středa 22. března 2017

Psí život v Anglii

Nejeden český pejskař už jistě přemýšlel, jestli někde za hranicemi náhodou neroste psům tráva zelenější.
Co třeba v Anglii?

Poplatky
Místní poplatek ze psů. V ČR jedna z pejskaři nejvíce diskutovaných záležitostí. Někdo platí poctivě, někdo nepoctivě píše psa na babičku na vesnici, kde je poplatek menší, někdo ho neplatí vůbec.
V Anglii ho neplatíte vůbec, ovšem nedopouštíte se tak žádného přestupku. V Anglii totiž žádný takový poplatek neexistuje- byl zrušen už v roce 1987, jelikož ho většina lidí stejně neplatila…


Čipování
Zatímco v Čechách je čipování (nebo tetování) povinné pouze v některých městech, v celé Anglii je čip od dubna roku 2016 povinností danou ze zákona, stejně tak jako jeho registrace v databázi. Logicky je tak čip i jednou z podmínek, které musí být splněny už při vstupu do země. Bez čipu cesta do Anglie zkrátka nevede.
Pokud se zjistí, že pes čipován není, vystavuje se majitel pokutě ve výši 500 liber, pokud do 21 dnů psa dodatečně neočipuje. Vašeho psa můžete nechat očipovat nejen u veterináře, ale dokonce i v některých psích salonech nebo zverimexu, přičemž cena čipu se pohybuje v rozmezí 10 až 20 liber.
Zajímavostí je, že povinností je i mít psa označeného známkou s vyrytou adresou. Pokud pes známku nemá, vystavujete se jeho majitel pokutě až 5 000 liber!


Pes v MHD
Oproti ČR, kde vás pravidelné cestování hromadnou dopravou se psem vyjde poměrně draho, psi v Anglii jezdí zdarma. Autobusem, vlakem i metrem. Ovšem je třeba si říci, že samotné anglické "člověčí" jízdenky jsou několikanásobně dražší, než ty české.


Zakázaná plemena
V České republice žádný z návrhů omezující chov tzv. "bojových plemen" neprošel a tak občan ČR může vlastnit jakékoli plemeno se mu zamane.
Ve Anglii je tomu ovšem jinak. Je totiž v rozporu se zákonem vlastnit určité typy psů, kterými jsou: pitbulteriér, tosa inu, brazilská fila a argentinská doga. Jde skutečně o typ, nikoli přímo o rasu, jelikož o tom, jestli je pes zakázaný rozhoduje hlavně jeho vzhled. Z logiky věci jsou tak zakázáni i kříženci výše zmíněných plemen.
Pokud máte psa, jehož vlastnictví je zakázáno, váš pes může být zabaven i přesto, že nic nezpůsobil. V případě, že je pes na veřejném místě, k jeho zabavení nepotřebuje policie ani povolení soudu. Poté bude rozhodnuto, o jaký typ psa se jedná a zda je nebezpečný veřejnosti. Pes pak bude buď propuštěn nebo držen v chovatelské stanici dokud nerozhodne soud. Do rozhodnutí soudu nemáte povolení svého psa navštěvovat. U soudu je pak důkazní břemeno na vašich bedrech, vy musíte prokázat, že váš pes není zakázaný. Pokud to prokážete, pes vám bude navrácen. Pokud nikoli, budete souzen za trestný čin, za nějž můžete dostat pokutu v neomezené výši nebo si jít sednout až na 6 měsíců do vězení. Případně obojí a a jako bonus bude Váš pes utracen.
V případě, že pes je shledán zakázaným, ne však nebezpečným veřejnosti, může soud udělit výjimku, která platí po celý život psa. Váš pes pak ale musí být: kastrovaný, čipovaný, na vodítku a s náhubkem kdykoli je na veřejném místě.


Ztracený pes
Co dělat, když najdete psa bez pána a jakékoli identifikační známky? V ČR zavoláte městskou policii nebo třeba dojdete na nejbližší veterinu, kde se pokusí načíst čip.
V Anglii však existuje osoba, které se říká "Dog Warden", tedy jakýsi "Psí Správce", jenž má na starosti psí problematiku obecně. Každá městská část má svého psího správce, na kterého se můžete obrátit právě v případě nálezu toulavého psa nebo například i v případě obtěžujícího psího štěkotu ze sousedství.


Čistota prostranství
Psí výkaly všude. Znak české země. Lehnout si do trávy, aniž byste předtím místo pečlivě rekognoskovali, je velice, velice riskantní. A to i přesto, že leckde jsou instalovány pytlíky na exrementy a když ne ty, tak odpadkové koše jsou všude a vzít si do kapsy pytlík od rohlíků je to nejmenší...
V Anglii koše s přidělanými sáčky nevedou. Nevedou skoro ani ty odpadkové koše, jejichž hustota na km2 se přibližuje hustotě obyvatel Grónska. Statisticky má Anglie dokonce mnohem víc psů, než ČR, a to i vzhledem k rozloze!
Přesto všude, kde jsem měla doposud možnost v Anglii bydlet (a že jsme se stěhovali čtyřikrát), bylo ve srovnání s ČR opravdu čisto.
Anglie má od roku 1996 povinnost uklízet si na určitých místech po svém psu přímo legislativně zakotvenou v "Dogs (Fouling of land) Act", tedy v nařízení o znečišťování psími výkaly. Dohled nad touto oblastí má opět již zmiňovaný psí správce (Dog Warden), kterému můžete nahlásit jak určitou zněčištěnou oblast, tak konkrétní osobu, která si po svém psu neuklidila.
K nahlášení můžete použít i online formulář. Pokud osobu znáte a poskytnete své svědecké prohlášení, osobě bude udělena pokuta (nejčastěji 50-100liber). Pokud osobu neznáte, psí správce se pokusí na základě vámi dodaných informací (vzhled, kdy a kde venčí...) přistihnout osobu při činu. Stejně postupuje i při nahlášení osoby, kterou neznáte. Vedle toho se Anglie může chlubit jedním z nejlepších kamerových systémů na světě...
Pokud hříšník pokutu do dvou týdnů nezaplatí nebo bude znovu lapen v budoucnu, bude stíhán. Psí znečišťování je trestný čin a přináší sebou další pokutu až do výše 1000 liber.
Ale protože i v ČR vám hrozí pokuta, zakopaný pes bude ale podle mě úplně v něčem jiném. Prostě a jednoduše v lidech.


Osobnost pejskařů
Jako majitelka ne zcela bezproblémové fenečky co se týče cizích psů jsem se v Čechách dostala do několika nepříjemných i nebezpečných situací. Občas jsem si vyslechla i nadávky a to jen a pouze kvůli tomu, že jsem slušně žádala o odvolání nevychovaného psa bez vodítka vzdáleného od pána na sto honů. Z venčení už nebyla příjemná zábava, ale spíše "snad zas nepotkám nějakýho vola…" s pepřákem a kamerou v kapse.
Již rok a půl žijeme v Anglii…a již rok a půl nás nikdo nenapadl. Ani pes, ani člověk (ano, i to se nám v ČR stalo). Pokud se mi situace nelíbí a požádám o odvolání volně pobíhajícího psa, nedostane se mi odpovědi "Ale on je hodný." ani "Jdi do pr*ele, ty k*ávo blbá", nýbrž je pes okamžitě odvolán, leckdy ještě s omluvou.
Angličtí pejskaři se mi zdají vychovanější, slušnější, respektující druhé.


Pes mimo majitelovu kontrolu
Z výše popsaného lze vyčíst, že mnoho českých pejskařů si z venčení hlavu nedělá a psovi dává absolutní volnost. Bohužel nad nezodpovědným pejskařem nevisí ani nějaká větší hrozba, které by se snad mohl zaleknout.
Podle anglických pravidel by možná spousta českých pejskařů dávno seděla.
Pokud je váš pes v Anglii nebezpečně mimo kontrolu (Což znamená, že nejen někoho zraní, ale postačuje, že se někdo bojí, že by ho mohl zranit! Soud navíc může rozhodnout, že je to i pes, který zranil zvíře nebo si majitel zvířete myslí, že by mohl být zraněn při pokusu zastavit útok na jeho zvíře), můžete dostat pokutu v neomezené výši, sednout si do chládku na 6 měsíců, nebo rovnou obojí. Váš pes může být uspán a jakékoli další vlastnictví psa do budoucna vám může být zakázáno.

20 komentářů:

  1. Hmmh....
    Mě zaujala nejvíc ta bojová plemena. Co když to nejdřív nevypadá, pes roste a roste - a najednou se chudák začne podobat pitbullovi?? Co potom? To si pak musím U SOUDU zažádat o tu výjimku? Nebo se to dá opravdu bez výjimky poznat už u malých štěnat?

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: To se nedá... a to je jeden z důvodů, proč si koupit psa s PP. Když sáhneš po takovém kříženci a vyroste ti něco zakázaného, je to tvoje vina, za kterou zaplatí ten pes. Buď životem nebo tím, že se už nikdy svobodně neproběhne.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: To je děs... Tak teď nějakou veselejší.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky mě zaráží ta takzvaná "bojovná plemena". Osobně nerada slyším, když takto tyto psy nazývají a že těch lidí je spousta. Vždyť zato ani nemůžou, všechno je to v lidech. Na majitelích je jak toho či onoho psa vychovají. Vždyť i německý ovčák se může stát nebezpečným, když se dostane do rukou nezkušeného člověka. Na jednu stranu je chápu, že typy těchto psů zakazují, ale na druhou si říkám, že pro obdivovatele a lidi, co by zvládli jejich potřeby je to škoda.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: To je pravda, i z leckteré čivavy uděláš zabijáka...ale maximálně nějakého kuřátka, ne člověka nebo psa. Já naprosto upřímně říkám, že se mi tady v tomto ohledu žije mnohem lépe. Když si nezodpovědný blb pořídí pudla, neohrožuje to nikoho na životě. Bohužel však člověk, kterej si chce jenom honit ego si pudla nepořídí...
    Neříkám že zákaz, ale ta anarchie, která v ČR panuje by trochu regulaci potřebovala.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: A přitom to vypadá tak jednoduše...proč to teda nejde...?
    Nejvíc mě točí ta hovínka, zrovna o nich píšu a úplně jsem se sama vytočila...

    OdpovědětVymazat
  7. [2]: Těmi průkazy by se odstranily i ty množírny psů...

    OdpovědětVymazat
  8. Co se týče poplatků za psi v ČR, nikdy jsem nechápal podstatu a zřejmě to ani žádné odůvodnění nemá.
    No a ohledně výkalů je to jednoduché. Naprosto to vystihuje naši mentalitu. Češi porušují pravidla a umí si to vždy ospravedlnit, o přírodu se příliš nezajímají a pokud se nejedná o jejich pozemek, je jim úplně jedno, že do extrementu pak někdo šlápne. Řekněme, že jsou místa, kde to nevadí, ale často bývají takové hrůzy i na chodnících a frekventovaných místech.

    OdpovědětVymazat
  9. Páni, některá pravidla bych zavedla i tady, ty hovňajze všude kolem po roztátí sněhu stojí vážně za to .

    OdpovědětVymazat
  10. Je to všechno o lidech, psovi je úplně jedno, kde se vykadí, bohužel je to jedno i některým páníčkům V Praze jezdí pes také zdarma, pokud jede s páníčkem (tak se píše v přepravním řádu). Kdyby jel sám, tak nevím jestli pojede na dospělácký nebo dětský lístek     

    OdpovědětVymazat
  11. Asi bydlím blbě...
    Tuny psích výkalů na našem dvorku, od blbých tří psů.
    Retrívr, labrador a nějaká směska, co je větší, než tihle...
    Používají náš trávníček jako záchod...
    A ohrožují děti, které se je pokouší vyhnat
    A není nikde dovolání, protože oficiálně jsou bez pána. Nejsou ničí...
    A pokud se podaří měšťákům je odchytit a zbavit se jich, jejich (ne)majitelé si okamžitě pořídí nějaké nové.
    A vždycky větší a větší...Ale z veselejší stránky
    Tak nějak to vypadá, že se brzy stanu "babičkou" psa, neboť můj plnoletý synek se asi nedá zastavit a moc dobře ví, že ho z domu nevyhodím a že pejsky miluju, takže neodolám
    A ano, je to útulkový kříženeček
    Tak trochu stafbulík a podle zadku má v sobě něco z dobrmana...
    Takže ty poplatky jsem zrovna před chvilečkou vyhledávala

    OdpovědětVymazat
  12. [7]: To se tak nedá úplně říct, protože existují i množírny s PP, ale v jádru máš pravdu.[8]: Podstata má být taková, že se z nich uklízí a instalují ty koše s pytlíky... výsledek však známe sami. Já bych je také zrušila, je to strašně špatně nastavené. Dá se jednoduše obejít a výsledek stejně není vidět. Místo toho bych vybírala pokuty, to by bylo peněz do rozpočtu možná mnohem víc a trestali by se ti správní, ne jen ti poctiví.[9]: Je to v ČR fakt děsné v tomto... mnohem víc si to člověk právě uvědomí, když bydlí jinde, někde, kde je čistěji.[10]: Ale nejezdili. V Plzni jezdili zdarma a nedávno začli platit.. a v Praze to bylo naopak :)
    Tak záleží na věku pejska... třeba Ketynka, ta už by sama žádala seniorskou slevu![11]: A nechtěla by jsi pejska jet vybrat tedy rovnou s ním? Nemyslím si, že kříženec stafbula a dobrmana, bez známé minulosti a předků je dobrá volba pro nezkušené majitele...echt 18tiletýho kluka, kterej je trošku jinej... neber to zle.... já osobně bych tak brzy dítěti psa nedovolila, ale pokud on si prostě postaví hlavu a ty to víš, tak bych tomu trošku pomohla v lepším směru...

    OdpovědětVymazat
  13. Vážně bychom se měli od toho západu inspirovat častěji. Zejména co do respektu k druhým a k okolí tak nějak všeobecně. Obzvlášť s těmi agresivními pejskaři bych měla vždycky sto chutí pořádně zatočit... Otázkou pro další výzkum zůstává, jestli skutečnost, že to jde jinak a lépe, je spíš povzbudivá nebo depresivní

    OdpovědětVymazat
  14. [4]: ano, většinou je to skutečně jen ve výchově - podobně jako při výchově lidského potomka (jistě - některé věci nelze ovlivnit, protože je to věc genů, ale těch je vždy méně)

    OdpovědětVymazat
  15. No to by mě zajímalo, jak bysme v Anglii na tom byli s Mojem

    OdpovědětVymazat
  16. Tak Martinko, přesně vím, proč nebudu mít psa ani v Čechách, ani v Anglii. Nedokázala bych zodpovědně ráno v 4hodiny po tmě sbírat exkrementy      , teď vážně, mě třeba oslovil ten pán , co má na starosti problematiku toulavých psů, zní to velice organizovaně a rozumně.
    Každý stát má nějaká pozitiva a negativa, je jen na páníčkovi, jak krásný život udělá svému pejskovi a svému okolí   

    OdpovědětVymazat
  17. Na čistý parky jsem nedávno vzpomínala, když jsem se tady procházela po zdejších minových polích. A je pravda, že jsem tam nikdy neměla problém s tím, že by na mě naběhl nezvladatelnej čokl a jakkoli mě omezoval. Jak si nerada stěžuju, že jinde je to lepší, tak tohle je! Až na ty "zakázaný plemena", to je mi hrozně líto, že jsou schopní utratit i pohodovýho psa, protože to někdo rozhodl.

    OdpovědětVymazat
  18. zajímavé mají tam psí útulky?mně jednou jeden Angličan řekl, že my jsme v ČR takoví nezdvořilí a hned vulgární...že byl zpočátku dost překvapen kdežto mně přijde že oni jsou samé could you please and thank you:)

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj Martinko,
    co je s Tebou...? Stýská se mi po Tvém psaní...

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den, jak často vídáte staffíky (Staffordshirský bull terrier) na ulicích Anglie? My máme stafíka papírového takže i očipovaného a ten nás doprovází na každém kroku. Tentokrát se chystáme právě do Anglie. Tak jestli s bull plemenem nebude problém?
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...