dietnější, svým způsobem. O Orijenu bych neřekla, že jsou nabušené hrachem, především jsou totiž nabušené masem (oproti jiným granulím je rozdíl propastný). A bílkovinami. A to prostě ne každému psovi sedne, pro některé paráda, pro některé hrůza. Taky si myslím, že po pár dnech by se to mělo srovnat, ale proč to riskovat. Nicméně za studena lisované jsou v tomto opravdu odlehčenější, bylo mi to vysvětleno tak, že vzhledem k technologii výroby se tam těch bílkovin a všeho "nenalepí" tolik. Zkrátka se mi zdá, že to potvrzuje mou domněnku. Takže kdybys (Hanyuu) někdy potřebovala granule z nějakého důvodu měnit, nekoukej jen na složení, ale i analytický poměr bílkovin - když to Lara nese tak bouřlivě.Jinak své poznatky taky čerpám na facebooku. Granuláři jsou fajn, ale už je moc nesleduju, poněvadž teď mi všude vyskakuje barfování. (sakra, ten rozdíl je brutus, bobky skoro žádné a když už, tak takové malé a vyschlé, cítit v podstatě nejsou - když někdy maso dojde a dáme granule, okamžitě hovno velikosti kravince a smradu, že by jeden pad. A to nemáme zrovna Whiskas!) Ještě mám potřebu pochválit tvůj výběr Barking Heads, jsou peckovní. Já kdybych s kočkama přecházela na granule, asi sáhnu po kočičí verzi Meowing Heads (), ale čert ví, jestli se u nás dají sehnat.

    OdpovědětVymazat
  44. Jo a ještě něco, k Tobíkovi moc gratuluju, já mám podobný úspěch s mamčiným psem - i když, úspěch, nevím. Teď ho krmí granulemi z Kauflandu 200 Kč za 10 kg. Když mi řekla tu cenu, málem jsem se vyvrátila. Vždyť pomalu i to obilí pro slepice je dražší! Tak si říkám, že ať změní značku na cokoliv, úplně cokoliv, tak všechno bude lepší než toto. Pohrává si s Brit Premium, ale zase to ten syčák nechce žrát. Člověk se snaží a to psisko mu to pak sabotuje.

    OdpovědětVymazat
  45. My jsme objednali od firmy Orijen a pejsek poprvé dává pomyslný palec nahoru.

    OdpovědětVymazat
  46. [41]: Přiznám, že v příspěvku trochu cítím ironii, což mě mrzí. Pokud cítím špatně, omlouvám se
    Z tvého příspěvku chápu, že jste zkoušeli, snažili se... a nakonec jste prostě dospěli k tomu, že Royal necháte. Já nejsem fanatik (když už bylo to TT ), takže jsem s tím v pohodě, nejsem v pohodě s těmi, kteří zaslepeně tvrdí, že něco je nej (i když evidentně není), aniž by vůbec zkusili něco jiného, protože to stojí o korunu víc [43]: Prosím, prosím!
    Ty už jdeš na to na mě moc erudovaně, hele
    Jo, barf je barf. Mně když došly naopak jednou granule, tak jsem jí udělala takovej 3denní barfovací seminář ala Láďa Hruška. Do misky celý kuřecí stehno, zeleninku, těstovinky... no co se mi zdálo OK Za prvý to zblajzla hned, by byla ideální barfařka, a za druhý fakt ty minibobky...  ale tak teď se to dá s granulema, malej pes, pořád jakžtakž malej bobek....ale jestli budu mít jednou švýcaráky, tak prostě barfovat musím!
    Co se týče Barking Heads, tak ty na nás tak jako zbyly Tady v UK jsou ceny granulío dost výš, takže u takové Acany, co jsme brali doma jsem protočila panenky a hledala schůdnější variantu. Zkusila jsem Arden Grange, ale ty jí nejely. Tak jsem šla zase malinko výš a tady už zůstanu, Barking jsou snad jediný granule, který tady nejsou dražší, než u nás (je to anglická značka), dokonce jsou i levnější. Teď jsem brala 12 kg BH golden years za 37 liber, česká heureka mi vyplivla 1567Kč.[44]: Tak to taky gratuluji! Já taky předpokládám, že bude Tobík stávkovat (zatím dojíždí stávající pytel Britu), on je obecně rozmazlenej nežrout, ale mamka už si dá říct, takže to zvládneme, a kdyžtak zkusíme jiné.[45]: Drahá vopice, Orijen je bombice!

    OdpovědětVymazat
  47. Článek je na titulní stránce Blog.cz. Víš to? A přeju ti to i dalším chovatelům psů a kočin

    OdpovědětVymazat
  48. Nejhorší je, že odpadem krmíš nejenom pejska. Všecko, co jíš, pochází z hnoje a mrtvých těl. :(

    OdpovědětVymazat
  49. [47]: To vis, ze vim ;)[48]: Tak cim ja krmim sebe, o tom pomlcim, pac nekdy to je vazne peknej hnuj Kdybych zrala nase psi granule, leckdy bych asi udelala lip...
    Ale vis co, ja si muzu vybrat, co budu jist, ale ona ne, za ni to vyberu ja...tak je treba vybirat pokud mozno podle nejlepsiho vedomi a svedomi.

    OdpovědětVymazat
  50. Zrovna v pátek jsem koupila kvalitní kuřecí konzervu - jen čisté maso. Byla sice dražší, ale pejskovi moc chutnala

    OdpovědětVymazat
  51. Našemu duu nedáváme zbytky jídel. Voda, granule, pytlíčky , syrové maso, jen libové kousíčky jako doplněk tak dvakrát týdně.Vybíráme podle nabídky (přes internet v Zoohitu) granule musí mít velké procento masa- Kupuji Aplaws, Felixe,Gourmet gold,vyzkouším vždy menší množství určitých konzerviček a střídám to.
    Mám jeden poznatek-samozřejmě granule nové značky přimíchávám (barevné jsem nekupovala nikdy-poradila mi snacha). Zajímavé je, že granule z misky v jedné místnosti žerou víc, než tytéž v druhé místnosti. Kromě kastrování a prvotního očkování ti dva zatím veterináře neviděli . Kéž by vydrželi tak jak jsou. Mazliví, čilí, ač kočce je 8 let a kocourkovi 7- tedy bude v dubnu oběma. Na cenu moc nehledím, byla bych ráda, kdyby s námi dožili.   

    OdpovědětVymazat
  52. Psala jsem, psala, o pejskovi to nebylo, že?

    OdpovědětVymazat
  53. Jojo, až díky jednomu klientovi, pro kterého pracuju (je to výrobce granulí) jsem si nastudovala, co vlastně granule mají a nemají obsahovat. A zděsila jsem se, ty nejlevnější prý obsahují i namletá kopyta a vůbec všemožné zbytky. Fuj. Tak jsem si hned běžela zkontrolovat granule našich čičin a zaplaťpámbu jsou fajn, koneckonců doporučila nám je i veterinářka.
    A jasně, že ty hnusné granule psiskům a čičinám chutnají a dobré pak ne. To je jak krmit děti čokoládou a pak jim najednou strčit brokolici.

    OdpovědětVymazat
  54. [50]: A není lepší koupit rovnou kuře? Dvacet kaček za kilo a máš to "bez éček".

    OdpovědětVymazat
  55. Dobre napísané, mám doma kocúra a od kedy mu priateľ začal kupovať Whiskas a Friskies, tak mi oveľa viac pĺzne a aj napriek odporúčanej dávke, ktorú dostáva, tak je neustále hladný... Ja som mu zvykla dávať Ontario a bola som s nimi spokojná aj keď bol po nich menej divý, no za jeden pytel Ontario sú 2-3 pytle bežného krmiva, takže bolo rozhodnuté aj bez môjho súhlasu...
    Kolegyňa dáva svojim trom len Whiskas a Friskies a vyzerajú ako tri lenivé gule, aj môj Dante od vtedy začal priberať, takže asi znova prehodnotím čo mu vložím do misky a skúsim prehovoriť priateľa :)

    OdpovědětVymazat
  56. Tleskám, pod ten článek bych se klidně podepsala. Nedávno jsem psala také na toto téma, jen s tím rozdílem, že se to týkalo koček
    O to, čím krmím, jsem se začala více zajímat. Pokud je v něčem kukuřice, obilí nebo třeba sója, tak to neberu. Také se dívám, jestli to obsahuje sůl, protože ta pro ledviny moc dobrá není, a vím, že dost koček právě na ledviny trpí.
    Po přechodu na lepší stravu jsem také docela snížila náklady - krmivo pro jednu kočku mě teď přijde na cca 400 kč, což je oproti dřívějšku rozdíl. Krmím granulema Carnilove a z konzerv u nás nejvíc jede Cosma Samozřejmě kočkám občas dám i syrové maso, nebo kousek kuřecího křídla

    OdpovědětVymazat
  57. Jé, to je super, že jsi to dala takhle do kupy! :) Vždycky chodím kolem marketovek a prskám, kterej debil ty sračky může kupovat, jestli ty psy tak nesnáší, nebo proč JSem ráda, že zatim mám prostor k barfu, docela to tomu paku obrušuje zubní kámen. A já se přistihla, že mě bavilo sekáčkem dělit kachnu na 4 díly, možná jsem u toho byla až moc autentická

    OdpovědětVymazat
  58. Super, že někdo takový článek napsal. Náš první pejsek umřel před rokem, protože měl nádor na trávícím ústrojí. Zpočátku jsme ho krmili, jak píšeš, ne moc kvalitními granulemi, což já osobně považuji za jeden z důvodů, proč onemocněl. Jinak měl silné srdce a ještě by tady s námi pár let byl, kdyby byl zdravý. Bohužel když si člověk těchto věcí začne všímat pozdě, je pozdě i pro naše mazlíčky. Proto je dobře, že jsi takový článek napsala a pomohla tak lidem uvědomit si, co kupují a co by měli nakupovat, aby to pejskům prospívalo. V červnu to bude rok, co máme nového pejska, a stravy si více všímáme. Je dobré se poučit, i když tomu prvnímu pejskovi to život nevrátí.

    OdpovědětVymazat
  59. Ahojky. Pěkné shrnutí toho co by každý měl vědět ještě dávno před tím než si nějaké zvíře připoutá k sobě. Škoda že většina běžných majitelů tohle neví, ví jenom že jejich čivavka má mít tygří barvu a růžové ponožky. Jakožto studentka veterinární SOŠ se samozřejmě starám o to co žere moje shiba ďáblice. Za sebe můžu jen doporučit značku Hills. Můžete koupit granule i 500kč za kilo, ale nejsem si zcela jistá jestli to má smysl. Hillsky kombinují jak dostupnost (koupíte kdekoliv na netu i u veterináře), cenu, mnoho druhů a kvalita je velmi vysoká. Pro zdravého psa naprosto ideální. Pod značkou Hills se vyrábí i celá řada speciálních veterinárních diet. Naší bývalé fence v 15-ti letech začala osteoporóza a po nasazení veterinárních granulí Hills skákala jako za mlada. Omlouvám se za lehce propagující komentář Jen vím že ve světě granulí není snadné se zorientovat a tak se pokouším doporučit 'zlatou střední cestu'.
    Co se týče dávkování jsem si všimla několika komentářů a tady platí jedno pravidlo: ad libitum= dle potřeby. Nikdo nemůže diktovat kolik kdo má sníst. Stejně jako my lidé mají zvířata různé aspekty které ovlivňují jejich zažívání. Ti se víc hýbou, henten má delší střevo ten byl kdysi schvácený, tomu začíná chřipajzna... Krmte tolik kolik zvířátko sní. Nebude-li mít pocit hladu, nebo jíst nadmíru pamlsků, nemusíte se bát obezity.
    Jinak pes z fyziologického hlediska je masožravec. Po tisících let soužití s člověkem se částečně dokázal přizpůsobit i rostlinné potravě kterou taktéž potřebuje! Ke snídani si pejsek rád zakousne nějaký kuřecí krček, nebo jatýrka, srdíčko (raději bych to ale uvařila, opravdu nevíte co v tom může být za breberky). V žádném případě ale ze psů nedělejte VEGANY, prosím... A kočky už vůbec ne tam je ta výživa ještě náročnější a jsou paradoxně náchylné na nedostatek všech možných živin. Snad abych taky napsala článek o výživě chudáků koťátek kterým důchodci cpou rozmočený rohlík v mléce :( Díky za všechny pejsky kterým tvůj článek pomůže k lepšímu papání ♥ JiYeon

    OdpovědětVymazat
  60. [54]: No, leda by zaskočila k sousedům a rovnou si ho ukradla u nich na dvorku. Jinak mi nepřijde, že by to chemický kuře kvalitou nějak převyšovalo ty konzervy. Ono už je to prašť jako uhoď.
    Ale ještě k tvému předchozímu komentáři, co mi byl adresovaný.
    Pokud mě k tomu nepovede nějaký skutečný důvod, granule měnit neplánuju. Střídám zatím dostupné dvě příchutě a Lara je má prostě fakt ráda. (Teď už na dobu, kdy jsem jí jakékoli jídlo prakticky nutila a ona mi nejevila zájem absolutně o nic - maso syrové, vařené, granule, konzervy... Chodila jíst odpadky nebo hroudy hlíny, vzpomínám spíš jako na vtipnou historku, ale bylo to peklo.)Určitě mě zajímá nejen složení, ale i analytické složky, nicméně mi je prostě divné, když granule obsahují tolik bílkovin. To prostě bez nastavení luštěninou nemůže být ani možné?!

    OdpovědětVymazat
  61. Jinak, ještě Karol Dee, máš na sebe někde uvedený kontakt? Měla bych na tebe dotaz, ale na tvém blogu jsem nic neviděla... A když ses tu takhle nachomýtla. Vím, že jsme si kdysi psali mailem kvůli čemusi ohledně potkanů, ale to už je doba, kdoví, jestli bych to ještě našla.

    OdpovědětVymazat
  62. [59]: Krmit podle potřeby nelze u všech psů. Moje ségra měla shih-tzu a byl to normální bulimik. Kde se nechalo žrádlo (i kočičí!), tam se objevil a žral a žral, dokud něco bylo - a pak samozřejmě zvracel a k tomu občas až průjem. Protože jsme to o něm věděli, tak jsme vše schovávali. Akorát babička holt projevovala opičí lásku - a nechala ho vždy přežrat - a pozvracet ("Když ono mu tak chutná..."). Takže je třeba respektovat výjimky.

    OdpovědětVymazat
  63. Psala jsem sice o našich kočkách, ale u syna mají kočky také a dokonce  psa. Samozřejmě kočičkám kupují lepší granule a konzervy (já taky občas dávám Cosma konzervičky). Když vybírali granule pro psa, tak zjistili, že taky mu chutnají ty kočičí. Takže snacha rozhodla, že nebude nic zvláštního pořizovat a bude ho krmit těmi pro kočky. Jen na to žvýkání dostane něco zvlášť.Dělala jsem si legraci, jestli nezačne fenka mňoukat z těch granulí kočičích. Obézní určitě nebude, lítá jako pometlo. Je ještě dost mladá.   

    OdpovědětVymazat
  64. Karol má dole na blogu mail, vím to, protože se ji snažil sbalit můj syn...

    OdpovědětVymazat
  65. [61]: Viz výše. Píšu přes mobil.

    OdpovědětVymazat
  66. Milá Martinko,
    skvělý a poučný článek, proberu ho se synem. Díky.

    OdpovědětVymazat
  67. [52]: To nevadí, podstata mého sdělení je platná i pro kočky A ty vaše určitě nestrádají :)[53]: Přesně tak. Ale to už jsem psát nechtěla, aby nebyl článek zbytečně obsáhlý. Tyto informace si pak právě mohou dobrovolníci přečíst třeba po rozkliknutí obrázku.[54]: Tak já si třeba taky nedovedu představit Tobíka, co by dělal s kuřetem (no...nebo radši si to představovat nechci )... ale s konzervičkou, to by si poradil [55]: U nás naštěstí o žrádle rozhoduji já... o našem i psím [56]: No vidíš to, už jsem k tobě nakoukla, jsme to časově hezky sladily [57]: Tak nechceš jít nakonec dělat řeznici? To by tě třeba bavilo [58]: To je mi líto. Ale hlavní je, že jste prozřeli a připustili si, že něco bylo špatně I tady platí, že chybami se člověk učí. [62]: Možná to bylo myšleno tak, že dávka je orientační, že když je 200 gramů málo, tak dáš 300 a šmitec... jestli to bylo myšleno na plnou misku neustále, tak to mi vždycky vstávaj vlasy Prvně existují případy jak říkáš- a vsadím gatě, že Ketyna by taky sežrala celej pytel naráz Ale jde o to, že nevíš, kdy a kolik toho pes sežral...přímá cesta do pekel...teda k torzi žaludku. Já bych to neriskovala.

    OdpovědětVymazat
  68. [64]: Cože?? Ty bláho, vékavéčka na blogu, oujéééé!
    Článek prober a kdybyste si nevěděli rady, klidně napište. I když teda vlastně, on to asi radši probere syn s Karol, ne?

    OdpovědětVymazat
  69. [62]: Samozřejmě že výjimky jsou a to se potom musíte přizpůsobit. Jistě že záleží na plemeni, věku, pohlaví a vůbec všem... Tímto jsem chtěla spíše říci aby chudákům zdravým zvířátkům nedávali 200gramů denně když oni mají chuť na 250g Pravda, jsou dva extrémy: Ti co do psa který zhltne "co dům dá" nacpou ještě půl vlastního oběda jsou bohužel ještě horší.

    OdpovědětVymazat
  70. [69]: Přiznám se, že mě tenkrát překvapilo, že i pes může mít tuhle "psychickou" poruchu...

    OdpovědětVymazat
  71. [70]: Kdyby zvířata uměla mluvit možná by jsme poznali že jsou nám podobnější než jsme si vždy mysleli :)

    OdpovědětVymazat
  72. [59]: Zrovna u Hill´s bych o kvalitě trochu pochybovala, jen když se mrknu na složení Jinak ano, tato značka je často k vidění u veterinářů, stejně jako RC... protože z toho mají peníze. Za podobnou cenu se dají sehnat kvalitnější, ale pořád je to lepší než ten šrot ze supermarketu

    OdpovědětVymazat
  73. [68]: Psa má ten starší syn, toho zalasovala Markéta. Karol po tom, co si u mě přečetla o Druhorozeném, očividně neměla zájem...

    OdpovědětVymazat
  74. [64]: Tak takovouhle odpo ěď jsem nečekala. DD Ale je dobrý, že jako máma víte, koho váš syn balí po netu.

    OdpovědětVymazat
  75. Nas pes taky patri k tem, co si mysli, ze ma bezedny zaludek... Je pakmteuke to ostatnim vysvetlovat, kolikrat jsme byli obvineni, ze ho trapime hladem... Ale on se bude hladove tvarit porad. No, je tezke primet lidi premyslet o psi strave, kdyz casto nejsou schopni si rozumne sestavit ani vlastni stravu...

    OdpovědětVymazat
  76. [74]: Ahoj, pokud se můžu zeptat která značka je podle tebe lepší? Budu ráda za radu. Mám ve třídě chovatele i závodní chrty a většinově se shodujeme na Hillskách. Už jen z vlastní zkušenosti vím co umí.
    __
    Jinak torze žaludku ano, jde o obrovský problém. U malých psů krmených kvalitní stravou ale rozhodně nehrozí. Co se týče velkých plemen tam je spíš problém když se pes naráz nacpe (nejlíp granulema z mletého peří) a páníčka nenapadne nic lepšího než si jít s pejskem zaběhat a nechat ho skákat po louce. Kontinuální příjem potravy je určitě o zvyku. Já zase nepreferuji odměrkový systém.

    OdpovědětVymazat
  77. Moc ráda jsem článek tohoto typu viděla na titulní stránce Blogu, protože o tomhle tématu je evidentně stále nutné hodně psát :).Před nějakou dobou jsme taky krmili  krmivy ze supermarketu, ale pak jsme chtěli být lepší páníčci a přešli jsme na krmiva tipu Pro Plan apod. a říkali jsme si, jak se naši mazlíčci mají dobře :(. Poté jsem ovšem nastoupila do zverimexu a zjistila, že už ani tyhlety krmiva v dnešní době nestojí za moc a že člověk prostě musí spoléhat především na složení.
    Tebou zmíněný Brit mám ráda, Brit Carem dokonce krmím svého psa, ale kdyby lidé kolikrát krmili svého mazlíčka alespoň Britem Prémium bylo by to super. Problém je, že je vlastně kolikrát asi vůbec nezajímá, co vlastně svému zvířeti dávají, hlavně, že pro něj prostě něco mají a já pak říkám, proč to zvíře mají. Některým se mi to podaří vysvětlit a poradit jim podle jejich možností, ale další prostě zajímají jen ty peníze a pohodlnost :(. Nehledě na pravděpodobnost zdravotních následků pro zvíře.
    V dnešní době internetu, kde se člověk hned může dočíst, co potřebuje, mi přijde, že lidi, kteří svých zvířatům pravidelně nakupují krmivo v supermarketu, by je snad ani neměli mít, protože je vidět, že jim na něm asi moc nezáleží, když si nezjistí ani základní informace o jeho stravě :(.Dovolím si s tebou nesouhlasit v tom, že nejlepší jsou pro psy granule úplně bez obilovin. Z toho, co mám načteno já, naopak někteří psi, především ty velká plemana naopak nějaké obiloviny potřebují (v malém množství). Samozřejmě je to vždycky individuální, ale přijde mi nefér tvrdit, že jsou automaticky lepší granule úplně bez obilovin.Ještě bych chtěla podotknout, že tak nějak chápu, proč lidi dnes dost nakupují na internetu, taky to dělám, ale přece jen, myslíš že by nebylo smutné, kdyby za chvíli neexistovaly díky tomuhle přístupu kamenné prodejny a všechno bylo jen z eshopů? Sama to mám taky napůl, něco z netu a něco z obchodu. U nás ve zverimexu se třeba fakt snažíme a rozhodně neprodáváme podle toho, jak se nám to hodí nejvíc. Tak aspoň, že si napsala leckdy a ne, že je to tak vždy no . Jinak u nás lidé vždy dostanou slevu a občas taky nějaký dárek, jediný problém jsou ty větší peníze, ale to jsou ty naše výdaje na nájem, elekřinu atd. Nicméně i tak zůstávají lidé, kterým nevadí si pár Kč připlatit, aspoň pak případně nemají problém s reklamací a nebo si můžou přijít pro radu.Jo a když už jsi ten termín zmínila, tak oni existují i přímo vegetariánské krmiva a musím říct, že i když tím sama nekrmím vyloženě proti nejsem.
    Za prvé ten člověk, co to kupuje nechce, aby kvůli jeho miláčkovi umírala další zvířata.
    Za druhou jsou vyvinuty veterináři a pak prostě záleží, jestli tomu psovi sednou, takoví lidé, pak zdravotní stav svého zvířete nechávají i jednou za čas přes krev zkontrolovat.
    Za třetí myslím, že to jejich složení je pořád lepší než supermarketové, protože v nich aspoň není žádný odpad. Takže já  dokonce preferuji veg. granule oproti supermarketovým.Jinak mě pobavily především dva komentáře, u kterých jsem přemýšlela, jestli si dotyčné tvůj článek vůbec přečetly . Za prvé ten, kde paní krmí kapsičkami Felix a Gourment. Protože kdyby mrkla na etiketu, už by si to asi do příště rozmyslela :(. A za druhé to doporučování Hills. Opět se stačí podívat na složení a pokud se to člověku stále nezdá, tak na recenze, kde to i vysvětlují.Snad nevadí, že jsem se rozepsala, případně se omlouvám :).

    OdpovědětVymazat
  78. [78]: Jsi se vážně rozepsala :) Ale vůbec nevadí, já si ráda čtu a rozhodně lepší takový dlouhý komentář než "pěkný blog" apod. Článek jsem chtěla pojmout opravdu co nejjednodušeji, proto už víc ty obiloviny nejsou rozebrány... k podstatě sdělení článku mi přišlo dost, že je důležité, co psovi sedne. A pokud mu sednou "low grain" a naopak nesednou "grain free", tak jasně K Hillskám jsem se nevyjadřovala, mám na ně podobný názor... ale tak říkala jsem si, že neznám všechny řady, a studovat se mi to nechtělo Ale vzhledem k tomu dlouhému doporučení.... to možná vážně byla reklama (u článku o stěhování mi asi desetkrát doporučovaly stěhování Tavočer..velmi nenápadné )Jo, tak že budou veganský granule možná lepší než marketovky, o tom by se mluvit dalo... ale jinak...jinak veganské granulky opravdu nemají v mém srdci místo K těm zverimexům... pokud děláš ve zverimexu, opravdu poctivě, tak tě to jenom šlechtí. Ale z vlastních zkušeností vím, že to jinak stojí za prd. Samozřejmě neznám všechny zverimexy, ale jakýsi reprezentativní vzorek jsem si udělala A ne, mně by zverimexy v takové podobě jak jsou, nechyběly. A kvůli tomu, aby někdo nemusel zavřít krám já přeci nebudu platit víc a ještě se tahat s pytlem přes rameno

    OdpovědětVymazat
  79. [76]: Náš mazlík by taky snědl všechno co před něj postavíš, takže je potřeba ho trochu hlídat, jinak by z něj byl otesánek. Ale souhlas, dostává většinou maso a granule jen občas, jako doplněk.

    OdpovědětVymazat
  80. Ahoj, hezky jsi to napsala. Bohužel hodně lidí bere psa pouze jako hlídače a ne jako svého parťáka. Jinak k tomu odkazu v obrázku, web změnil adresy nová adresa je: https://zoommagazin.iprima.cz/priroda/krmite-sveho-psa-odpadem-z-kafilerie-z-ceho-se-vyrabi-jidlo-pro-nase-milacky

    OdpovědětVymazat

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...