neděle 31. ledna 2016

Jak mi Kostin Vasil svatbu spasil

Mohla bych zaplatit, říct děkuji, vymazat ho z přátel na Facebooku a skončili jsme, jasná zpráva.
Ale já jsem jiná... a když potkám stejně jiné lidi... nemohu se chovat v duchu obsahu první věty.
Chtěla bych poděkovat, jinak. A proto píšu tento článek.

Můj svatební příběh začal jako všechny ostatní... jen s tím rozdílem, že na přípravu svatby jsme díky našemu odjezdu do Anglie měli necelý měsíc a omezený rozpočet. A tak se netradičně oznámení rozdávala v den svatby, dorty jsem si pekla sama.... avšak jestli jsem věděla, že z něčeho ustoupit nechci, bylo to svatební video. Poslední léta na mě pořád odněkud vyskakovala svatební videa naprosto neznámých lidí a já věděla, že přesně tohle jednou budu mít. Svatební klip. V té době jsem nevěděla, že nejvíc vrásek na čele mi přidělá právě on.

Jako jednu z prvních věcí jsem se snažila zajistit fotografa a právě kameramana. Profesionální fotograf je rodinný známý, kterého jsme požádali i o zajištění kameramana. Bohužel mi dva dny před svatbou sdělil, že jeden je v zahraničí a druhý si zlomil nohu. Po tom, co mi klesnul tep na přijatelnou hodnotu jsem se rozhodla, že si ten domeček z karet zase postavím. Místo zdobení dortů jsem zasedla k počítači a zoufale googlila. Volala, psala. Byla odmítána z důvodu plného kalendáře. Jak jinak, byla středa a svatba se konala v pátek. Jeden zaneprázdněný kameraman mi alespoň doporučil facebookovou skupinu DSLR video. Naprosto jsem neměla šajna, co to DSLR znamená. Vlezla jsem tam, a každému, kdo se prezentoval svatebním videem jsem napsala zprávu (zajímavostí je, že videa jsem si ale nepouštěla, a věřte, že první svatební video, které jsem od Vasila viděla, bylo to naše...).

Ihned mi odepsal nějaký Vasil Kostin z Ústí nad Labem... a zachránil mi můj svatební sen i za cenu svého záškoláctví (ale pssst).

V pátek přijel v sedm ráno, aby mohl zaznamenat, jak se z vobludky s velkým nosem stává menší vobludka se stále velkým nosem. Plastika už se holt nevešla do rozpočtu. Tímto bych chtěla poděkovat i mé úžasné kamarádce a vizážistce Bětce Totáčové, která se mnou tak vedle školní třídy na základní škole a basketbalového týmu, po letech sdílela i svatební den. A věřte, že to se mnou neměla jednoduché.

Po proměně mě Vasil doprovázel ke kadeřnici. Musím ocenit, že na otázky : "Jak vypadám? Co říkáš na účes?" odpovídal velice trpělivě a správně. Tedy: " Výborně, skvěle, tak krásný účes jsem ještě netočil."
A tak s námi prožil téměř celý svatební den s kamerou v ruce. Vlastně ne s kamerou, protože mi vysvětlil, co že to DSLR znamená...

Později, když došlo na věc, tedy k odsouhlasení videa a mým případným výhradám, možná Vasil v duchu litoval, jakému ďáblu se to upsal. Věřte, že to se mnou také neměl jednoduché. Tamhle mi to nesluší, tamhle je okap, tamhle je to příliš krátké, tamhle příliš dlouhé...
Co se týče hudby, již na začátku jsem se zmiňovala o naší (nebo mojí??) nehynoucí lásce k Bon Jovimu. Jelikož měl plný diář, na svatbě nám zahrát nemohl. A tak jsem si přála, aby mi hrál alespoň v klipu. Vasil mi však sdělil, že na Joviho nemá práva. Dovedete si představit mou radost, když mi později oznámil, že práva sehnal a já si mohu vybrat song dle libosti.
A tak přivedl Vasil na svět dvě krásná videa, která zachycují náš dokonalý svatební den tak, jak nejlépe mohou. A já jsem mu za to moc vděčná. První video bylo víceméně v režii Vasila, je kratší, romantické a dojemné, před kliknutím na obrázek vezměte k ruce kapesníčky.



Druhé video bylo hlavně pod mojí taktovkou, právě s hudbou Bon Jovi. V druhé polovině jsou pak videa bonusová, bez hudby, "in natura". Po kliknutí na obrázek je třeba zadat heslo, jenž zní "martinamartin".



Mí přátelé o mně vědí dvě věci: že mám čuch na lidi a že jsem zatraceně upřímná.
A tak zatraceně upřímně říkám, že jsem šťastná, že jsem dva dny před svatbou musela shánět kameramana.
Zatraceně upřímně říkám, že jsem díky tomu poznala mladého člověka, který je tak šikovný, že v 18ti dokazuje něco, o co se někteří snaží celý život, a který je přesto sympatický a přátelský.
Zatraceně upřímně říkám, že kdyby byl svět alespoň z většiny plný takových mladých lidí, hned by se tu žilo veseleji.
Zatraceně upřímně říkám, že vím, kdo nám bude točit zlatou svatbu!

Děkujeme Ti, Vasile!
Martina a Martin Maršálkovi :-)

sobota 30. ledna 2016

Nepostojím

Čekám na autobus, metro nebo jakýkoli jiný dopravní prostředek. Lidé stojí. Ti línější nebo starší sedí. V zimě stojí i ti, co v létě seděli. Já chodím. Za každého počasí. Tam a zpět, zpět a tam. S vytrvalostí dálkové chodkyně v této činnosti setrvávám až do příjezdu očekávaného vozidla.

Nepostojím. Nedokážu stát na jednom místě a čekat. Tato věta má v mém životě smysl doslovný i obrazný, proteď zůstaňme u doslovného významu.

Stejně tak jako pochoduji na zastávkách, pochoduji i na eskalátorech. S malým rozdílem- pochoduji samozřejmě jen v jednom směru. Ráda bych tak připomněla, že na eskalátorech se stojí napravo, aby vlevo mohli chodit spěchající nebo třeba právě takoví pochodující. Já nikam nespěchám, i když si to mnozí stojící myslí. Stejně jako čekání na spoj mi prostě i cesta na jezdících schodech jen přijde neskutečně dlouhá, nudná a ubíjející.

Když už dojde na situaci, kde stát musím, tak alespoň přešlapuji. A tak si možná někteří lidé ve frontě v supermarketu myslí, že první místo, kam po zaplacení půjdu, budou určitě dveře s označením "dámy".

Tak jsem došla k diagnóze s přebytkem energie, kterou v sobě mám a musím jí někam vložit. A proto tedy chodím. A chodím prý děsně rychle! Teď si uvědomuji, že mi to říká hlavně babička a nejsem si tak jista výpovědní hodnotou této informace.

Nicméně prý také zatraceně rychle mluvím, jako kulomet! A to říkají všichni. Bohužel to říkaly i všechny učitelky ve školách, které však podezřívám ze stereotypního chování a pochvalu za recitaci bych od nich neslyšela ani kdybych jim recitovala těsně před upadnutím do narkozy.
Ti, co mě neznají, mi nerozumí. Ti co mě znají, už mi rozumí nebo to aspoň předstírají. Buďtetedysakrazatraceněrádižepíšunabloganetočímvidea!

pátek 29. ledna 2016

Třiďte odpad!

Nezačala jsem chodit po ulicích s cedulí Greenpeace a vyzývat obyvatele této planety k její záchraně, jak by se snad z nadpisu mohlo pozdávat (i když mimochodem třídit odpad a méně využívat automobil byste taky mohli).
Tento článek bude s věnováním. Věnuji ho odpadu a popelnicím. Zeleným, černým, modrým, hnědým.
Ani zmínka o žluté není důsledkem mé občasné barvosleposti, ale zdejším rozdílným přístupem ke třídění odpadu. Ještě nyní po třech měsících stojím s odpadkem v ruce a přemýšlím, která je ta pravá.

Černé popelnici na komunál náleží vše, co nenáleží barvě modré, zelené či hnědé.


Modrá není vyhrazena na sklo a zelená na plast, jak vás možná napadlo.
Zelená je tráva... a tak zelená je na zahradní odpad. Tráva, listí.... takovej popelnicovej kompost. Vzhledem k povaze a rozloze naší zahrady nezahrady předzahrady zůstává tato věčně prázdná.

Ne tak popelnice modrá recyklovací, kterou plníme plasty (ne však ledajakými, protože třeba takové igelitové tašky patří do komunálu), skleněnými lahvemi i plechovkami.
Ano, vše do jedné.


Ale kam se nám poděl papír? Do tmavě zeleného boxu s černým víkem, který bychom nyní, po dodávce zboží z Ikei a následné záplavě našeho domu kartony, potřebovali zvětšit zhruba 20x.

Nejsme u konce, ještě nás čeká hnědý kyblík na odpad kuchyňský, tedy jídlo, slupky, kosti... Za sebe nechápu, proč na takovýto odpad je třeba speciální nádoby, když by mu jistě bylo dobře i v zelené kompostové popelnici, avšak proti gustu...

Pokud jste pozorně četli, napočítali jste 5 (slovy pět) nádob na odpad. Tři velké popelnice a dvě menší nádoby. Tento komplet pro každou domácnost! Takzvaně mimo mísu jsou tak výmluvy typu "Já to mám do konťáku na tříděnej daleko".
A tak třídíme a třídíme, a až to všechno roztřídíme....

Další zajímavostí je, že všechny popelnice se nevyváží ve stejný den a ani dny nejsou pravidelné. Je třeba hlídat rozpis a podle toho popelnici postavit blíž k silnici.Tak třeba včera vyváželi černou a hnědou, ostatní zase příští čtvrtek.

Když už jsme u toho smetí, nutno podotknout, že ve srovnání s domovinou je zde neuvěřitelně malá hustota odpadkových košů, odhadem 1koš/1km2. Avšak přesto, že s obalem od sušenky či s h****m v pytlíku musíte ujít docela štreku, než ho zanecháte na místě k tomu určeném, ulice jsou čistější, než v Čechách. Čím to je???

neděle 24. ledna 2016

Jak (ne)papáme

Někdo někdy řekl, že prej láska prochází žaludkem. Kdyby to byla pravda, už bych měla na stole rozvodový papíry.

Nebývala jsem k zahození, vařit jsem docela uměla. Polívčička, kuřátko, gulášek, rajská...podle receptu a špetky babicovského nadhledu se dalo jakžtakž všechno.
Péct taky. Dortíky, koláče, jablečný, tvarohový, kynutý, nekynutý... pyšně jsem pekla i manželovi do práce, když měl narozeniny.
Poslední rok i grilovat doma na lince. Tento um jsem poslala o dům dál, panímamince do Žatce, které se tak domácnost rozrostla o náš raclette gril.

Po třech měsících v Anglii pořád něco postrádám a tak trpělivě čekám na humanitární pomoc z Čech, jenž má dle plánu dorazit 26. února ráno. Humanitární pracovníci ve složení Jitka Plachá a Miloslava Krejzová vyrážejí námi vyzkoušenou dodávkou s přívěsem z Hlavního nádraží z Prahy, 25. února, čas bude upřesněn. Pokud si chcete zlepšit karmu, přijímáme vše, co je české a dobré. A taky 24. února má prej nějaká stará vochechule narozeniny a prej miluje překvapení!

Pomalu si zvykám na ten život bez tvarohu, bez tří druhů mouky, bez rohlíků s vysočinou. Musím. O víkendu se snažím něco uvařit, minulý víkend to byly karbanátky s novým bramborem, teď máme špagety s mletým....
Přes týden si kupujeme k obědu jídlo nebo bagetu v práci, k večeři je většinou kombinace "co dům dal" a "udělej si sám".
Jídlo je tu hodně drahý, ale člověk si vždycky musí uvědomit to porovnání s platem. Pak se dá narazit i na pár věcí, který jsou za skvělou cenu a vážně dobrý. Nějaké takové naleznete níže.

Výtečné měkkoučké koblížky za v přepočtu ani ne dvacet kaček. Ty vlevo s nejrůznější nápní, já nejradši pudinkovou. Nicméně už nekupujeme, protože nejlepší měli v Morrissons, v bydlišti naší noční můry.

Zrovna dnešní snídaňová záležitost. Nejlepší ovesná kaše, kterou jsem kdy jedla. Lákavě voní a skvěle chutná, což uznal i Martin, který na tohle moc není. Sáček vysypeme do mističky, zalejeme trochou mléka, zamícháme, šoupneme do mikrovlnky, a za dvě minutky je hotovo. 22 sáčků se dá pořídit za 2 libry, tedy necelé 4 kačky za mňamkózní snídani.


Značka Cadbury je tu hodně oblíbená, něco jako naše Milka. Balení šesti musli tyčinek se koupí za libru, tedy nějaký halíř přes 6 korun za tyčinku. Asi jsou pekelně nezdravé, ale je mi to fuk. Jsou pěkně čokoládové a dávám si je jako svačinku ke kafíčku... Chodím 6 kilometrů denně, tak mi to snad odpustí i všichni Cajtajmlahajlovci.

Další kafíčková záležitost, ale na doma. V Poundlandu 3 balení za libru. Tedy necelých 13 kaček za balení. Opět asi pekelně nezdravé, ale pekelně žravé.

Ve chvílích největší nouze a lenosti je třeba mít ve skříňce kelímek poslední záchrany, instatní polívku. Tyhle jsou nejlepší. Výrazná chuť a ještě můžete něco vyhrát. ( Už jsem se zmiňovala, že vochechule má ráda překvapení?)
Abych nezapomněla na cenovou kalkulačku, tak tady máme kelímek za nějakých 30kaček.

Jaku u nás vždy najdete v regálu Eidam, tady vždy najdete čedar a red leicester, jejichž cena je zhruba necelých 30 kaček za sto gramů. Čedaru pak naleznete 4 druhy, podle výraznosti chuti (mild, medium, mature, extra mature)


A to nejlepší nakonec. Chai latte! V Praze ho seženete za 140 korun, tady za 2 libry v Tescu. My na něj nedáme dopustit a příště beru do zásoby. Kdo nezná a má rád čaj, mléko, skořici... rozhodně by měl vyzkoušet!

A je toho mnohem víc, co by bylo k ukázání, ale to byste se měli přijet někdy podívat. Stejně jako naši humanitární pracovníci, na které se už moc těšíme. (Samozřejmě nejen kvůli tomu, že přijedou s plným valníkem... Úžasný )

úterý 19. ledna 2016

(Ne)sprostá slova!

K***a. Do pr****. H***o.
Pokud jste již nyní pohoršeni, dál nečtěte, mohli byste o mně ztratit všechny iluze, které jste doposud měli. Pokud jste nějaké měli.
Jeden z mých rodičů, jeden z pravidelných čtenářů blogu, mě po přečtení posledního článku káravě upozornil, že bych rozhodně neměla být uživatelem takových sprostých slov. Marně jsem v mysli pátrala, kde jsem v článku použila slovo "p**a". Nepoužila. Ono ošklivé sprosté slovíčko hodné dvaceti na holou bylo slůvko "k***a". Které jsem však již, na znamení naslouchání čtenářům, vyměnila za "kurník".

Dovolila jsem si vypsat seznam slov, která za sprostá (většinou) nepovažuji.

1. Kurva
Pokud tímto výrazem zrovna nikoho netitulujete, vážně se domnívám, že se jedná o slovíčko zcela neškodné. Pokud ho použiji, je to například z účelem zvýraznění absurdnosti dané situace ("Co to kurva je???")

2. Prdel ve všech pádech
Kdo nikdy neklel "do prdele", nechť zavře oči. Předpokládám, že nikdo ani nemrkl a některým lezou i oči z důlků. Toto slovo má bezpochyby nejširší využití. Nabývá mnoha významů, jako například prdel ve smyslu legrace ( "Bez prdele."), zapadlé vesnice (Žije v nějaký prdeli."), velkého množství ("Tři prdele"), měřítka krásy ("Ošklivý jak prdel"), části lidského těla ("Sedět doma na prdeli." ) nebo temného místa ("Je tu tma jak v prdeli"). Stejně tak bohatá je ve slovních pádech.

1.pád: "To je prdel." (To je legrace)
2. pád: "Jdi do prdele." ( Už mě opravdu štveš!)
3. pád: Kurva, třetí pád s prdelí fakt nevím.
4. pád: "Polib mi prdel!"(Nech mě už být!)
6.pád : "A je po prdeli" (Opět prdel ve smyslu legrace.)
7.pád: "Nemůžu ti pořád stát za prdelí!" (Musíš se konečně osamostatnit!)
Vedle výše zmíněného se o prdeli zmiňuje i nejedno rčení. ("Sedí to jak prdel na hrnec", "Mít z prdele kliku", "Hoří mu koudel u prdele.")
Na vážnosti prdeli přidává i fakt, že jak prdel samostná, tak prdel ve spojení s předložkou "v", má vlastní stránku na wikislovníku. Můžete se tak vzdělat co se týče správné výslovnosti (fpr̩delɪ), antonym (v cajku) či synonym (v piči).

3. Hovno
Po našem psovi opravdu nesbírám bobíky, kakánky, exkrementy, čokobanánky ani hovínka. Sbírám hovna! Nevylučuji však, že bobíky přijdou s prvním potomkem...

4. Ty vole
Komu se někdy nevmísí do řeči nějaký ten vůl, že... Spojení vola se zájmenem "ty" již považuji spíše za citoslovce údivu, které spíše používám v jeho zkrácené formě "tyvoé" či jen "tyve"!


Více než kdy jindy se těším na Vaše komentáře, z nichž se buď dozvím, že v porovnání s nereprezentativním vzorkem populace jsem hrubé neslušné stvoření zasluhující za takový článek zaracha minimálně na týden, anebo se dozvím, že časy se mění... a stejně jako se z některých obyčejných slov stala slova neslušná (každý jistě vzpomene, jak Babička šukala po světnici), tak z těch méně slušných se stávají slova, nad kterými není třeba se příliš pozastavovat.

Pevně věřím, že tento článek vezme s alespoň špetkou humoru i se mnou krví spřízněná starší generace, abych nemusela mít pocit, že velkou chybou bylo odhalení blogu právě rodině.

pátek 15. ledna 2016

Kolonehoda

Dneska mám výročí.
Přesně týden ode dne, kdy jsem si poprvé rozbila držku na koloběžce. Přesně týden ode dne, kdy jsem si vůbec poprvé držku rozbila. Přesně týden ode dne, kdy mi šili něco jiného, než ranku po odstranění bradavice (ježibaby už evidentně nelítaj na koštěti, ale na koloběžce). V rodné zemi nemám ani angínu a po necelých třech měsících v Anglii toto... svůj příběh bych přidala do slovníku jako definici slova "pech".

A protože jistě někdo z vás přemýšlí "jak se kurnik někdo může rozsekat na KOLOBĚŽCE???? ", podělím se s vámi o celý příběh.

Páteční ráno. 8.ledna. Venčím Ketynku, praská pod ní zmrzlá tráva. Je mi zima. Ne, je mi kosa jak sviň. Nasazuji čepici a rukavice a odjíždím do práce. Na manžela pěšáka nečekám. Jedu. Jedu a jedu. Už se těším až budu v práci, jen sjedu kopec a jsem skoro tam. Jen sjedu kopec. Ten kopec prudkej jako kráva. Jedu. Jedu. Jedu a jedu. Brzda brzdí, jako když nebrzdí. Ne, ona vážně nebrzdí. Já jeduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.
Brzy už nepojedu. V úmyslu neskončit pod koly auta při vylítnutí z prudké zatáčky dávám nohu z brzdy na zem. Už vážně nejedu. Mám hubu na chodníku. Sbírám sebe i koloběžku a přemítám, co se to stalo. Vážně jsem spadla z koloběžky? Vážně mám celý obličej od krve? Jakože vážně??? Volám Martinovi. Nevolám, nemám kredit. Zastavuji kolemjedoucí auta. Nezastavují však ona, co když ten sériový vrah, kterému jsem utekla, stojí za rohem? Tak se vydávám k nejbližšímu domu a zvoním. Nic. Ještě, že tu je druhý nejbližší. Otevírá postarší pán, kterému v pološokupolobreku vybleju, co se stalo. Sedím v jeho kuchyni a volám z jeho telefonu. Martin má vybitý mobil. Sedím v pánově autě a jedeme Martina hledat, musí být na cestě do práce. Máme ho. Vyšokovaného manžela nabíráme a jedeme do práce. Pán se loučí se slovy, že koloběžku mi schová, vyzvednu si ji, až mi bude lépe.
Personalistka Rosa startuje auto a všichni jedeme do nemocnice v Maidenhead. Vyplňujeme formulář a za chvíli už mi příjemná sestra přelepuje rány. Není však doktor, který by mi mohl zaštupovat bradu. Rosa se tak vrací do práce a firma objednává taxíka, který nás odváží do nemocnice ve Slough. Nadiktujeme znovu všechny údaje a čekáme, nikoli dlouho. Pan doktor z Kamerunu a sestřička z Polska jsou moc milí. Injekce do brady. Nadávám česky. Za chvilku zdobí mojí bradu 5 stehů. Firma objednává taxík, který nás veze domů. Vyčerpaná a stále v šoku uléhám do postele. Ještě před usnutím si ale říkám: "Všechno zlé je k něčemu dobré, alespoň bude zajímavější blog...." Tak si říkám, jestli bych blog neměla ukončit, z důvodu škodlivosti mému zdraví.

Víkend jsem proležela. Skryta, nevycházejíc z domu. Martin mi ještě v neděli nakoupil a pak odletěl na služební cestu. Skvělé načasování. Protože mi ale bylo dobře ( vždy do té doby, než jsem se podívala do zrcadla a leknutím nadskočila), šla jsem v pondělí do práce i se zaštupovanou bradou, puchýři a monoklem, a musím se zkrátka smířit s tím, že již nejsem známá jako "ta, co jezdí na koloběžce", ale jako "ta, co si rozbila držku na koloběžce". A pokud se to k někomu v práci nedoneslo, tak si myslí že jsem se stala obětí domácího násilí nebo že jsem bojovala minimálně s Kličkem. Protože člověk je tvor zvídavý, a to za všech okolností, přikládám fotografii i v tomto článku. Upozornění pro slabé povahy: fotografie obsahuje drastický záběr.

Dnes, po týdnu, jsem navštívila obdvodního lékaře za účelem vyndání stehů. Doktorka byla opět neuvěřitelně milá. Strhla strupy, vyndala stehy a podoba mého ksichtu se opět vrací do původního stavu.


V návaznosti na mou kolonehodu bych ráda doporučila všem maminkám, aby svým ratolestem pořídili koloběžku již v útlém věku, případně navštívili známé, kteří tímto nenápadným dopravním prostředkem disponují. Snížíte tím tak pravděpodobnost, že si budou svou frustraci z dětství nahrazovat v produktivním věku. V posledních letech už někdo z mých známých občas někoho porodí a já se tak často dočítám: "Máme neštovice, nechcete přijít na návštěvu? nebo "Máte neštovice? Můžeme přijít na návštěvu". Skutečně doporučuji záměnu slova "neštovice" za slovo "koloběžka".

čtvrtek 14. ledna 2016

Šaty s příběhem

Červená, zelená, modrá, žlutá, fialová, růžová.... a všechny jejich odstíny. Kde můžete spatřit tolik barev, až vás oči přechází? Na maturitním plese.
Já měla sytě růžové. Korzet. Doporučuje devět z deseti maturantek.
Jeli jsme pro ně až do Liberce a na tehdejší dobu tam nechali docela peníz. Možná i na tu nynější, zas tak stará snad ještě nejsem. Kruhová spodnička nesměla chybět. Též doporučení devíti z deseti maturantek.
Žádná půjčovna, ale šití na míru, protože je přeci ještě tolikrát využiju... tolikrát dvakrát. S přibývajícím věkem se stále více a více vzdalovaly mým představám o vhodných plesových šatech... až se vzdálily natolik, že jsem se na nich pokusila obohatit prodejem. Bez úspěchu. Mé maturitní šaty stále visí na ramínku ve skříni. A vlastně jsem za to ráda, protože ačkoli bych si teď vybrala šaty naprosto odlišné, mají svůj příběh. A každý rok touhle dobou, v čase maturitních plesů, si na ně vzpomenu.

Aby jim ve skříni nebylo smutno, nedávno jsem jim pořídila spolubydlící. Svatební šaty. Které jsem si koupila přesto, že je už nikdy využít nechci. Ale mají příběh, krásnější než kterýkoli jiný...

neděle 10. ledna 2016

Dva v jednom

Některé možná zklamu, nicméně nadpis článku nenaznačuje můj příchod do jiného stavu, nýbrž příchod do jiného zaměstnání.

Poslední zpráva na blogu týkající se pracovního poměru nadšeně oznamovala přijetí do hotelu Crowne Plaza.
Nadšení však netrvalo dlouho, skončilo v podstatě hned při první cestě do zaměstnání. Cesta se ukázala dosti nebezpečná pro samu mladou ženu a Martin mě musel doprovodit. 20 minut rychlou chůzí pěšky na autobus, z velké části cestou obklopenou křovím či lesem, bez osvětlení, v naprosto neobydlené části. A že v půl sedmé ráno je ještě zatracená tma. Stejně tak v pět večer.

Mými spolupracovnicemi byly jen Polky a Rumunky. Na zaučení jsem byla přidělena k Rumunce nikoli starší, než já. Během naší spolupráce jsem se dozvěděla, že má dvě děti, (staršímu je osm...) a třetí právě čeká. Její manžel pracoval na stejné pozici ve stejném hotelu. Kuřácké pauzy byly nezbytnou součástí pracovního dne většiny personálu, i těhotné Rumunky... na moje upozornění, že v těhotenství by kouřit neměla mi s úsměvem řekla, že je to v pohodě. V pohodě pak utřela záchod ručníkem, kterým posléze utřela i sprchový kout a umyvadlo. Po housekeepingu v USA jsem nabyla dojmu, že kvalitě odvedené práce pokojských se věřit nedá... a zde jsem se o tom znovu přesvědčila.
Vyhlídky byly hrozné. Děsivá cesta do a z práce. Žádné zlepšování angličtiny. Práce v kolektivu, který mi není blízký nejen svým inteligenčním kvocientem. Plat směšný a dýžka žádná. Z oběda se vyklubaly jen studené zbytky od snídaně.
Nicméně práci jsem potřebovala a tak jsem odcházela s myšlenkou, že to prostě musím a budu dělat, dokud nenajdu něco jiného, lepšího. Zdá se to téměř jako zkouška osudu, jelikož ještě při čekání na autobus mi zazvonil telefon, který dal mému životu v Anglii naprosto jiný směr. Směr s větrem do plachet...


Volal Martin. Personalistka Rosa rozeslala po firmě email, v němž se ptala, zda někdo neví o zodpovědném, spolehlivém člověku, který by zastal právě uvolněnou pozici. Netřeba inženýrské vzdělání, netřeba zkušenosti, bude poskytnuto plné zaučení. A tak se stalo, že jsem ještě druhý den, 23. prosince, procházela firmou mému budoucímu šéfovi v patách.

Ještě ten den jsem jela do města Maidenhead do agentury, která mě bude zaměstnávat. Někteří zaměstnanci jsou totiž zaměstnáni přímo Renesasem, což je i Martinův případ a někteří přes agenturu, což je případ můj. Což vysvětluje rozdílná písmenka na našich zaměstnaneckých kartách (P jako permanent, C jako contractor). V agentuře se mě ujala krásná a sympatická angličanka původem z Indie jménem Bhavna, která je mi k dispozici, když něco potřebuji, třeba naposledy potvrzení o zaměstnání či adrese.

S podepsanou smlouvou jsem šla zpět na vlakové nádraží. Přede mnou 40 minut čekání, které jsem si zpříjemnila alespoň výbornou perníčkovou kávou. Samozřejmě do půllitru, 40 minut je 40 minut. Při usrkávání mě zaujala socha na protějším nástupišti. Muž sedící na lavičce s knihou v ruce. Ihned jsem si vzpomněla, že v Maidenheadu přeci žil sir Nicolas Winton... Vydala jsem se k soše a s totálně pošetilým výrazem ve tváři jsem na ni několik minut hleděla. Prague to London.... směsice pocitů a vzpomínek ve mě vyvolávala nutkání sochu pohladit. Bronzovou sochu....

Do dveří Renesasu jsem jako její právoplatný pracovník vstoupila v úterý 5. ledna.
Mám svou vlastní místnost, ve které podle zadání skládám nejrůznější krabičky, které následně plním různými "věcičkami", o jejich využití nemám tucha... pro mě malé zelené destičky, pro Martina plošné desky. Poté je třeba zadat do počítače údaje, vytisknout štítky, nalepit na krabičky. Do systému pak zadat další údaje ohledně stavu skladu a hotovou práci donést do jiné místnosti k Markovi, který má na starosti jejich odeslání k zákazníkovi. Všichni moji spolupracovníci jsou neuvěřitelně milí, což dělá mou práci naprosto dokonalou. Martin dělá o patro výše, chodíme spolu na oběd do firemní kantýny a po obědě spolu hrajeme ping pong. Dalším významným pozitivem je fakt, že firemní automaty na všemožnou kávu, čokoládu čaj, vodu či limonádu o mnoho procent vylepšily dodržování mého pitného režimu.

Všechno bylo dokonalé a zalité sluncem.... až do středy, kdy nám naše bezpáteřní bývalá landlordka napsala, že nám vrátí jen část depozitu (kauce). Chystáme se k soudu.

V duchu hesla "když se něco sere, tak pořádně", v pátek mrzlo a já v polovině kopce zjistila, že mi nefunguje brzda na koloběžce... o tom, jak jsem dopadla (doslova), jaká byla naše zkušenost s anglickou nemocnicí, a jak krásně vypadám, si počkejte na příště.

úterý 5. ledna 2016

Kam s ním?

Uplynulé dva měsíce jsem stále dokola řešila otázku "Kam s tím?". S čím? Zasvěcení možná tuší, že mluvím o krabicích na pájení. O těch pověstných krabicích, kterým jsem již věnovala tolik nenávistných pohledů a tolik ne zcela slušných slov. Nicméně tato otázka byla ke spokojenosti všech vyřešena přestěhováním do našeho nového domova. V našem domečku se totiž nachází tajná skrýš, kterou jsem neobjevila ani při realitní prohlídce. Naprosto perfektní místo, jelikož manžel má radost, že jeho krabičky mají svou komůrku a já mám radost, že nám nehyzdí náš malý, ale krásný prostor k bydlení.

Nicméně!
Vyvstala mezi námi nová otázka, vskutku nerudovská: "Kam s ním?" S čím? S košem na prádlo.
S košem na prádlo, který mezi nás vrážel klín už v Praze. Podle mého názoru, a domnívám se, že to je názor zcela správný, patří koš na prádlo do koupelny. Tím spíše, pokud se v koupelně nachází i pračka. V tehdejší koupelně nebylo přílš mnoho míst, kde by mohl být prádelní koš umístěn. Pod umyvadlem zůstávala však část místa nevyužita a s tím jsem hodlala naložit. Bylo třeba sehnat úzký koš. Provedeno za pomoci Ikei. Koš umístěn do koupelny pod umyvadlo. Určitá část však vyčuhovala. Nijak však nepřekážela, a pokud někomu snad přeci jen zabírala 10 cm životního prostoru, tak tuto skutečnost převyšoval fakt, že koš na prádlo patří do koupelny, ku pračce. Jak možná tušíte, u manžela jsem se s pochopením nesetkala, jelikož právě jeho koš na prádlo životně omezoval. Ze hry "kdo má větší trpělivost" a přemísťování koše z koupelny do ložnice, z ložnice do koupelny, a tak dokola, jsem vyšla jako vítěz. Neměla jsem z toho radost, protože mi mimořádně nešlo o výhru, ale o čistou účelovost a praktičnost umístění koše na prádlo. V neposlední řadě prostě čuchat špinavý prádlo v ložnici nebudu.

Znovu ta samá otázka vyvstala před týdnem, když jsme se nastěhovali do našeho nového domečku. Situace se odlišovala jednou věcí. Pračka je v kuchyni. Nicméně! Vedle toho, že dle mého názoru koš patří do koupelny, se stačilo na vteřinu zamyslet. V případě, že bude koš na prádlo v přízemíčku u pračky, nebude se poté po celém prvním patře válet špinavé prádlo, které si člověk svlékne v koupelně? Bude. O pravdivosti této myšlenky mě přesvědčil první týden, během něhož byl koš na prádlo na přání manžela skutečně dole v kuchyni u pračky. Hru pro jednoho člověka, hru "na sběračku", jsem vydržela jeden týden. Poté koš na prádlo putoval (jako znamení kompromisu) na půl cesty, do mezipatra. Nicméně i zde manžela připravoval o příliš velkou část životního prostoru. A protože prostě špinavý prádlo prostě v ložnici čuchat nebudu.... zbývala koupelna, kde si nyní náš košík po dlouhých peripetiích spokojeně lebedí a každý den místo mě sbírá špinavé spodky a svršky... a tak to má být!

V rámci průzkumu veřejného mínění se Vás ptám, jak se k této otázce stavíte Vy? (Slibuji, že se vás nezřeknu ani v případě, že odpovědí nebude koupelna...)

sobota 2. ledna 2016

Silvestr s chutí Vánoc...

Šťastný a veselý článek již máte jistě všichni přečtený (a pokud ne, se slovy "tytyty" varovně zvedám ukazováček, páč pro srandu králíkům si do té ne zcela funkční klávesnice neťukám).
Copak nám následuje týden po Vánocích? Nápověda: alkoholici a pyromani ve svém živlu, pejskaři nevychází z domovů.
No ano, je to Silvestr.

Náš poslední den v roce jsme začali jako každý jiný den volna, tedy snídaní v době, kdy jiní už tráví porci z oběda. Nicméně se za to nestydíme a dokonce jsem přišla k teorii, že za naše dlouhé spaní jsou zodpovědni vlastně naši rodiče, respektive doba, v jakou nás počali, a poté přivedli na svět. Martina v srpnu, mě v únoru. A co byste chtěli od spící panny a leklé ryby?

Po venčení a nákupu na večer u televize (zní to pohodlně, ale není, po sedačce stále jen toužíme), jsme vyrazili přes ulici k Frankovi a Janet, představit Martina. Z představení se vyklubala příjemná hodinová návštěva, během níž jsme se dozvěděli, že nyní sedmaosmdesátiletý Frank býval fotografem pro vědecký časopis a o deset let mladší Janet zkoumala rostliny...nebo něco takového.... připomínám, že mé porozumění je stále občas na úrovni tiché pošty a za pravdivost mnou poskytnutých informací tak neručím. Jsem si však jistá, že žili ve Walesu na pobřeží (podle fotografie přesně jako z filmů Rosamunde Pilcher) a do Flackwellu se přistěhovali před dvěma lety. Na rozloučenou jsme se objali... iniciátorkou jsem byla já... což všem, kteří se mě stále ptají, zda se mi stýská, může mnohé napovědět.

S týdenním zpožděním způsobeným nepřítomností hrnců, jsem se pustila do bramborového salátu. Byl už večer, venku tma, lilo jak z konve a poslední, co jsem si přála byla nakyslá majonéza. Bez majonézy však není salátu a tak jsem jako správná hospodyňka nasadila softshelku s kapucí, obula botasky z goretexu a osedlala koloběžku.
Salát se vydařil, nové hrnce se osvědčily a ukázaly, že perfektně zastanou i funkci pánve na řízky.

U večeře jsem si vymínila píseň "Ať láska" od Dana Hůlky, kterou přesto, že to není koleda mám s našimi českými Vánocemi spjatou nejvíc a vždy mě zvláštně dojímá... Martin si pak vyminil "Nesem vám koledu", čímž myslel " Nesem vám noviny".

Zbytek večera jsme jako staří pardálové strávili ve společnosti hollywoodských hvězd, které přišli do anglické televizní show. Prostřednictvím televizního přenosu jsme sledovali i ohňostroj v Londýně.



Na začátku článku jsem zmiňovala pejskaře. Leckdo víte, že Ketynka tráví všechny Silvestry schoulená v koupelně nebo ve skříni. Letos to bylo jinak. V celém městě byl celý den totální klid, pouze o půlnoci osvětlilo oblohu pár rachejtlí ze vzdálené ulice. Ketynka si tak užila Silvestr po svém, tím nejlepším způsobem...

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...