neděle 29. května 2016

Stěhování posedmé!

A jsme u té sedmičky.
K žití jsme si vybrali městečko poblíž Newcastle upon Tyne. Začali jsme hledat již před měsícem, kdy se Martin odstěhoval na hotel v Newcastle a já zůstala ve Flackwell Heath, kde jsme stále museli platit nájem a já ještě týden chodila do práce. Já hledala na internetu možné bydlení, Martin telefonoval a chodil na prohlídky. U jednoho z prvních domů, na který jsme se ozvali, nám bylo řečeno, stejně jako u většiny dalších, že landlord nepovoluje psa. Dny plynuly a možnost pronájmu se psem byla jen na nepěkných nebo ne zcela vyhovujících místech.
Ovšem dům, který se nám tak líbil a na který nás odmítli z důvodu psa, byl stále volný. Martin už to znovu zkoušet nechtěl, že prý to nemá cenu. A to zase já se tak brzy nevzdávám. Líná huba, holý neštěstí. Napsala jsem email s žádostí, aby se znovu zeptali landlorda. Že náš pes je malý , klidný, starší… a poskytneme jim klidně i psí kauci. V odpovědi najednou stálo, že landlord jednoho psa akceptuje. No měla jsem radost, jak z mobilu pod stromečkem, když mi bylo třináct, co vám budu povídat. Pak to šlo rychle: prohlídka, bereme, kontrola kredeibility, smlouva a tradá, můžeme se stěhovat.

Protože jsme měli psa, ve Flackwell Heath jsem musela zařídit profesionální úklid včetně čištění koberce. Když jsem si našla ceníky, myslela jsem, že mě vomejou.
Naštěstí se mi přes internet podařilo najít osmadvacetiletou Slovenku, která mi umyla kuchyň a koupelnu za hubičku a ještě jsme si u toho popovídali.
Čištění koberce mi sehnala má úžasná sousedka Jitka, které jsem pak i předala klíče, jelikož pán čistil až v době, kdy já už byla pryč.
K přestěhování samotnému jsem zkusila kontaktovat Mikea z webového inzertního portálu Gumtree. Toho samého Mikea, který nás stěhoval z High Wycombe do Flackwell Heath. K mé radosti s tak velkou vzdáleností neměl problém, i přesto, že to byla dosud jeho nejdelší stěhovací cesta.

V neděli v devět ráno jsem s Mikem naskládala všech tisíc a jedna věcí, sebe a psa, do modré dodávky. Rozloučit se sousedy, zamávat sousedům a vstříc pětihodinové cestě na sever.
Ve tři hodiny už jsem stála v "našem" prázdném obýváku, který se za 20 minut proměnil v obývák, kde nebylo k hnutí.
Ještě to odpoledne jsem se dala do úklidu. A můžu Vám říct jedno. Kdybych já nechala následujícím nájemníkům nemovitost v takovém stavu, hanba by mě fackovala. A nejen ta, i máma by mi nafackovala, kdyby to viděla, a já bych jí k tomu tleskala do rytmu.
Humus, humus, humus. Nechutný, nechutný, nechutný. Tři dny jsem myla, čistila, dezinfikovala a mezitím občas zadržovala zvracení, protože cizí vlasy prostě nesnáším a intenzita pocitu na blití je přímo úměrná jejich počtu pohromadě. Nikdy nepochopím, v jaké špíně dokážou někteří lidé žít. A to nejsem člověk, který by v kteroukoli denní či noční dobu mohl jíst klíďo píďo ze země. To ostatně v domácnosti se psem není ani dost dobře možné. Za prvé cokoli na zemi je v milisekundě chlupaté a v další milisekundě už to existuje jen v dutině břišní onoho nenažraného tvora (chápejte psa, nikoli manžela).

Po opravdu převelice důkladném úklidu, za který by se nemusely stydět ani uklízečky z prezidentského apartmá, mohu prohlásit, že se nám tu líbí. Dům je krásně prostorný, s francouzskými dveřmi vedoucími z kuchyně na bezva zahradu.

Důvodem mě odmlky byl však nejen úklid, ale také absence internetu. Poté, co jsem přijela měl manžel z mé přítomnosti nejdříve 30 minut velkou radost. Poté zjistil, že jsem zapomněla přivézt nějaký kabel a začal rudnout. Pak mu naběhla žíla na čele a pak se pořád rozčiloval, že věděl, že jsem takový technický analfabet, ale ne, že až tak moc veliký. Na mou obranu: řekl, že mám vypojit kabel, ale neřekl odkud. Vypojila jsem ho tak ze špatné strany, jelikož to vypadalo, že druhá prostě vede ze zdi. Zavolali jsme tedy sousedce Jitce, jelikož měla ještě ty naše klíče, a požádali o zaslání kabelu. Kabel přišel, ovšem manžel hudroval dál. Chyběla mu krabička. O níž se mě snažil přesvědčit, že tam byla. Stejně vehementně jsem ho přesvědčovala já, že nebyla.
Krabičku našel u sebe v krabici (nicméně ani ta nám nepomohla a do prvního června jsme odkázáni jen na pár dat z mobilu).
Tento výsledek mě nijak nepřekvapil, jelikož na chlup stejně mě den předtím přesvědčoval o chybějících šroubcích k posteli, které měly být v papírku a já jsem podle něj někam zašantročila. Šroubky byly v papírku v jeho krabici, přesně tam, kde měly být.

Ovšem abyste mě špatně nepochopili- já si nestěžuji. Říká se, že ženy si berou muže podobné svým tatínkům. Vedle toho, že je Martin panna stejně jako táta (a také děda- maminčin táta…), tak i táta se doma rozčiloval, že mu máma zašantročila tohle a tamto…. a pak to našel ve svých montérkách. Vedle toho je Martin, stejně jako můj táta, velmi pracovitý a poctivý. V neposlední řadě je to milující manžel, i přesto, že začíná být trochu bručoun- stejně jako táta. Jen (možná naivně) doufám, že se můj manžel nebude, tak jako táta, s přibývajícími manželskými lety příliš zvětšovat… promiň, táto! Smějící se
Ale to víte, že je mám ráda oba, ať maj pupky jakékoli! Líbající

pátek 27. května 2016

Sedm St...ěhování

Stěhování. Zas a znovu. Stěhování jest důvodem mé odmlky.
Když jsem před pěti měsíci psala článek s názvem stěhování pošesté, neměla jsem potuchy, že šestka bude jen na chvíli. O to více doufám, že sedmička dostojí své pověsti a bude opravdu šťastná. Protože stěhování je opruz. A čím větší číslo, tím větší opruz, protože věci se kupí a kupí.

Prvně jsem se stěhovala od našich na plzeňský privát kvůli vysoké škole. Do pokoje sdíleného s jinou vysokoškolačkou Péťou, která byla podobně praštěná jako já, a staly se tak z nás dobré kamarádky, které si téměř každý týden chodili "zatrsat". Jednalo se nejen o sdílený pokoj, ale i celý byt, stěhovala jsem se tak jen s dvěma taškami.
Protože se bydlení v tomto domě ukázalo nestrpitelné kvůli nesnesitelným a netopícím senilním pronajímatelům, po prváku jsme jim dali vale. Péťa odjela na Erasmus do Anglie (kde si mimochodem našla holandského přítele, s kterým dodnes žije v Amsterdamu), a já se stěhovala podruhé. Množství věcí se změnilo jen nepatrně a bylo možno jej převézt tramvají.

Druhým druhým domovem se již stala vysokoškolská kolej, do jejíhož pokoje jsem se nastěhovala se spolužačkou Jančou. Měli jsme svou pidikuchyňku, koupelna nás propojovala s pokojem vedle. Když jsem se na kolej hlásila, předali mi určité dokumenty na mé jméno. Poté když jsem přijela, zjistily jsme, že tak docela na mé jméno nejsou a byly mi vydány špatné. Představte si, že hned ve vedlejším pokoji bydlela slečna, která se jmenovala také Plachá. Což byla docela humorná náhoda, přičteme-li, že Plachá není Nováková.
Moje spolubydlící Janča se mnou prožila mnohé. Je první, komu jsem představila Martina, tenkrát přítele, nyní manžela. Chápavě odjížděla na víkendy na Moravu. Kdo jiný by nám tak měl svědčit na svatbě, než ona? Janča zůstala navždy jednou z našich nejbližších přítelkyň.
Na kolej vzpomínám s radostí, ale ani tady jsem nezůstala dlouho, přesně necelý školní rok.
Jelikož se počet lidí zdvojnásobil, zdvojnásobil se i počet stěhovaných věcí do nového bydlení. Již bylo třeba několikrát naplnit osobní auto, jenž nám i se svou osobou zapůjčil ke stěhování Martinův táta.

Do třetice jsme se s Martinem nastěhovali do bytu, do pronájmu. Martin končil školu a jeho vzdálená teta měla zrovna volný byt k pronájmu. 1+1 sláva umakartu ve čtvrtém patře, starý byt po umřelé babičce. Vydrhnout, vyhodit staré skříně, vymalovat, vytapetovat, vybavit. Vše za pár peněz, kterých nebylo nazbyt. Ze smutného bytu se mi ale myslím podařilo vytvořit útulné hnízdečko, do kterého jsme přivedli i Ketynku a ve kterém jsme vydrželi přes tři roky. Po oněch třech letech však nastal čas, kdy nás v Plzni nic nedrželo, naopak v Praze ano.
Náš majetek byl vedle psa zvětšen také například o lednici, psací stůl, komodu nebo minigaučík. Tentokrát přišel na řadu táta můj, jeho Felície, dědův vozejk a náš malý Citroen C3. Nevím jak, ale dali jsme to na jednu cestu.

Napočtvrté jsme tak přesídlili do 2+kk (už zděné!) do desátého patra paneláku u stanice metra Lužiny. Pronajímatelka byla bezvadná, stejně jako paní s dětmi, která bydlela v bytě před námi a se kterou jsme stále v kontaktu.
Po roce jsme se však z různých důvodů rozhodli své pobývání ukončit nejen v Praze, ale i v České republice.
Do naší výbavy nám přibyly hlavně matrace, kterých se nikdy nevzdáme. Zbytek nábytku jsme ovšem prodali nebo odvezli na chatu, jelikož jsme se udělali "krok zpět" a zase se stěhovali do pokoje ve sdíleném domě…

Páté stěhování jsem popisovala již dostatečně. To ono stěhování do domu v High Wycombe, který se ukázal jako dům hrůzy s ježibabou. Peklo jsme snášeli necelé dva měsíce. Počet věcí se změnit z povahy velikosti pokoje nemohl. Na stěhování postačil Ford Transit, který zůstal poloprázdný, s řidičem.

Pošesté jsme se nastěhovali do roztomilého minidomečku ve Flackwell Heath, s těmi nejlepšími sousedy na světě. Z tohoto pohledu dokonalé, ovšem z jiné strany dokonalé již mnohem méně. Dokonalých sousedů, s kterými jsme alespoň také stále v kontaktu, jsme si tak neužívali ani půl roku, jelikož nové zaměstnání jsme našli několik set mil na sever.
Ten samý Ford Transit jsme nyní naplnili také postelí a další matrací, kterou jsme dostali darem právě od našich sousedů. Stěhovali jsme se totiž do domu s dvěma pokoji.
A co hosti? Už mají kde spáááát….

A jsme u té sedmičky.
O ní Vám ale povím příště....

středa 18. května 2016

Londýnem na kole- část třetí

Vážně je tam. Tower Bridge. Stavba, která se mi vždy vybavila jako první, když se řekne Anglie. Díky jeho nepřehlédnutelnosti vás vítá už z dáli.

Ještě, než před jeho pokořením jsme zaskočili do Tesca pro svačinu. U kol jsme se venku vystřídali. Chudák Mark, čekal podstatně déle, jelikož já jsem stále nepokročila k samoobslužným pokladnám (ani v Česku, natož tady) a poctivě jsem si tak vystála frontu s dalšími dobovými zaostalci, jako jsem já.
Za malou chvilku však už má kola a končetiny stály na povrchu Tower Bridge

Můžete si užívat krásného výhledu, přičemž na pravé straně spatříte například jeden z nejvyšších mrakodrapů v Londýně, jenž je díky svému tvaru přezdívaný Walkie Talkie, neboli vysílačka.
Na levé straně pak vyčnívá další mrakodrap, přezdívaný The Shard (v překladu "střep"), který je se svými 310 metry již skutečně nejvyšší v celé Velké Británii a čtvrtý nejvyšší v Evropě. V jeho těsné blízkosti můžete vidět budovu ve tvaru jakési polokopule- jedná se o radnici.

V těsné blízkosti mostu se rozléhá travnatý prostor, naprosto stvořený k zastavení na svačinu. Protože byl opravdu parný den, občerstvovali jsme se, a zároveň si užívali dechberoucího pohledu na Tower Bridge, ze stínu.

Dobiti energií už jsme jeli směrem k autu. Na tuto cestu nikdy nezapomenu. Markovi jsem se totiž zapomněla zmínit, že nejen, že nejsem řidič auta, ale i na kole jezdím zásadně po chodníku. Stylem, jak se říká " v očích smrt", jsem tak v těsném závěsu za Markem jela po těch nejfrekventovanějších londýnských silnicích. U auta jsme ale bylo o dost dříve, než kdybychom se pěšky prodírali davy turistů, nasazení vlastního života nám tak poskytlo čas nazbyt. Kola jsme již nechali v autě a vydali se do nedalekého přírodopisného muzea (National History Museum). Vztyčený kámen, který vidíte před ním, je starší než dinosauři.

Dominantou vstupní haly je kostra diplodoka, který patří k největším živočichům všech dob.

V muzeu můžete nalézt kolem 70 milionů předmětů rozdělených do několika kategorií- botanika, entomologie, mineralogie, paleontologie a zoologie. V muzeu tak můžete strávit velkou spoustu času, my jsme zavítali jen do části zoologie. V části savci nás uvítal další velikán muzea i historie vůbec, a to plejtvák obrovský. V místnosti uvidíte jak téměř 30 metrů dlouhý model, tak kostru plejtváka zavěšenou nad modelem.


Opravdu malý kousíček od místa, kde jsme parkovali stál Albertův památník, který nechala vybudovat královna Viktorie na památku jejího manžela prince Alberta, který zemřel v roce 1861 na tyfus.

Třídílný seriál o mé cestě Londýnem na kole končí, ale výlet to určitě poslední nebyl. Zrovna v sobotu jsem se z dalšího celodenního výletu za krásami Anglie vrátila.Úžasný

Ještě poslední fotografie pro zajímavost, pro srovnání, a možná i pro pobavení, jelikož proudění vzduchu v roce 2012 při přejezdu Golden Gate v San Franciscu mi nebylo zrovna nejlepším kadeřníkem, a můj účes se stal drobet extravagantním.

úterý 17. května 2016

Proč zas já, můj milý opare?

Odjakživa říkám, že jsem nějaká nedomrdlá.
Jako malá jsem měla na rukou bradavice a děti ve školce se mnou nechtěli chodit za ručičku. Pak mi je černý doktor odstřihnul nůžkami (vážně si to tak pamatuji).


Dětičky se mě však pořád držet nechtěly, páč jsem byla navíc pořád těžký ekzematik. (Což bylo peklo, ale díky tomuto peklu jsem nemusela mýt nádobí a podívala jsem se k moři víckrát, než kdybych ekzematikem nebyla. )


V družině pak se mnou nechtěli ani mluvit, nosila jsem totiž nasazovací rovnátka a na jídlo jsem si tu ošklivou slizkou věc musela vyndat a všechny děti tak tuto ošklivou slizkou věc viděly.

Počet mých protrpěných zánětů středního ucha nepočítám. Tak moc jsem neměla ráda následující lékařské propíchnutí, že jsem raději beze slova trpěla a ouško si nechala prasknout. To by bylo, abych teď nesnesitelně netrpěla při každém přistávání letadla, bonbóny nebonbóny.

Teď v dospělosti mám několik let na hlavě něco. Něco, co nejsou lupy. Nedávno jsem myslela, že jsem na to kápla, že je to nějaká svině jménem seborea (v článku tak byla vážně pojmenována, a právem). Tak jsem se zase dala do zkoušení šampónů, jeden levnější- nic. Druhý jeden z nejdražších z lékárny a to je snad ještě horší. Pokud máte ozkoušený šampon na luposeboreoprostěvysušenoupokožku, doporučte. Jestli mi to pomůže, nic z toho nekápne, ale budu vám neskonale vděčná.

No, a pak jsou tu ty opary. Opary, které někdo nikdy v životě neměl a někomu se staly neodmyslitelnou součástí života. Můžete hádat, která z možností připadla na mě. Moje životní maximum je sedm oparů naráz. Všechny na rtu. Protože život si ze mě rád robí kopce srandy, toto maximum mi nadělil na basketbalovém soustředění, navíc v týmu našich rivalek, v kterém jsem měla hostovat. Takže se se mnou znovu už tuplem nikdo nebavil.
Druhé maximum počtu oparů se mi přihodilo během mých, tuším desátých , narozenin. Fotografie jsou tedy skutečně úchvatné.
No a to by nebylo, aby se mi aspoň ten jeden opárek nevyklubal na závěrečný věneček v tanečních.
Teď se tedy na žádnou promenádu nechystám, ale opar je tu zas. Šla jsem si do skříňky pro mastičku a zjistila, že žádnou nemám! Francovka také nikde!
Vygooglila jsem si babské rady, které hodlám vyzkoušet. Zubní pastu zná každý, ale věděli jste, že si můžete opar potřít rozředěným droždím? Nebo česnekem? Velmi doporučované je potření ušním mazem! A já si zrovna včera čistila uši…. Smějící se
Za cenné rady a zkušenosti v boji s tímto neduhem, Vám budu též vděčná. Jinak si začínám pěstovat ušní maz, protože když je to na internetu, tak to musí být pravda! S vyplazeným jazykem

neděle 15. května 2016

Londýnem na kole- část druhá

Naše kola nás dovezla až ke známému Westminsterskému opatství. Projeli jsme kolem Kostela svaté Markéty, jenž je také součástí opatství i kolem Kolegiátního chrámu svatého Petra, před nímž se tyčí vysoký sloup z kamene a mramoru, jenž připomíná bývalé žáky Westminsterské školy, kteří zemřeli v Krymské válce a Velkém indickém povstání. Na samém vrcholu sloupu se nachází socha svatého Jiří zabíjejíc draka. Samotný Kolegiátní chrám je tradičním místem korunovací a svateb anglických panovníků. Sňatek Williama s Kate byl uzavřen právě tady.
Kostel svaté Markéty (St Margaret Church)

Kolegiátní chrám (The Collegiate Church of St Peter)

Opodál lze spatřit Westminsterskou školu sborového zpěvu. Když jsme se budovou procházeli, žáci šli zrovna na hodinu zpěvu a po chvíli jsme tak měli možnost je slyšet, i když za dveřmi.
Westminsterská škola (Westminster Abbey Choir School)


Párkrát otočit šlapkami od kola a už jsme se dívali naWestminsterský palác, sídlo Parlamentu. Westminsterský palác disponuje dvěma věžemi, Viktoriinou a Alžbětinou. Právě v 96 metrů vysoké Alžbětině věži se nachází 5 zvonů, přičemž největším (13,8tun) a nejznámějším je Big Ben. Přesto, že se pojmenování "Big Ben" vztahuje ke zvonu, vžilo se jako pojmenévání celé věže.

Po jakési pobřežní promenádě jsme se vydali směrem slavný Tower Bridge. Cestou se nám už z mnohem větší blízkosti odkrylo Londýnské oko.
Londýnské oko (London Eye)

Míjeli jsme také Most milénia, jenž by měli znát všíchni věrní fanoušci Harryho Pottera, jelikož se ve filmovém zpracování objevil.
Most milénia (Millenium Bridge)

Poslední zastávkou před přeslavným mostem byl Palác a pevnost Jejího veličenstva, Tower of London, který je ovšem nyní hlavně turistickou atrakcí, kde můžete shlédnout i korunovační klenoty. V dřívějších dobách sloužil například jako pokladnice, místo poprav či vězení. Ve 13. století zde byl založen také zvěřinec, když v roce 1235 obdržel Jindřich III. tři lvy jako svatební dar.
Tower of London

V těchto chvílích už nás od Tower Bridge dělilo pár minut jízdy na kole. Po slavném Golden Gate v San Franciscu je Tower Bridge druhým světověznámým mostem, který jsem pokořila na bicyklu. O tom jaké to bylo, Vám povím v poslední části...

pátek 13. května 2016

Londýnem na kole- část první

V Londýně jsem strávila pouze jediný den, ovšem byl to den překrásný, slunečný, a já si při cyklistické okružní jízdě s průvodce rodilým Angličanem skutečně připadala jak na dovolené u moře, než na výletě u řeky Temže.
V neděli 8. května v 8:30 ráno jsem nastoupila do velké Hondy CR-V řízené mým bývalým kolegou Markem. Původně jsem si vybrala jeho druhé auto- Mazdu, sportovní kabriolet- ovšem rozhodli jsme se procestovat Londýn na kolech a vzhledem k tomu, že nic jiného, než dětské tříkolky se do sporťáku nevlezlo, se o slovo přihlásila Honda.
Jelikož Mark patří mezi pravidelné návštěvníky anglické metropole, má i své oblíbené místo k parkování, které je vždy volné, jelikož nepravidelní návštěvníci nevědí, že v neděli zde zaparkovat mohou.


Našim výchozím bodem se tak stal okraj Hyde parku, což je jeden z královských parků. Je obrovský a krásný, rozdělený Serpentinovým jezerem, ve kterém běžně plavou plavci.

Už cestou Hyde Parkem jsem míjela množství soch a pomníků. Nejprve jsem měla tendenci vše fotit, ale kdybych tak činila i nadále, fotím asi ještě teď, jelikož jejich množství je v Londýně skutečně veliké.
Hyde Parkem jsme si to prosvištěli až k Buckinghamskému paláci, sídlu britské královny. Královna v paláci nebyla přítomna, což jsme poznali z vyvěšené státní vlajky. Pokud vlaje státní vlajka, není "doma", pokud vlaje královská standarta, je tam.Usmívající se

Před palácem stojí jeden z nejviditelnějších a nejznámějších londýnských památníků- památník královny Viktorie, praprababičky současné královny.

U Paláce se mi naskytl také krásný "květinový" pohled na známé Londýnské oko.

Šlápli jsme do pedálů a už čekali na výměnu koňských stráží u královských stájí.

Průjezdem tzv. Admiralty Arch jsme opouštěli pěší (a cyklistickou) zónu. Tato oblouková budova zastávala funkci vládních kanceláří, ovšem jen do roku 2012, kdy byla prodána za účelem přestavby na luxusní hotel.

Po průjezdu Admiralty Arch se ocitnete na známém Trafalgarském náměstí připomínajícím bitvu u Trafalgaru v roce 1805 a vítězství britského námořnictva v napoleonských válkách. V centru náměstí stojí sloup, na jehož vrcholku se tyčí socha admirála Nelsona, admirála jenž britskému námořnictvu velel. Sloup je obklopen čtyřmi sochami lvů, přičemž se uvádí, že kov použití na jejich výrobu pochází z děl francouzských lodí.

Naše další cesta nás vedla kolem budovy královských stájí.

Cestou ještě přes mříže nakouknout do Downing Street na bydlení britského premiéra Davida Camerona. Premiér přebývá v onom černobílém domě na pravé straně fotografie.

středa 11. května 2016

Jdu blejt, velebnosti!!!

Tak mi naběhla žíla na čele i pod okem. Stačilo se "jen tak" podívat na pár psíků na webovkách českého útulku a z klidného nevinného stvoření je zuřící bestie neštítící se těch nejsprostších slov. Fakt, vyvěsit za koule do průvanu!! Nesnáším lidi. Nesnáším sobecký tupce, kteří plní útulky z důvodu vlastní tuposti, nezodpovědnosti a neschopnosti.

Tato hovada se pak zbavují dvanáctiletého (12!) kříženečka čivavy z důvodu "špatných sousedských vztahů".
Dále se můžete dočíst, jak se zříkají sedmileté feny křížence, kterou si vzali před pěti lety z útulku a doma jim porodila šest štěňat, přičemž jedním je dvouletý Míša, kterého se zbavují také. Evergreen všech evergreenů- zachráním útulkačku, abych ji následně nakryla a pomohla tak útulky naplnit o to více!! Důvodem ke zbavení se tohoto páru je....počkejte si.... ano, stěhování!!! Stěhování, jenž je pro zbavení se zvířete důvodem asi tak častým, jako omluvenka z rodinných důvodů v žákovské knížce. a my blbci se stěhujeme s naší adopťačkou přes půl světa a radši bychom bydleli pod mostem, než abychom tu můru někam odložili, byť jen k rodičům!
Pak tu máme dalšího dospělého křížence, jenž doplatil na to, že si dovolil štěkat, když je sám!

Ono je tak strašně jednoduché říci si "JÁ CHCI psa". Bohužel množitelů je stále ohromná spousta a je tak bohužel i ohromně jednoduché psa získat.
Ovšem psa vychovat, pracovat s ním, snažit se napravit případné vlastní chyby ve výchově... už je o moc těžší. Pro obrovskou část lidí je nepřekonatelným problémem už jen si přiznat, že to oni udělali chybu. Proč se snažit učit psa samotě, proč hledat "dog friendly" bydlení, proč se obtěžovat jakýmkoli hledáním řešení, když ho můžu lehce odložit? Vždyť se to přeci říká, lehce nabyl, lehce pozbyl, nebo ne?

Mnoho z Vás to nechce slyšet, ale i v tomto tkví kouzlo PP... 12letý kříženeček by měl v oušku tetování a pokud by byl z kvalitní chovatelské stanice, ta by se o něj postarala.
Dalším dvěma psíkům by stanice mohla například pomoci s dočasným ubytováním, než si majitelé najdou přijatelnější bydlení nebo nakonec i s hledáním nového domova. Majiteli posledního psíka by třeba poradila, jak s ním pracovat, jak ho učit samotě... tomuto se říká chovatelský servis.
Byli jste někdy v útulku? Víte kolik je tam kříženců, psů bez průkazu původu? 99procent. Jistě si dopočítáte počet psů určitého plemene, tedy psů s PP.
Chovatelský servis je jedním z důvodů, proč tomu tak je.

úterý 10. května 2016

Den poslední

Minulý pracovní týden jsem zaučovala svého nástupce jménem Radu, z Rumunska. Vypadá jako milý mladý muž, ale jsem ráda, že s ním už nemusím sedět v jedné místnosti.... je kuřák a promiňte mi to, ale ti mi zkrátka smrdí. Od úterního večera jsem připravovala české pohoštění na můj velký pátek- den poslední. Máslové košíčky, škvarkový koláč a piškotový dortík ze zakysané smetany.
Na fotkách můžete vidět dortík před dokončením a celou slavnostní tabuli prostřenou na luxusním ubrusu z bublinkové folie. :-)


Jelikož přepravit všechno pěšky jen s dvěma rukama bylo prakticky neproveditelné, objednala jsem si osobního řidiče s černým luxusním sportovním vozem audi TT. Řidič se jmenuje Steve a je byl to můj týmový kolega.

Všem členům našeho týmu jsem rozeslala zprávu s oznámením času degustace, který jsem stanovila na půl jedenácté a také sdělila mé poslední přání- společné foto. Ve stanovený čas se skutečně všichni dostavili, myslím, že můj kamrlík toliko lidí pohromadě dosud nezažil. Věnovali mi krásné přání "Hodně štěstí" s věnováním od každého, čokoládové bonbony a Steve ještě na památku něco ze svého umění.

Na fotografii zleva: Don, Mark, Saj, Lisa, já, Jes, Ian, Steve, Joe.
(Joe se nedopatřením na fotografii nedostavil, vypůjčila jsem si ho proto z fotografie získané poté. Ovšem mé dovednosti v kategorii "úprava fotografií" jsou, jak se můžete přesvědčit, menší než mizivé.)


I já jsem všechny obdarovala.... ze starých cédéček, které bych jinak vyhodila, jsem pro každého vytvořila "umělecké dílo"! :-) Tyto výtvory zvěčněné nemám, ale sovičku a rybičku, kterými jsem si vyzdobila kamrlík, Vám ukázat mohu!












Nejrychleji zmizely košíčky, nejvíce údivu sklidil samozřejmě škvarkový koláč a nejvíce chvály padlo na nepečený dortík,
o jehož recept jsem se dokonce na žádost musela podělit. Kolegové tak už vědí, co jsou to piškoty, i když jim neřekli jinak, než "fiškoty". :-)
Onen pátek jsem nedělala nic, Radu všechnu práci zastal za mě a já mohla přijímat návštěvy, dojímat se a dojímat se. Bylo mi tak zvláštně, jak se čas chýlil ke konci, jako když jsem byla malá a chýlil se ke konci Štědrý večer. Ovšem za rok vždy přišel nový. Jestli však znovu poznám tak báječné lidi, jako tyto? To řekne jen čas.
Rozloučili se se mnou jak všichni moji kolegové, tak i ty Martinovi- sedávali jsme spolu všichni na obědě a povídali si.

Andrea z Itálie mi ještě stihl udělat poslední pravé italské minicapučíno. Po minulé zkušenosti ví, že s nějakým espresem bez mléka a cukru si na mě opravdu nepřijde! :-)

Den se skutečně uchýlil ke konci a můj řidič Steve zavelel k odjezdu. S vypětím všech logistických sil jsme do malého sporťáku naskládali několik krabic, které už nebyly ve firmě potřeba a které mi Mark skladoval na stěhování.
Ten samý Mark mě také vzal v neděli do Londýna na celodenní výlet... ale o tom příště!

Pod stromečkem

Jsem si říkala, že tohle téma vám sem cpát nebudu, protože to je nudný, trapný, nikoho to nezajímá a ještě byste určitě záviděli. (Hele, cho...