úterý 7. listopadu 2017

Naši sousedé

Buď máme v životě v některých ohledech zkrátka štěstí nebo ono pořekadlo "Chovej se k lidem tak, jak chceš, aby se chovali oni k Tobě", platí v sousedských vztazích dvojnásob.
Jsem člověk primárně nekonfliktní a každodenní řešení nějakých sousedských sporů by mě akorát přivedlo do permanentního stresu. A tak vždy, když jsme se někam stěhovali (a že víte, že to bylo mockrát), jednou z mých největších obav byli potencionální špatní sousedé. Špatným sousedem rozumějte člověk nepřizpůsobivý, protivný, netolerantní. Moje obava byla tak veliká, že jsme se ještě před nějakým závazným rozhodnutím snažili na budoucí sousedy vyptat v okolí.

V naší bytovce je dohromady 6 bytů, na každém patře dva.
Hned naproti nám bydlí správce, postarší pán . Když jsem se s ním párkrát snažila hovořit, zdál se mi divný, takový zmatený... důvod se zřejmě nabízí, jelikož někdy u něj jde prý cítit, že si rád přihne a lze to dokonce prý poznat i podle červeného nosu. Ale jinak je to tichý člověk s tichou paní.

Hned pod námi bydlí rodina Fuchsova. Mladí Němci, Daniela (32 let), její manžel Štefan- (38, ale vypadá mladší) a jejich dva synové Benjamin (4) a Julian (2). Pár dnů po našem nastěhování se přišli představit. Oba mluví anglicky, jejich práce to vyžaduje. Daniela dokonce každý den elektronicky komunikuje s Čechy. Sympatie jsou vzájemné, oba jsou moc milí a připraveni pomoci v případě potřeby. Zrovna pár dnů zpátky nám za pakatel přenechali ohrádku a hrací deku pro malého Maršálka. A zajímavostí je, že mají i stejné auto jako my!

Naproti Fuschsům žije paní Pabst. Taková starší kouzelná babička, se kterou jsme se seznámili jako první, jelikož nám u ní doručovatel nechal balíček. Nemluví anglicky, ale německy povídala a povídala. Přesto, že povídala poměrně dlouho, jsem schopna zatím pouze říct, že její dcera žije ve vedlejší bytovce :)

Dole, v přízemí, jeden byt obývá další starší paní, se kterou se jen míjíme a pozdravíme. Ta je prý občas už trochu protivná, ale vesměs hodná a psy má prý ráda, mívala jorkšíra.

Všechny "zákulisní informace" máme od Tomase a Jinjou, kteří obývají poslední byt. Potkala jsem se s nimi jednou na ulici, představila se a už tehdy to představení přerostlo ve více jak půlhodinový rozhovor. Předevčírem, v neděli, jsme se u nás doma seznámili konečně všichni. Co vám budu povídat, návštěva trvala pět hodin a skončila jen proto, že už byl večer a druhý den šli někteří do práce.
Tomas je Němec, o 4 dny mladší než Martin, Jinjou je z Jižní Koree, o 3 měsíce mladší, než já... Seznámili se v Korei, kde oba studovali. Teď studují (a částečně pracují) tady, v Německu. Takže jsou stejně staří, velmi přátelští, podobní cestovatelé, mohou s námi mluvit skvěle anglicky, oba milují psy (Jinjou dokonce pracovala v útulku a sama se nabídla, že když budu potřebovat, tak Ketynku moc ráda pohlídá) a tak nějak mají podobný náhled na svět.

Za tuhle bytovku jsem zkrátka moc ráda a troufám si říci, že po nájemnících, kteří tu byli před námi, nás i všichni naši sousedé vnímají jako dar z nebes.


A koho zajímá, jak se snad věci vyvinuli od minulého článku.... tak nijak. Týden do termínu a já bych snad klidně mohla jít na pole sbírat okurky, tak jak to dělala moje máma ještě v den porodu. :)

19 komentářů:

  1. Prvníííííí! Joo! Ehm. Gratuluju  ke štěstí na sousedy já nad tím nikdy moc nepřemýšlela, ale je pravda, že jsem se dosud stěhovala jen jednou a teď mě to čeká podruhé a tak nějak vím, do čeho jdu ale věřím tomu, že když se člověk přestěhuje někam, kde sousedé  jsou učiněné zlo, tak ani kdyby ten byt/dům byl zlatá klícka, tak z toho kvůli sousedům člověk nic nemá.
    A to už jen týden do porodu Šmarjá, ten čas nějak letí, ne?? :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Gratuluji k prvenství!
    Já bych byla teoreticky schopná se kvůli hodně blbejm sousedům i stěhovat. Takový to "trhněte si všichni nohou" a nic neřešit, to je něco, co já zrovna vůbec neumím... ale leckdy bych chtěla :) Jestli do porodu nevím (vůbec si tak nepřipadám...), ale do termínu jo, no

    OdpovědětVymazat
  3. týden do porodu, wau, toto uteklobudeš rodit v de?jojo sousedi, o tom bych mohla povídat

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá skupina sousedů Snad budou všichni přátelští!

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: No jasně, že tady! :)
    Tak povídej, povídej!

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Jsou     Tak snad nepřestanou, když tu náhodou bude trochu víc hluku, než obvykle

    OdpovědětVymazat
  7. Hurá, takže konečně POZITIVNÍ změna se vším všudy! Nebo mám od teď raději psát německy? Abys trénovala na porodnici?

    OdpovědětVymazat
  8. I když, u tebe hrozí i porod doma, jak to tak čtu.

    OdpovědětVymazat
  9. Jééé, tak to je skvělé
    Budu Ti držet palce, aby Ti tam vydrželi a aby se nevybarvili

    OdpovědětVymazat
  10. Ideální! Tak přeju, aby to vydrželo (jak pohodoví sousedé, tak tvůj pohodový stav) A ne že se z takovéhleho skvělého sousedství zase za pár odstěhujete

    OdpovědětVymazat
  11. Nepříjemní sousedé dokáží otrávit i jinak příjemné bydlení. Určitě máte štěstí a věřím, že to tak bude i nadále. Martinko, držím palce do finále a malému Maršálkovi hladký vstup a hodně zdraví do života     

    OdpovědětVymazat
  12. [8]: Ty vogy, to neříkej ani ze vtipu! To vůbec jako! [9]: Oni to budou asi všechno majitelé (minimálně Fuchsovi a Tomas ano, tak kór ti starší...), nikoli nájemníci, tak si myslím, že vydrží [10]: Nikdy neříkej nikdy, že... poslední dobou jsme měli fajn sousedy všude a co z toho...[11]: Vyřídím!

    OdpovědětVymazat
  13. Taky gratuluju k sousedům... To já neznám, já mám je jednu sousedku fajn.
    Černý Most je opravdu černý a...a divoký.

    OdpovědětVymazat
  14. Pěkné sousedy máte, taková diverzita! Ještě jsem si tak doufala, že Jinjou je kluk a že tam máte zastoupenou i tuto skupinu lidí, to jediné vám tam chybí, pokud tedy některý ze starších lidí není homosektuál. A pro německo jako zemi mám slabost, myslím si a i z toho článku to čiší, tam ti lidé se o sebe víc zajímají, druží se, pomáhají si. Tady je člověk divný, když se chce  družit se sousedy.

    OdpovědětVymazat
  15. [13]: Na Cernak jsem ty tri mesice v Cechach jezdila na gyndu do ulice Kpt. Stranskeho :) Vim, ze se tk o nem povida... ale asi tam bude tma hlavne v noci, ja nikoho, z koho by se mi zatmelo pred ocima nepotkala [14]: No, to bych ani nerekla, naopak i Tomas nam rikal, ze si Nemci drzi odstup, i u nas v dome. Oni se spolu nijak nedruzi, ale tady se to asi tak seslo, ze my jsme proste pratelsti a s Fuchsama a Tomasem s JJ mame hodne spolecneho.
    K te diverzite jsme mimochodem prispeli i my... jako patrne jedini bez vyznani!

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Já bych se družila, ale bydlíte daleko...

    OdpovědětVymazat
  17. [5]: no zrovna jsem psala článek o sousedce která mě šmíruje když věším pleny

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Já vím, pak jsem u Tebe četla a došlo mi to

    OdpovědětVymazat
  19. Gratuluju k takovým sousedům, my, ať jsme se chovali sebeslušněji, vyfásli jsme vždy neskutečné kretény .
    Teď, poslední roky v novém bytě, je to naštěstí v pohodě .

    OdpovědětVymazat

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...