středa 28. března 2018

S láskou s látkou

Propadla jsem. Nikoli peklu, ale látkovým plenám!
Před pár lety jsem neměla ani tucha, že látkové pleny zažívají svůj velký comeback. A i kdybych to věděla, těžko říct, jestli by mě napadlo, že zrovna já je budu pro svého caparta používat.
Jenže.... v momentě kdy se ten capart stal opravdu aktuálním, otevřely se přede mnou nové dveře. Co dveře, vrata jako kráva! A zpoza těch vrat se na mě vyvalil bambilion informací. Jak miminko nosit, jak ho nenosit, jak ho kojit, jak ho nekojit, jak s ním spát, jak s ním nespat, jak ho přebalovat a čím. Pořád se vidím, jak tam před těma vratama stojím a valím voči, protože na tohle mi ani dvě vysoký nestačej.

Z látkovek se prej děti neopruzujou. Z látkovek se prej děti opruzujou. Látkovky jsou ekologický. Látkovky nejsou ekologický. Látkovky jsou náročný na práci. Látkovky nejsou náročný na práci. Fakt je vtipný, jak na všechno najdete naprosto protichůdný názory. V týhle chvíli je nejlepší udělat si svůj názor. Jak jinak, než si koupit svoje pleny a prostě to zkusit. Jo. Já to prostě jenom zkusila, že uvidím a když mi to nepůjde, vykašlu se na to. Díky tomu myslím, že mohu tvrdit, že jsem poměrně objektivní.
První 2 měsíce jsem na nějaký látkovky ani nepomyslela, fakt jsem byla ráda, že jsem ráda. Pak jsem zkusila to, co na člověka na netu vybafne první- novosklad ze čtverců. Přišlo mi, že to bych u toho přebalováku mohla stát nonstop, vždyť to bylo hned mokrý. Díky naší drahé milé Klávesničce jsem objevila sklad na chlapečka, s látkovkami neskončila tento sklad doteď u čtverců používám.

Látkovky ale už dávno nejsou jenom o čtvercích. Když jsem to množství všemožných názvů viděla prvně, měla jsem pocit, že na to, abych to pobrala, by mi nestačil ani svaťák! A tak jsem zkusila od všeho něco a zjistila v praxi co je to kapsová plenka, AIO plenka, kalhotková plenka, vícevrstvá plena, vkládací plena, separační celulozová, fleesová nebo mikrovláknová plena nebo svrchní kalhotky.

Na trhu je asi trilion českých výrobců, jen potvrzuji, že je lepší objednávat postupně a přiobjednávat typy a střihy, které nám vyhovují nejvíce. S množstvím výrobců a eshopů je spjat konkurenční boj a nebojím se říci, že obchody s plenkami jsou momentálně obchody s nejlepším zákaznickým servisem v ČR. Já osobně objednávala z eshopu nezlobaspi.cz a latkacek.cz a oba naprosto skvělé. Majitelky skvěle komunikají přes email či FB a doobjednají i to, co zrovna není na skladě. Samozřejmostí je i dáreček nebo neúčtování produktu, který přišel chybně.

Kalhotkové plenky od celkem 7 různých výrobců. Je evidentní, že já preferuji suchý zip, ale vyrábí se i pleny na patentky.


Svrchní nepropustné kalhotky od 4 různých výrobců.

Vícevrstvé pleny, čtvercové pleny bavlněné a bambusové, SIO, vkládačky, separačky

A co teď říkám já?
Já říkám, že látkovky jsou fajnový na dětskou prdýlku. Už tak nějak z logiky věci. Pokud si můžu vybrat jestli na tu extra sensitive dětkou prdýlku naplácnu jednorázovku naplněnou chemií nebo čistě vypranou látku, látka jasně vede. Praxe mi teorii potvrzuje. Opruzeniny pápá.

Jasně, látkovky se perou a perou se každou chvíli. Ale ta spotřeba energie se pro mě ani zdaleka nemůže vyrovnat tuně nerecyklovatelného odpadu, který bych přivedla na svět s plenami jednorázovými.

Látkovky jsou jinak náročný na práci, než jednorázovky. Látkovku na miminko instaluji o pár vteřin déle než jednorázovku. Použitou (separační) plenku občas musím osprchnout od stoličky. Každý druhý den jdu do prádelny vysypat kýbl do pračky. Jenže do tý prádelny bych chodila tak jako tak. Moderní látkovky se nežehlí, ba dokonce se žehlit NESMÍ! A čtverce na blinkání máme asi každá, jestli si jich vyžehlím o 5 víc, který mám ve výbavě, ani nepostřehnu. Když připočtu u jednorázovek věčný vynášení odpaďáku a číhání na akce v obchoďáku, přijde mi to tak srovnatelný.

Látkovky jsou levnější, pokud se udržíte a nakoupíte fakt jenom to nejnutnější. Takže obyčejné čtvercové pleny a pár svrchních. Asi vám nemusím říkat, že já se neudržela. A neudržuju Smějící se Když se neudržíte, budete rádi, když nepřekročíte částku, kterou byste dali za jednorázovky na jedno dítě. I když nesmíme zapomenout na fakt, že se pak náklady ještě sníží, když po využití pleny prodáte.

Látkovky jsou krásnější! Jsou prostě strašně free, cool a in! Můžete vybírat z ohromného množství vzorů, kterým se prostě nedá odolat.

Látkovky jsou vzdušnější! Četla jsem, že v látce je údajně o stupeň nižší teplota, než v jednorázu. Dokonce se uvažuje, zda jednoráz má co dočinění s pozdější mužskou neplodností Překvapený Nejvíc větrací jsou vlněné svrchní kalhotky, na které už se třesu, mám vybraný samozřejmě strašně krásný, ručně pletený, stínovaný.

Ale....všechno má své ALE.
Pro mě osobně je tím největším "ale" objem. Když máte objemné miminko a objemnou plínu, horko težko dozapínáte dupačky a bodýčka. Spoustu overálků nosíme prostě na větráka :) Řešení na bodýčka však existuje, dají se koupit tzv. extendory, tedy prodlužováky. Ovšem cena není zrovna nízká vzhledem k náročnosti provedení a výrobní ceně, a tak se jeví jako dobrý nápad najít si levnou pracovní sílu. Třeba babičku a extendory jsou na světě!


Nikomu látkovky nevnucuju, ale myslím, že spousta mamin je odmítá, aniž by o nich něco věděla a nedejbože zkusila. Stále je jich dost takových, které je odmítnou kvůli představě nekonečného žehlení a přitom tenhle argument už vůbec nemůže obstát.
Já říkám: Vyzkoušejte, uvidíte!

pátek 23. března 2018

Dopis

Téma týdne "Dopis" bude tentokrát krátké, ale vyjímečně rozhodně ne odlehčené.


Psal se rok 2003. Tehdy bylo malé M. 13 let. Ráda by si s někým dopisovala, je to docela v módě, inzeráty jsou v časopisech i na internetu.
Zasedá k počítači, ten internet už mají doma taky, ale email ještě ne. Nalézá mnoho inzerátů a z těch všech si vybírá jeden jediný. Ten, v němž mladá paní hledá kamarádku na dopisování pro svého postiženého bratra...

První dopis přichází na konci října. Psaný na počítači, ale podepsaný ručně. Michal má obavu, že by M. po něm dopis nepřečetla. Je z Jihlavy, nekuřák a abstinent, rád sportoval, dokud mohl. Studium střední školy musel však ukončit kvůli nemoci, se kterou již rok bojuje. Nemoc si říká rakovina jater... Michalovi je za dva měsíce 18.
V prvním dopise mimo jiné píše, že vše spěje k dobrému konci a později, že je na 95% vyléčený.

Píší si jak o věcech všedních i nevšedních. O výletech se sestrou, o psu Ronnym, ale taky třeba o tom, jak k nemoci vlastně přišel....Když bylo Michalovi 16, ležel v horečkách a všichni měli za to, že je to obyčejná chřipka. Nebyla. Z koloběhu nemocničních návštěv vyšla jediná diagnóza, rakovina jater.

Po půl roce dopisování se Michalovi přitěžuje a lékaři objevují nová rakovinotvorná ložiska. Dopisy jsou kratší, Michal nemá sílu. Absolvuje operaci za účelem odběru tkáně k vědeckým pokusům spočívajícím v pěstování tkáně v laboratořích a následného vytvoření protilátky- vakcíny.

V posledním dopise podepsaném jeho rukou píše, že následující den jede na první dávku vakcíny. Loučí se slovy : "Zatím se měj a příště Ti napíšu delší dopis."

Nenapsal.

Přesně o měsíc později přichází obálka s adresou psanou neznámým rukopisem a malá M. vytahuje arch papíru s černým okrajem...

sobota 10. března 2018

Pro lepší náladu!

Já říkala, že ten holomek bude mít smysl pro humor už od narození.

Beach boy, Žabák na suchu, Vězeň převlečený za pandu, Surfař na suchu

Intelektuální intelektuál, Mafikymafikymafián, Malý lumbersexuál

Potápěč, Méďabéďa, Afromaršálek, Růžobrejloun


Pirát Marshall, Pipina, Vopice, Hippina, Ještě jsem neměla čas použít pinzetu a takhle to dopadlo, Hlavně nezapomenout jednorožce a pořádně se našpulit

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...